Mostar

mostar

Mostar, mesto katerega center je most, mesto z mehkobnostjo, še vedno neguje ruševine in spomin, ki je razdelil ljudi. Kljub novozgrajenemu mostu, je srce mesta še vedno razdeljeno. Pa vendar, se tudi ta most počasi gradi.

Stari most je most čez reko Neretvo je bil zgrajen v 16. stoletju. Zgodba pravi, da je most čez reko Neretvo je stal že dolgo pred Starim mostom. Prvič je omenjen v pismu, ki ga je neki Dubrovčan pisal mestnemu svetu Dubrovnika. V njem piše, da se je Vladislav Hercegović odcepil od svojega očeta Hercega Stjepana in zasedel Blagaj, naselje južno od Mostarja ter dve utrdbi ob mostu čez Neretvo. Kdaj natančno je bil most zgrajen, ni znano, vsekakor pa je služil vse do leta 1466, ko so Mostar in okolico zasedli Turki in zgradili novega.

Novozgrajeni most je bil slabe kakovosti. Ćatib Čelebi, potopisec iz 17. stoletja je zapisal, da je most lesen, zelo dotrajan, da visi na verigah in se med hojo tako trese, da vzbuja strah pri vseh, ki gredo čezenj. Prebivalci Mostarja so zato prosili sultana Sulejmana Veličastnega, naj zgradi nov kamnit most. Načrte za most je naredil istanbulski arhitekt Mimar Hajrudin, učenec Sulejmanovega dvornega arhitekta Mimarja Sinana. Izročilo pravi, da je Hajrudin dan preden so začeli odstranjevati opaže izpod novega mostu, pobegnil iz Mostarja in si celo pripravil lasten pogreb, ker še sam ni verjel, da bo vitka konstrukcija mostu vzdržala. V resnici ni nobenega zanesljivega podatka, da je Hajrudin svoj most sploh kdaj videl. Gradnjo mostu so zaupali izkušenemu lokalnemu graditelju Mehmedu Karađozu. Gradbena dela so se začela 24. oktobra 1557. Delavci so bili v glavnem iz okolice Dubrovnika in kadiluka Popovo v jugovzhodni Hercegovini, ki so bili izkušeni tesariji in kamnoseki. Most je bil zgrajen leta 1566 in je stal 300.000 srebrnikov (akč). Ko je bil most zgrajen, je imel največji lok na svetu. Dobil je ime Novi most, kasneje pa so ga imenovali tudi Most Sulejmana Veličastnega, Veliki most in nazadnje Stari most.

Stari most je ločni most dolg 29 m in širok 4 m. Njegova višina v najvišji točki loka je v povprečju 20 m. Na vsaki strani mostu je utrjen obrambni stolp. Stolp na levem (vzhodnem) bregu Neretve se imenuje Tara. Njegove stene so debele tri metre in v njem je bilo vse do leta 1878, ko je Bosno in Hercegovino zasedla Avstro-Ogrska, skladišče smodnika in streliva. Stolp na desnem (zahodnem) bregu se imenuje Helebija, oba skupaj pa mostari – čuvaji mostu.Lok mostu je zgrajen iz 459 obdelanih blokov apnenca tenelija, ki so ga lomili v bližnjem kamnolomu. Največji blok meri 206x50x90 cm.

Med vojno v Bosni in Hercegovini (1992-1995) je bil most pogost cilj topništva hrvaške vojske (HVO), ki ga je v jutru, 9. novembra 1993 ob 10:15, uničila s topovskimi granatami. Mostarci pravijo, da je takrat bila v mestu čudna tišina in da ni mostarca, ki ni potočil solzo za tem mostom. Po vojni so začeli načrtovati obnovo mostu, ki bi postal simbol miru in sprave med sprtimi narodi. Rekonstrukcija starega mostu je bila dokončana in uradno predana uporabi mesta 23. julija 2004. Obnova, ki je potekala pod pokroviteljstvom UNESCA, je stala 12 milijonov evrov. Leta 2005 je bil most vpisan na seznam Unescove svetovne kulturne dediščine.

Fotografije so del potovanja po Balkanu. Ostale fotografije si lahko ogledaš TUKAJ.

***

P R E B E R I    Š E | Y O U   M I G H T   A L S O    B E   I N T E R E S T E D   I N

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: