Novi Sad


Novi Sad (1)

Novi Sad, mesto ki vibrira kakor melodija kitare izpod Balaševičevih rok … lagodno in v svojem prepoznavnem ritmu. Multikulturno mesto zaznamujejo številni parki, simpatične ulice in najlepša plaža na reki, plaža Štrand (na fotografiji zgoraj). Mesto je prepoznano po enem večjih festivalov elektronske glasbe festivalu Exit. Osrednja točka je vsekakor trdnjava Petrovaradin, ki se nahaja v istoimenskem mestu s pogledom na Novi Sad, ki leži na drugi strani Donave. Trdnjava je bila znana kot Gibraltar na Dovani, je sčasoma izgubila vojaški pomen in postala prostor odprt za javnost, turizem in umetnost.

Novi Sad (2) Novi Sad (3) Novi Sad (4) Novi Sad (5) Novi Sad (6) Novi Sad (7) Novi Sad (8) Novi Sad (9) Novi Sad (10) Novi Sad (11) Novi Sad (12) Novi Sad (13) Novi Sad (14) Novi Sad (15)

In tako ima v tej trdnjavi svoj dom in atelje 85 letni slikar Živojin Miškov, večni šarmer in zapeljivec. Njegov atelje v trdnjavi je hkrati njegov dom, njegova hišica spominov in prostor druženja ter ustvarjanja. Med pogovorom je o sebi rekel, da nikoli ni postal moški, ker je ženskar. In pri tem nadaljeval kot dober gostitelj in razkazal svoja dela, odprl svojo življenjsko pot in pokazal njemu drage spomine. Pravi, da ima dar in vidi, kdo od njegovih obiskovalcev bo umrl in me pri tem potolažil, da bom dočakala visoko starost.

Novi Sad (16) Novi Sad (17) Novi Sad (18)

Novi Sad je prav tako dom enega največjih srbskih režiserjev Želimir Žilnik, ki je opozoril nase že v 60-tih s filmi Nezaposleni ljudje in Delovna dela za katera je dobil mednarodne nagrade. Ker je bil kritik ideologije tiste časa so njegovi filmi tekom 70-tih v Jugoslaviji bili prepovedani. Več o njemu izveš skozi njegove misli in besede s klikom na ŽELIMIR ŽILNIK.

Novi Sad (19) Novi Sad (20) Novi Sad (21) Novi Sad (22)

Ena najlepših muc :)

Novi Sad (23) Novi Sad (24) Novi Sad (25) Novi Sad (26) Novi Sad (27) Novi Sad (28) Novi Sad (29) Novi Sad (30) Novi Sad (31) Novi Sad (32) Novi Sad (33) Novi Sad (34)

Oseba, ki pa me je najbolj fascinirala je Muha Blackstazy, prvi romski reper. Prijetna in iskrena oseba, oče petih deklic, brez predsodkov in odprtega uma. Začela sva z besedo cigan in končala pogovor z zvestobo. Pravi, da ni zvest svoji ženi in mi pri tem razložil njegovo filozofijo, da če je neka ženska osamljena, je njegova dolžnost, da jo potolaži. Ko zato zve njegova žena, kar v večini primero izve, ji kupi nakit, s čimer ublaži njeno jezo.

In tole je eden izmed njegovih komadov

***

Če želiš prejemati zanimive informacije, se lahko prijaviš na novičke s klikom na ikonico:

blogmailing-in-roka

kode

۞

P R E B E R I    Š E | Y O U   M I G T H   A L S O   L I K E

123456789101112

Kategorije:[Good to know | Dobro je vedeti], [MAGNUM|Street photo], [Reportaže|NATIONAL GEOGRAPHIC]Oznake: , , , , , , , , , , ,

21 comments

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: