5. Dogodki

It always seems impossible until it’s done.

Nelson Mandela ~

 

This slideshow requires JavaScript.

 

Fotografiranje dogodkov, festivalov, delavnic, predavanj, predstavitev in konferenc, poteka na celovit način, pri čemer fotografije zaobjamejo vzdušje in na najboljši način predstavijo in prikažejo potek dogajanja. Pri fotografiranju dogodka nastane med 50 do 80 fotografij, vse fotografije pa so tudi profesionalno obdelane. Fotografije prejmete v roku treh do petih dni, v digitalni obliki preko strani, ki omogoča enostaven prenos velikih datotek. Vsekakor priporočam rezervacijo termina takrat, ko boste dogodek načrtovali.

Preglednejši izbor fotografij je podan na spletni strani: DOGODKI.

Kontakt: info@almiracatovic.com

***

 

Teden vseživljenjskega učenja v sklopu Andragoškega centra Slovenije omogoča prireditve s številnimi ustanovami, skupinami in posamezniki po vsej državi in tako opozarja na vseprisotnost in pomembnost učenja, v vseh življenjskih obdobjih in na različnih področjih. Osrednji dogodek v Mariboru se je zgodil 15. maja v Vetrinjskem dvoru, ki je kljub deževnemu vremenu privabil številne radovedne glave in predstavil zanimive nastopajoče skupine in posameznike ter zanimive delavnice. Dr. Uroš Dobnikar, dr. med., je imel predavanje z naslovom »Stop stresu in izgorelosti na delovnem mestu«, kjer je predstavil tudi delovanje kristalnih posod in glasbe na primeru meditacije, kot pripomoček za obvladovanje stresa: PARADA UČENJA 2019.

***

Na Ptuju se je odvijal 60. mednarodni pustni festival. Kurentovanje organizirano poteka od leta 1960, ko so 27. februarja na pobudo Draga Hasla skupaj z Zgodovinskim društvom Ptuj prvič organizirali pustno povorko. Prvo povorko si je ogledalo 6.000 ljudi, danes pa 11-dnevni festival privablja preko 50.000 obiskovalcev, ki ga je Lonely Planet razglasil za 7. najboljši karneval na svetu, ob bok Riu in Benetkam: 60. KURENTOVANJE.

***

Šest enot varstveno-delovnega centra Polž je združilo moči in na letošnji prireditvi Prideš na kavo, predstavilo Ameriko. Predstavili so avtohtone prebivalce Amerike, pa obred s pipo miru, nadaljevali s prihodom Kolumba ter predstavili petje in ples, manjkal pa ni niti ameriški nogomet. Ameriko smo spoznavali tudi skozi oči Američanov, ki živijo v Sloveniji ter prisluhnili zgodbama Rona Mezta, ki se je iz puščavske Nevade preselil v zeleno Slovenijo, kjer se danes ukvarja z biološkim kmetijstvom ter se nasmehnili simpatični Amy Bordon in njeni zgodbi, kako jo je pot pripeljala v Evropo, ljubezen pa v Slovenijo in je danes mamica petih hčera. Svojo izkušnjo na specialni olimpijadi in seveda medalje je predstavil Jure Korber ter opisal njegovo izjemno izkušnjo. Med številnimi nastopajočimi, ki so soustvarjali pri tem dogodku, je tudi glas izjemnega Aleš Hadalina, ki nas je odpeljal v čudovit svet: AMERIŠKA KAVA.

***

Do zadnjega kotička napolnjeni Kazinski dvorani SNG v Mariboru, je 16. 11. potekala osrednja prireditev letošnjega svetovnega dneva filozofije pod naslovom »Poresničnost: med resnico in lažjo.« Svoja spoznanja na temo poresničnosti in resnice ali laži v filozofiji so delili dr. Stojan Pelko, dr. Nenad Miščević, dr. Olga Markič in mag. Mare Štempihar: SVETOVNI DAN FILOZOFIJE.

***

V najlepši vojašnici, Vojašnici generala Rudolfa Maistra, je potekala Slovesna zaobljuba kandidatov za častnike, imenovane v čin poročnika. Prireditev z ključnim obredom je potekala na simbolični ravni, kjer je vojak prišel iz strani ljudstva, ki je tekom prireditve bilo na eni strani, se nato poklonil zastavi in trojici v sredini, ki so mu podelili nov naziv ter nato odšel skozi vrste vojakov na drugi strani in se tako na simboličen način pridružil vojski: SLOVESNA ZAOBLJUBA.

***

Jesenske počitnice pri Zvezi prijateljev mladine Maribor, kjer so se otroci in mladostniki lahko udeležili ustvarjalnih delavnic in imeli možnost spoznati drugo kulturo in drug jezik. »Trudimo se, da je program raznolik in da vsak otrok najde kaj posebej zanimivega zase,« meni Tadeja Dobaj, koordinatorica dejavnosti pri Zvezi prijateljev mladine Maribor, ki je zadolžena za dejavnosti na terenu in nadaljuje, da dajo velik pomen temu, da otroci spoznavajo zanimivosti in znamenitosti ter zgodovino kraja, v katerem živijo: SPOZNAVANJE JUDOVSKEGA JEZIKA.

***

Z učenjem do zdravja, je slogan Parade učenja, ki je v mesecu maju potekala v Vetrinjskem dvoru v okviru Tedna vseživljenjskega učenja. V 13 mestih po Sloveniji so se odvijale prireditve in delavnice v organizaciji Andragoškega zavoda. V Mariboru se je predstavilo več kot 30 različnih ustanov, društev, šol, posameznikov ter učeče se skupnosti, dogajanje pa so popestrili nastopi instrumentalnih, vokalnih, plesnih in dramskih skupin; prav tako pa je bilo izvedeno zanimivo predavanje v sodelovanju s projektom Skupaj za zdravje človeka in narave, ki je potekalo pod okriljem Rajka Škariča z naslovom Skrivnost je v odnosu: PARADA UČENJA 2018.

***

Na pustno soboto so se v ritmih salse zavrteli tudi kurenti, ki so marsikomu oživeli skoraj pozabljen strah. In medtem ko so eni pred kurenti bežali, so drugi nadaljevali plesne korake v ritmu salse. Vse to se je dogajalo v Jam centru pod okriljem GM studia, kjer so se javnosti tudi prvič predstavile GM ladies: KURENTI VS. SALSA.

***

V ritmih plesa, dobre družbe in zabave, dobrodelni dogodek, ki združil je »Pod isto streho« 17 plesnih šol, kjer vsaka je pokazala svoje strasti, veščine in seveda znanje. In tako se je pozno v noč plesalo in zbiralo sredstva za tri mamice samohranilke v sklopu humanitarnega društva: POD ISTO STREHO.

***

Dobrodelni koncert se je zgodil 25. 11. v Mariboru, kjer je humanitarna organizacija UP-ornik zbirala sredstva za najbolj ranljive občane. »Če bi prišlo petdeset ljudi več, bi morali odpreti še balkon,« je bilo slišati v skoraj napolnjeni dvorani Union. Da so se sredstva zbrala, gre med drugim velika zahvala ženskemu pevskemu zboru Kombinat. In če je tematika večera bila rdeče obarvana, je poseben odtenek imela zvezda v rokah Borisa Krabonje, darilo Svetlane Makarovič. Med zahvalami in pozdravi, pa je vsekakor zvezda večera bila 90 letna NOB borka Dragica Velhar, ki je bila vidno presenečena nad poklonitvijo. In kakor je njo presenetila poklonitev, je mene fascinirala njena vitalnost in vedrost: HUMANITARNI KONCERT.

***

Parada učenja je dogodek v sklopu Tedna vseživljenjskega učenja, promocijske kampanje na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. Projekt je usklajen z Andragoškim centrom Slovenije in je prirejen v sodelovanju s številnimi ustanovami, skupinami in posamezniki, s katerim se opozarja na pomembnost učenja v vseh življenjskih obdobjih. Letošnja Parada učenja pod sloganom “Slovenija učeča se dežela”, je potekala v štirinajstih krajih po Sloveniji, v Mariboru pa so predstavili pester program: PARADA UČENJA.

***

V sklopu Festivala Lent se je vsak večer od 5. do 10. julija odvijala stand-up komedija in tako so Vetrinjski dvor  za šest dni okupirali komiki iz različnih delov sveta. Program je povezoval Tin Vodopivec, ki je zagrel občinstvo in med povezovanjem pokazal svoj talent: FESTIVAL LENT.

***

Snemanje video spota skupineHappy Ol’McWeasel, v prevodu Poskočne podlasice, ki so v Pekarni posneli video za pesem Irish Rover. Gre za skupino, ki je našla svoj glas v spoju ljudske glasbe in punck rocka: HAPPY OL’McWEASEL.

***

V Kamniku so se zbrali ljubitelji drugega časa in obdobja, ki je zaznamovano z gracioznostjo, eleganco in nivojem estetike, ki prebudi nostalgičen pogled na čas: STARODOBNIKI V KAMNIKU.

***

V Mariboru je potekal prvi bodypainting festival pod imenom Fantasia. Fotografije so iz drugega dneva festivala, kjer je potekal tekmovalni del, pri čemer so  umetniki imeli na voljo 7 ur, da ustvarijo umetnine. Komu podeliti prvo mesto, je očitno bila velika naloga, zato se je žirija odločila podeliti prvo mesto dvema umetnikoma. Prvo mesto sta si tako delila  Bella Volen, romunska umetnica z Dunaja in danski umetnik Patrick Leis: TEKMOVANJE V POSLIKAVI TELESA.

***

V sklopu Andragoškega zavoda so potekale po Sloveniji prireditve, namenjene spodbujanju učenja in ozaveščanju javnosti o pomenu in vseprisotnosti izobraževanja in vseživljenjskega učenja. Tako so v mesecu maju potekale razne prireditve ena katerih je bila Parada učenja, ki se je v obdobju 2013–2015 razvijala v projektu Uresničevanje Evropskega programa za učenje odraslih ter zaživela na 13 prizoriščih po vsej Sloveniji: PARADA UČENJA.

***

Keith Terry je glasbenik, tolkalist, plesalec in učitelj, ki z umetniško vizijo že tri desetletja briše mejo med glasbo in plesom. Je ustanovitelj in direktor nevladne in neprofitne organizacije Crosspulse ter pobudnik in umetniški vodja mednarodnega festivala glasbe telesa IBMF. Spodbuja in razvija umetnost igranja na najstarejši inštrument na svetu, telo. Gostuje po Ameriki, Aziji in Evropi kot solist ali v sodelovanju z mnogimi svetovnimi umetniki in vodi delavnice, na katerih navdušuje tako tiste, ki poklicno nastopajo, kot tiste, ki poučujejo: DELAVNICA GLASBE TELESA.

***

V začetku aprila so se osnovnošolci zbrali v Ljubljani, kjer je potekal 24. nacionalni otroški parlament pod temo »Razmere v družbi«, ki ga organizira Zveza prijateljev mladine Slovenije. Razdeljeni v skupine, so mladi razpravljali v sklopu štirih tem, vsaka skupina je nato svojo temo predstavila v parlamentu, kjer so politike soočili s konkretnimi vprašanji, med drugim so izpostavili problematiko bega možganov: OTROŠKI PARLAMENT.

***

Izbor fotografij otrok med igro, ki so nastale tekom poletnih počitnic v sklopu Zveze prijateljev mladine Maribor, kjer so se otroci udeležili različnih športnih dejavnosti, pri katerih so bili eni bolj drugi manj aktivni, vsem pa je bila skupna zabava in sprostitev ter veliki nasmeški: OTROCI IN GIBANJE.

***

Ob Mednarodnem dnevu strpnosti, kot je 16. november razglasila Generalna skupščina Združenih narodov leta 1996, je v Sinagogi v Mariboru potekala zaključna prireditev, kjer so razglasili nagrajence natečaja 100 ljudi 100 čudi, ki ga izvajajo že deseto leto zapored pri Zvezi prijateljev mladine Maribor. Letošnji natečaj je potekal na temo Judje so (l)judje, avtorji najboljših pa se bodo udeležili dvodnevnega izleta na Poljsko z ogledom Krakowa in koncentracijskega taborišča v Auschwitzu. Ob zaključni prireditvi smo si ogledali kratek dokumentaren film, Preživeti v Sarajevu, ki govori o sožitju judov, muslimanov in katoličanov, prisluhnili podpredsedniku Judovske skupnosti Slovenije dr. Igorju Vojticu ter okusili fantastične slaščice, narejene po judovskih receptih: MEDNARODNI DAN STRPNOSTI.

***

520 let od srednjeveškega izgona Judov s Štajerske, so v Mariboru gostili dokumentarno gostujočo razstavo Mestnega muzeja Split, kjer so predstavili življenje in delo enega najvidnejših osebnosti Splita, Vida Morpurga, ki je bil med najbolj angažiranimi splitskimi ugledneži v času narodnega preporoda v Dalmaciji. Z razstavo je Mestni muzej Split javnosti prvič doslej skušal celoviteje predstaviti življenje in delo te velike in prizadevne splitske in dalmatinske osebnosti, čigar korenine prihajajo iz Maribora: IZGON JUDOV IZ MARIBORA IN ZGODBA DRUŽINE MORPURGI.

***

V času počitnic so otroci v sklopu Zveze prijateljev mladine Maribor obiskali upokojence v Domu Danice Vogrinec.   Obisk je prijal tako otrokom kot upokojencem, kjer so se skupaj zabavali pri igranju različnih družabnih iger: KO SE SREČATA MLADOST IN STAROST.

 


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: