Ginko, simbol upanja


Ginko je najstarejša še živeča vrsta drevesa na svetu, fosili njegovih sorodnikov izvirajo izpred več kot 200 milijonov let. Lahko živi tudi čez 600 let, v višino pa zraste do 40 metrov. Je dvodomna rastlina, ženski in moški cvetovi ne domujejo na istih drevesih. Na Kitajskem velja za sveto drevo, ki se ga je častilo kot drevo spoznanja, na Japonskem pa je simbol upanja, saj je bil po uničujoči eksploziji jedrske bombe v Hirošimi prva rastlina, ki je zrasla na območju popolnega razdejanja.

Znanstveno ime: Ginkgo biloba
Druga imena: ginkijevec, ginkijo, dvokrpi ginko
Družina: Ginkgoaceae (ginkovke)
Rod: Ginkgo (ginko)
Vrsta: G. biloba
Značaj: sladek, grenak, stiskajoč, nevtralen.
Učinkovine: ginkolidi, flavonoidi, antioksidanti
Zdravilnost: Listi sproščajo krvne žile, spodbujajo obtok; semena krčijo tkivo, uničujejo glivice in mikrobe.

***

Mitologija

Shen Nung, cesar in oče tradicionalne kitajske medicine,  je opazil, da se je njegovim dvorjanom izpridil um v zlatih letih cesarstva. Ko je zamišljen zrl skozi okno, mu je prišepnil glas: »Gledaš v drevo, ki lahko pomladi misli tvojih sorodnikov in prijateljev.« Cesar je prisluhnil neznanemu šepetu in po večtedenskem pitju čajnega napitka iz ginkovih listov se je dvorjanom popravil spomin. Monografijo o ginku vsebuje tudi sodobna kitajska farmakopeja, uradna lekarniška knjiga, ki pravi, da naj bi listi bili koristni za srce in pljuča, sopare listnih poparkov  za zdravljenje naduhe, prevretki pa proti vročinskim izpuščajem.

***

Zdravilnost in ljudska medicina

V ljudski medicini se ginko uporablja pri odpravljanju glavobolov, migren, srčne aritmije, astme, predmenstrualnih težavah, bledosti, diareji; mesnat semenski ovoj ženskih dreves ginka je strupen in se ne sme uporabljati surov niti posušen in močno smrdi; jedrca semen pa so po okusu podobna pinjolam in se uporabljajo v kitajski kulinariki. Ginko so za zdravilne namene že pred 5000 leti uporabljali v kitajski medicini, v Evropi so ga začeli uporabljati šele leta 1965 v Nemčiji, in sicer pri motnjah prekrvitve in delovanja možganov. Istega leta je dr. Willmar Schwabe uvedel uporabo standardiziranega izvlečka iz ginkovih listov, s čimer se je začelo sodobno zdravljenje z ginkom. Leta 1994 je nemška monografija, v kateri so določili smernice za zdravljenje z zdravilnimi rastlinami, standardizirani izvleček iz ginkovih listov odobrila za zdravljenje upadanja spominskih sposobnosti, motenj prekrvitve okončin, vrtoglavice in šumenja v ušesih. Za iste indikacije sta ga konec 90. let odobrili še monografija Svetovne zdravstvene organizacije in evropska monografija.

Ginko je danes najpomembnejši pri stanjih, ki se nanašajo na delovanje možganov (spomin, miselna sposobnost, okrevanje po prestani kapi) in stanja, povezana s prekrvavitvijo nog (občasno šepanje in periferna arterijska okluzivna bolezen). Zdravila narejena iz ginka so uspešna za izboljšanju krvnega obtoka (v možganih, nogah, notranjem ušesu), pri izgubi spomina in miselnih sposobnosti in za izboljševanje stanja po prestani možganski kapi.

***

۞

P R E B E R I    Š E | Y O U   M I G H T   A L S O    B E   I N T E R E S T E D   I N

Kategorije:Articles | Članki, Beauty of Nature | Lepota Narave, Magical plants | Magična moč rastlin, Photostory | FotozgodbaOznake: , , , , , , , , , , ,

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: