Ohrid


o-h-r-i-d

Ohrid, mesto, ki biser je sam po sebi. Mesto leži na dnu Ohridskega polja, na osamljenem apnenčastem hribu, ki je rtasto zarezan in se visoko dviga nad Ohridskim jezerom. Po takšnem položaju na hribu, »rid« je makedonski izraz za hrib, je mesto dobilo slovansko ime »vo rid«, »o hrid«. Skrivnost tega mesta ni le v preteklosti in znanju, ki ga je ta prostor gojil, o čemer priča druga najstarejša tiskarna v Evropi, tiskarna Cirila in Metoda, ampak v prostoru samem. Ko se sprehajaš tako po mestnih ulicah, se širi lahkotnost iz zemlje in zraka, ki kakor da omamlja te v stanje blaženosti. Resnični biser je mesto in jezero, ki obkroža ga 365 cerkva.

Ohridsko jezero spada med najstarejša še obstoječa jezera, čigar dejansko starost še raziskujejo. Nahaja se na 695 metrov nadmorske višine, njegova površina pa je 358,2 km². Vanj se zliva 40 rek. Jezero znano po svoji kristalno čisti vodo, omogoča pogled do globine 22 metrov; na najgloblji toči pa dosega 288 metrov. Zaradi izolacije je jezero bogato tudi z redkimi živalskimi vrstami, ki jih niso našli nikjer drugje. V tem jezeru živijo tudi ribe plašnice, iz katerih lusk se izdeluje znani ohridski biser, a natančna izdelava ostaja velika skrivnost. Obale Ohridskega jezera so bile naseljene že od prazgodovinskega časa, saj najstarejše arheološke naselbine izvirajo iz časa 6000 let p.n.š. Samo na makedonskem delu jezera je odkrito več kot 170 arheoloških najdb. Zahvaljujoč bogati kulturi skozi zgodovino je bilo Ohridsko jezero in mesto Ohrid leta 1980 proglašeno za svetovno kulturno dediščino, pod zaščito Unesca.

Ohrid (2) Ohrid (3) Ohrid (4) Ohrid (5) Ohrid (6)Ohrid (1) Ohrid (7) Ohrid (8)

Samostan sv. Nauma je leta 895 osnoval Naum, sodelavec Klimenta Ohridskega, učenca Cirila in Metoda, in je tu preživel zadnja leta svojega življenja. Prvotno je bil posvečen nadangeloma Mihaelu in Gabrielu. Ker je Sv. Naum ob v njem pokopan, so ga poimenovali po njem. Samostanu je Tito podaril nekaj pavov, ki še danes krasijo ta čudoviti samostan.

Ohrid (9) Ohrid (10) Ohrid (11) Ohrid (12) Ohrid (13) Ohrid (14) Ohrid (15) Ohrid (16) Ohrid (17) Ohrid (18) Ohrid (19) Ohrid (20) Ohrid (21) Ohrid (22) Ohrid (23) Ohrid (24) Ohrid (25) Ohrid (26) Ohrid (27) Ohrid (28) Ohrid (29) Ohrid (30) Ohrid (30-1) Ohrid (31) Ohrid (33) Ohrid (34) Ohrid (35) Ohrid (36) Ohrid (37) Ohrid (38) Ohrid (39) Ohrid (40) Ohrid (41) Ohrid (42) Ohrid (43) Ohrid (44) Ohrid (45) Ohrid (46) Ohrid (47)

***

Če želiš prejemati zanimive informacije, se lahko prijaviš na novičke s klikom na ikonico:

blogmailing-in-roka

kode

۞

P R E B E R I    Š E | Y O U   M I G T H   A L S O   L I K E

123456789101112

Kategorije:Good to know | Dobro je vedeti, Reportage | Reportaže, Street photo | Zgodbe uliceOznake: , , , , , , , , , , , , ,

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: