8. R e p o r t a ž E


Podrobnejši pregled je podan na spletni strani AlmiraCatovic.com.

***

۞

Zmagovalna reportaža v kategoriji Ljudje in častna omemba v kategoriji Narava.
SLOVENIA PRESS PHOTO.

Globoko sem počaščena in hvaležna za priznanje Slovenia Press Photo, in sicer za zmagovalno reportažo v kategoriji Ljudje in za častno omembo v kategoriji Narava. Zgodba, ki je izbrana govori o Silvi, ki je pred 22 leti premagala raka na dojki. Ker se toliko ljudi sooča z rakom posredno ali neposredno, sem skozi izkušnjo Silve dala na plano zgodbo upanja: S I L V A.

۞

Grad Turjak skozi čas

gradturjak

Grad Turjak nosi močno zgodbo skozi čas, s katero je povedel ime ene družine, ki se v tem prostoru prepleta kakor bršljan na zidovih gradu. Ni ga gradu v Sloveniji, ki ni povezan z družino, ki si je za Turjak izbrala osrednje mesto. Tole je njegova zgodba v besedi in sliki GRAD TURJAK.

۞

  Marina, poslednja sežgana čarovnica

marina

Zgodba o poslednji ženski obsojeni čarovništva, o Marini, materi šestih otrok, si lahko ogledaš v Ribnici, od koder so tudi slednje slike. Kako je prišlo do čarovništva in številnih mučenj in s tem povezanih smrti, razlogov za obtožbe in kako se je vse skupaj končalo, si lahko prebereš na MARINA, POSLEDNJA SEŽGANA ČAROVNICA.

۞

Dvorec Betnava in skrivnost Belega mesta 

dvorecbetnava

Na obrobju Maribora stoji Dvorec Betnava, ki se nahaja na zanimivih energetskih linijah, ki tečejo skozi ta prostor. Ta isti prostor govori o legendi, da je na tem mestu nekoč bilo Belo mesto. Več o tem čudovitem prostru in gradu, ki žalostno propada, si lahko prebereš na DVOREC BETNAVA.

۞

Grad Grad na Goričkem

grad-grad

Spoznaj poseben prostor, na katerem stoji Grad Grad, ki je med drugim zanimiv tudi po legendi o zmaju z imenom Kač, ki se je razletel na kose ob tem ko je trčil v kovano mrežo na vhodu v grad. Več o legendi in sprehodu skozi grad: GRAD GRAD NA GORIČKEM.

۞

Večna Akropola in boginja Atena

what-happened-to-illusions-19

Zgodba o Akropoli ni le zgodba o zibelki evropske civilizacije, ampak tudi zgodba o zgodbi, ki postala je mit; kjer prvi kralj Aten, bil je pol človek pol kača, kjer bogovi so se izzvali in kjer oljka rodila se je. Kjer templji povezani so z ozvezdno kopico Hijade; je prav tako mesto, kjer Pavel z ukano prepričal je filozofske atence, da sprejeli so krščanstvo in kjer različne religije so si hotele prilastiti tisto, kar pripada boginji Ateni. So kraji, ki jih nosiš v srcu in tole je zgodba o večni akropoli in prostoru, kjer lahko slišiš tišino VEČNA AKROPOLA IN BOGINJA ATENA.

۞

Izgon Judov iz Maribora

sound-artist-4

Judje se tekom zgodovine srečujejo s skoraj enako zgodbo, zgodbo povezano z gospodarsko žilico in izgonom. In takšna je tudi zgodba, ki prihaja iz Maribora, kjer je nekoč bil center judovskih skupnosti na Slovenskem. Letos mineva 520 let od srednjeveškega izgona Judov s Štajerske oziroma iz Maribora in v povezavi s tem, so v Mariboru gostili dokumentarno gostujočo razstavo Mestnega muzeja Split, ki so predstavili življenje in delo enega najvidnejših osebnosti Splita, Vid Morpurga: IZGON JUDOV IZ MARIBORA.

۞

Mladi ustvarjalci

first-snow-22

Reportažna zgodba o mladih ustvarjalcih, ki se v Zasebni glasbeni šoli v samostanu sv. Petra in Pavla učijo spoznavati zvok in igrati instrumente:MLADI USTVARJALCI.

۞

Ameriška kava

Šest enot varstveno-delovnega centra Polž je združilo moči in na letošnji prireditvi Prideš na kavo, predstavilo Ameriko. Predstavili so avtohtone prebivalce Amerike, pa obred s pipo miru, nadaljevali s prihodom Kolumba ter predstavili petje in ples, manjkal pa ni niti ameriški nogomet. Ameriko smo spoznavali tudi skozi oči Američanov: AMERIŠKA KAVA.

۞

Parada učenja 

Parada učenja je dogodek v sklopu Tedna vseživljenjskega učenja, promocijske kampanje na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. Projekt je usklajen z Andragoškim centrom Slovenije in je prirejen v sodelovanju s številnimi ustanovami, skupinami in posamezniki, s katerim se opozarja na pomembnost učenja v vseh življenjskih obdobjih. Letošnja Parada učenja pod sloganom “Slovenija učeča se dežela”, je potekala v štirinajstih krajih po Sloveniji: PARADA UČENJA.

۞

Parada učenja 

espresso-shot

V sklopu Andragoškega zavoda so potekale po Sloveniji prireditve, namenjene spodbujanju učenja in ozaveščanju javnosti o pomenu in vseprisotnosti izobraževanja in vseživljenjskega učenja. Tako so v mesecu maju potekale razne prireditve ena katerih je bila Parada učenja, ki se je v obdobju 2013–2015 razvijala v projektu Uresničevanje Evropskega programa za učenje odraslih ter zaživela na 13 prizoriščih po vsej Sloveniji: PARADA UČENJA.

۞

T A N G O 

16

Zgodba v slikah, ko se sredi noči v paviljonu, tango zgodi. Eden najbolj romatničnih poletnih večerov, kjer so se ljubitelji tanga zbrali in dolgo v noč plesali: TANGO.

۞

Stand UP Fest LENT

15-2

V sklopu Festivala Lent se je odvijala stand-up komedija čigar program je povezoval izjemno talentiran Tin Vodopivec, ki zagrel je občinstvo in predstavil nove obraze in stare mačke izvrstne komedije: STAND UP FEST LENT.

۞

 Mariborska vstaja

17

Foto-reportaža protestov, ki so zbudili Maribor in Slovenijo. Celotno dogajane si oglej na:  MARIBORSKA VSTAJA.

۞

Danes, ko postajam poročnik

first-snow-43

Kako zgleda obred, ko postane oseba predana vojski in zakaj se nekdo odloči za tak korak, si lahko prebereš in ogledaš prireditev, ki je potekala v najlepši vojašnici: POROČNIK ZORAN.

۞

Dalajlama in Tibet pred Tibetom

what-happened-to-illusions-25

Tri dnevni obisk Dalajlame v Mariboru si lahko ogledaš v sliki in besedi. Dalajlama v prevodu pomeni ocean modrosti, mene pa je zanimalo kaj je bilo pred tibetanskim budizmom. Najzgodnejši tibetanski zgodovinski zapisi govorijo o kulturi Žang Žung, ki velja za verodostojno kulturo religije Bon. Pred razširitvijo budizma, je tako bila glavna religija in gre za šamanizem ter čaščenje narave, kasneje pa so te elemente vtkali v budizem. Več si lahko prebereš s klikom na DALAI LAMA XIV.

۞

Postavljanje mandale in sporočilo tibetanskih menihov

what-happened-to-illusions-26

Tibetanski menihi v izdelovanju in podiranju mandale. Fotografije in opis dogajanja si lahko prebereš in ogledaš s klikom na MANDALA.

۞

Snežna Marija v Piranu

beautiful-plan-tree-17

5. avgusta je v Rimu padel sneg in označil kraj, kjer je nastala bazilika Blažena Marija Snežna, v kateri je leta 431 Marija razglašena za božjo mati. Cerkvico z istim imenom in pomenom, najdeš v različnih krajih, tale pa prihaja iz Pirana. In tole je njena zgodba: MARIJA SNEŽNA V PIRANU.

۞

Svečenice Marije in  Evfrazijeva bazilika v Poreču

what-happened-to-illusions-31

V Poreču se nahaja bazilika, za katero je UNESCO dejal, da je najbolje ohranjena zgodnjekrščanska cerkev na svetu. Kakno lepoto in skrivnost pa vsebuje, si lahko ogledaš in prebereš na: SVEČENICE MARIJE.

۞

B E L I   A N G E L

what-happened-to-illusions-85

Ne išči živega med mrtvimi, govori freska Belega Angela, ki je ne samo simbol svetovnega miru, ampak tudi izjemno umetniško delo, ki se nahaja v prečudovitem samostanu na jugozahodu Srbije, prostoru, kjer je človek postal kralj. Več o tej svetovni dediščini in pravem zakladu, kakor o samostanu, kjer se ta freska nahaja, si lahko prebereš z klikom na BELI ANGEL.

۞

Skadarsko jezero, reka Bojana, Copacabana in ostala svetovna čudesa

what-happened-to-illusions-59

Potovanje po Skadarskem jezeru, največjem jezeru v Evropi, ki ima izjemne in zelo zanimive lasnosti, čemur je sledilo potovanje po reki Bojani vse do izliva v Jadransko morje, skok v preteklost, vse do legende o zaprtem “Don Kihotu” in obisk Copacabe, seveda v Črni gori. Več o tem potovanju in starem načinu ribolova, značilnem za te kraje, si lahko ogledaš s klikom na ČRNA GORA.

۞

Ptujska gora, Fritz Lang in Grossmannov filmski festival

what-happened-to-illusions-50

Ko se na isti dan poklopi Marijino vnebovzetje in zombi povorka na Grossmanovem festivalu, se rodijo zanimive ideje; in tako je nastal moj prvi kratek film in to na mestu, ki sta ga zaznamovala dva velika umetnika Fritz Lang in Karol Grossmann, slednji znan po prvih slovenskih filmi, ki si jih lahko ogledaš s klikom na PTUJSKA GORA.

۞

Piran in Poletje v školjki

11-1

Ime kraja bi naj bilo grškega izvora , in sicer iz posmostaljenega srednjegrškega pridevnika πυρρανoς ‘rdeč’, s čimer so poimenovane rdečkaste flišne kamenine na področju Pirana. Manj verjetne so starejše razlage, da ime izhaja iz nekega ženskega grškega osebnega imena. Eno lepših krajev si lahko ogledaš s klikom na PIRAN.

۞

Little Italy

haze-65

Utrinki iz sprehoda po Udinah, kjer vsako leto poteka Far east film festival. Za ogled fotografij klikni na: LITTLE ITALY.

۞

Biser Krasa ~ Štanjel

haze-66

Štanjel je eno najbolj slikovitih in najstarejših naselij na Krasu, ki me po svoji podobi spomnija na vasico iz filma Chocolad z Juliette Binoche in Johnny Deppom v glavni vlogi. Kakšno vlogo pa ima kraški biser, pa si preberi s klikom na ŠTANJEL.

۞

Zapuščen raj

what-happened-to-illusions-82

Prostor, ki sem ga odkrila pri 13-tih letih sem iskala dolgo časa, dokler ga nisem našla v vsej svoji slavi in lepoti: ZAPUŠČEN RAJ.

۞

Polje

mystical-poppy-1

V bistvu ni reportažna fotografija, ampak so mi prizori tako ljubi, da jo delim kar pod reportažo. POLJE.

۞

Bela Drava

doctor-zhivago-85

Fotografije Maribora in reke Drave, ki takrat bila je čisto ledena: BELA DRAVA.

۞

Pozdrav iz Sarajeva

doctor-zhivago-47

Po sledeh mesta z zanimivo zgodovino in kraji, ki te znajo odpeljati v svet tisoč in ene pravljice: POZDRAV IZ SARAJEVA.

۞

The art of body painting

doctor-zhivago-44

Utrinki prvega Bodypainting festivala v Mariboru, kjer so ustvarjalci zamenjali platno za telo in pokazali svoje stvaritve: THE ART OF BODY PAINTING.

۞

Back in time

15-1

V Kamniku so se zbrali ljubitelji drugega časa in obdobja, ki je zaznamovano z gracioznostjo, eleganco in tistim nivojem estetike, ki prebudi nostalgično idealiziran pogled na čas, ki je viden samo še v starih klasičnih filmih: BACK IN TIME.

۞

Utrinki iz Balkana

what-happened-to-illusions-23

Serija Utrinki iz Balkana je nastala v sklopu snemanja dokumentarnega filma Balkan Junction, ki govori o percepciji mej: BALKAN.

Na fotografijah si lahko ogledaš fotografije iz mest, ki smo jih obiskali.

what-happened-to-illusions-74 what-happened-to-illusions-72 what-happened-to-illusions-71 o-h-r-i-d what-happened-to-illusions-73 what-happened-to-illusions-70 what-happened-to-illusions-76 what-happened-to-illusions-79 what-happened-to-illusions-78

what-happened-to-illusions-66 what-happened-to-illusions-68 what-happened-to-illusions-81

kode

۞

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: