Tuzla


tuzla

Tuzla, mesto znano po naravnih slanih jezerih, ki imajo zdravilne učinke; mesto, obogateno z minerali in soljo, je omenjeno že iz časa antičnih Grkov. Na tem področju so našli ostanke iz mlajše kamene dobe, ki nakazujejo, da so že takrat na tem področju pridobivali sol, za katero prebivalci sedanje Tuzle pravijo, da je »mesto na zrnu soli«. Drugi slogan mesta se nanaša na anekdoto, ki prihaja iz časa vladavine avstro-ogrske. In sicer je v tistem času prišel ukaz v Tuzlo, kjer se prepoveduje posedovanje koz in da se vse koze ubijejo, saj uničujejo gozdove. V eni od vasic pri Tuzli, se prebivalci tega ukaza niso držali in ko je nek popotnik prišel v Tuzlo in videl kako skrivnostno čuvajo, hranijo in molzejo vaščani to eno kozo, je izjavil: »Cijela Tuzla jednu kozu muzla, pa se hvali, da se sirom hrani.« Tako je danes koza simbol Tuzle in prispodoba za iznajdljivost in premagovanje vseh problemov, ki so pestili tole mesto.

Eden takšnih je vsekakor vojna, ki je divjala v času razpada Jugoslavije. Tuzla je eno redkih mest, kjer se prebivalci stopili skupaj in niso dovolili, da bi se jih razdelilo na verski osnovi. Tragičen dogodek prihaja, ko so tekom vojne otroci bili skupaj, ko je med njih padla granata. Ne glede na verske obrede so otroke, ki so takrat izgubili življenje, pokopali skupaj. Vsekakor je to mesto, mesto z velikim rdečim srcem.

DSC_0013 DSC_0028 DSC_0030 DSC_0038 DSC_0045 DSC_0046 DSC_0047 DSC_0049 DSC_0051 DSC_0056 DSC_0059
DSC_0064 DSC_0075DSC_0061 DSC_0083

***

Če želiš prejemati zanimive informacije, se lahko prijaviš na novičke s klikom na ikonico:

blogmailing-in-roka

kode

۞

P R E B E R I    Š E | Y O U   M I G T H   A L S O   L I K E

123456789101112

Kategorije:[Good to know | Dobro je vedeti], [MAGNUM|Street photo], [Reportaže|NATIONAL GEOGRAPHIC]Oznake: , , , , , , , ,

21 comments

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: