Lošinj, Cres in nekaj malega vmes

Lošinj in Cres sta svojo zgodbo pričela kot en otok, ki se je v času starega Rima razdelil na dva; otok na katerem se je začela zgodba o zdraviliškem turizmu.


V davni preteklosti sta bila Cres i Lošinj en otok in šele z izkopom kanala pri Osorju, kar se je zgodilo v rimski dobi, sta nastala dva otoka. Cresko – lošinjski arhipelag se razprostira na 513 kvadratnih kilometrih, šteje 36 otočkov in ima 501 km obale. Najvišji vrhovi otoka Cresa dosegajo 650 m (Gorice) in 648 m (Sis), najvišji vrhovi Lošinja 588 m (Televrin) i 557 m (Sv. Nikola). Eden od otočjih fenomenov je otok Susak – apnenčev greben prekrit z praporjem in peskom.

Susek je otok na katerem se način življenja, oblačenja, govora i obdelovanja zemlje v preteklih 500 letih skoraj ni nič spremenil. Lošinj je bil kot turistična destinacija prvič omenjen leta 1885, ko so bili na otoku uradno registrirani prvi turisti. To sta bila dr. Conrad Clar, avstrijski zdravnik in njegov sin, ki je tik pred prihodom na otok prebolel težko bolezen dihalnih poti. Otrok je ozdravel, s tem pa se je razširil tudi sloves Lošinja kot klimatskega zdravilišča. Tako se je pričela zgodba o zdraviliškem turizmu.

Vzpon na Osorščico (588 m) iz smeri Nerezin se ob lepem vremenu lahko vidijo sosednji otoki in obrisi kopenski gora. Na poti vsekakor obiščite cerkvico Sv. Nikolaja ter jamo Sv. Gavdencija, ki po legendi nosi zasluge, da na otoku ni strupenih kač. Znamenitost otoka pa je Beloglavi jastreb (Gyps fulvus), ki je ena največjih naravnih bogastev Tramuntane, otoka Cresa, pa tudi Hrvaške. Rezervat na Tramuntani je svoje ime dobil po Kruni, pečini v Podbelem, na kateri že od pradavnine gnezdi nekaj parov orlov, kakor Bejani rečejo beloglavim jastrebom.

Beloglave jastrebe s Cresa, Krka, Plavnika in Prvića so opazili v več kot 14 državah, celo Čadu. Ptica ima namreč prav posebno navado. Po osamosvojitvi od staršev se odpravi na petletno potepanje proti avstrijskim Alpam, šesto leto se vrne v matično kolonijo, si nemalokrat ustvari družino prav na skalni polici, na kateri se je sama izlegla, in do konca svojih dni ostane v Kvarnerju. Ko enkrat najdejo svojega partnerja, ostanejo z njim celo življenje.  Na otoku Cresu obstaja Eko center – Beli, ki ima posebno vlogo tudi pri reševanju mladih jastrebov, ki padejo v morje ali ki jih najdejo bolne ali ranjene.


ALMIRACATOVIC.COM


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: