Subotica


subotica

Subotica, mesto, ki se razprostira v neskončni tihi ravnini se prvič omenja leta 1391 pod madžarskim imenom Zabadka. Leta 1527 je bila tu prestolnica kratkotrajne srbske države samooklicanega carja Jovana Nenada. In glede nato, da se zgodovina ponavlja, tako sedaj lahko v Subotici najdeš 4. oz Mini Jugoslavijo, ki jo je ustanovil Blaško Gabrič, ki se je v rani mladosti izselil iz tedanje Jugoslavije, živel v Kanadi, kjer pravi, da je hitro spoznal temelje kapitalizma in zaradi česa se je ljubezen do tedanje države povečala. Pravi, da se je ob prvi in pravi priložnosti preselil nazaj v svoje rodno mesto, pri tem pa nikakor ni mogel preboleti, da njegove Jugoslavije več ni.

Na družinski posesti je tako ustanovil kar svojo, Mini Jugoslavijo, kjer je vseh šest republik in tudi Triglav, na vrh katerega sva prišla v par korakih kar bosa. Vsako leto se na Dan mladosti zberejo jugo-nostalgiki, da bi obudili tiste lepe spomine, ki jih imajo iz časa svoje mladosti in nekdanje države. Tako je o doživetjih na svojem poslopju govoril medtem, ko mi je urejal nov potni list. Za samo evro in pol sem ponovno postala državljanka Jugoslavije.

olivnavejica1a

subotica (2) subotica (3) subotica (4) subotica (5) subotica (6) subotica (7) subotica (8) subotica (9) subotica (10) subotica (11) subotica (12) subotica (13) subotica (14) subotica (15) subotica (16) subotica (17)subotica (1) subotica (18) subotica (19) subotica (20) subotica (21) subotica (22)

Sprehod po Subotici je odkrival številne prostore in ljudi, ki so nostalgijo obujali in živeli, še danes. Od vseh prostorov me je presenetil Ex Ju bar, pa ne zaradi vseh možnih jugoslovanskih simbolov, ampak zaradi opreme, saj to je edini klub oz bar, kjer sem na wc-ju videla bano in seveda bojler. Priročno.

subotica (23) subotica (24) subotica (25)

So mesteca, ki so majhna po velikosti a polna po »čudakih«; in eden takšen bi lahko bil tudi plezalec, ki bi v drugem okolju bil povesem neopazen. V Subotici, mestu kjer ni niti enega hribčka, je ljubitelju plezanja preostala le kaj druga, kakor da pleže po cerkvah, ki postale so njegov poligon. In če te bo pot kdaj peljala do Subotice in če pri tem na veliki cerkvi opaziš nekoga, ki pleže gor, bodi brez skrbi, tip samo vadi.

subotica (26) subotica (27) subotica (28) subotica (29) subotica (30)

In nekaj iz časa nostalgije, pa čeprav sem še vedno pionir:

***

Če želiš prejemati zanimive informacije, se lahko prijaviš na novičke s klikom na ikonico:

blogmailing-in-roka

kode

۞

P R E B E R I    Š E | Y O U   M I G T H   A L S O   L I K E

123456789101112

Kategorije:Good to know | Dobro je vedeti, La bizarre| Svašta-nešto, Reportage | ReportažeOznake: , , , , , ,

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: