Thessaloniki

thessaloniki

Thessaloniki, kjer je pesem vsakodnevna spremljevalka in razlog za druženje. Postavljeno tik ob morju, nosi s seboj občutek lagodnosti in lahkotnosti in takšni so tudi ljudje, sproščeni in prijazni. Mesto posvečeno sestri Aleksandra Velikega na vsakem koraku prikazuje zgodbe iz tistega časa.

In na kratko nekaj zgodovinskih dejstev o tem mestu. Solun ali Tesaloniki (grško: Θεσσαλονίκη, Thessaloniki) je glavno pokrajine Makedonija, je drugo največje mesto v Grčiji in se razprostira ob Egejskem morju, obdanem s hribovjem Hortiatis. Mesto je okrog leta 315 pr. n. št. ustanovil makedonski kralj Kasander in ga imenoval po svoji ženi Tesaloniki, hčerki makedonskega kralja Filipa II. in sestri Aleksandra Velikega. Njeno ime je sestavljeno iz besed Θεσσαλοί in Νίκη, kar v prevodu pomeni “zmaga nad Tesalci”. Ime ji je dal oče Filip II., ker je na dan njenega rojstva premagal Tesalce. Mesto se je hitro razvijalo in je v kraljevini Makedoniji imelo samoupravo in parlament, v katerem je kralj imel svojega predstavnika, vse do leta 168 pr.n.št, ko propade kraljevina in Solun postane del Rimske republike. Zaradi strateške lege je bil pomembno trgovsko središče, ki je povezovalo Evropo in Azijo.

V 1. Stoletju je v Solunu ustanovljena judovska kolonija, ki je bila ena prvih središč krščanstva. V mestni sinagogi je pridigal Pavel, ki so ga Judje  izgnali in s čimer je povezano Pismo Tesaloničanom. V tem mestu, sta bila rojena brata Ciril in Metod, ki sta na misijonarski poti širila vero na sever tedanjega Bizantinskega cesarstva.

Po delitvi Rimskega cesarstva na vzhodni in zahodni del Solun pripade Vzhodnemu Rimskemu cesarstvu s sedežem v Bizancu. V tem času doživi številne vdore in pokole, pa ponovne razcvete in tako se zgodba nadaljuje vse do turških vpadov, ko Bizantinsko kraljestvo ni sposobno mesta obvarovati, pa ga zato raje proda Beneški republiki, pa vendar je leta 1430 pristal pod oblastjo Turkov. V času Otomanov je Solun postal multikulturno mesto, katerega polovico populacije so prestavljali Sefaradski Judje (njihovi predniki so po letu 1492 pobegnili iz Španije in Portugalske), ostalo polovico prebivalstva so tvorili Turki, Slovani, Albanci in Grki. Mesto je bilo pet stoletij v turških rokah v tem času pa postalo eno največjih trgovskih središč na Balkanu, kar se je okrepilo z železnico leta 1888.

V tem mestu se je rodil voditelj gibanja Mladoturkov in ustanovitelj moderne Turčije, Kemal Ataturk. 26. oktobra 1912 je bila proglašena združitev Grčije; 18. marca 1913 pa je bil v Solunu v atentatu ubit kralj Jurij I. Med prvo svetovno vojno je Solun postal vojaška baza za ofenzivo proti pronemški Bolgariji. Velik udarec za mesto je bil veliki požar leta 1917, ki bi ga naj povzročil nepazljivi francoski vojak in kjer jer brez doma ostalo 72.000 ljudi. Takrat so se oblasti odločile, da naredijo urbanističen načrt. In če je mesto en francoz požgal, ga je drug francoz zgradil, to je bil arhitekt Ernest Hebrard. V tem času so se iz mesta množično izselili Judje, priselili pa grški begunci iz grško-turške vojne leta 1922. Mesto je bilo od leta 1941 do 1944 pod zasedo nacistične Nemčije, zaradi česar je utrpelo mnogo škode v zavezniških bombardiranjih. Prav tako je mnogo zgodovinskih spomenikov bilo uničenih v potresu leta 1978. Od leta 1988 so spomeniki v Solunu iz zgodnjekrščanskega obdobja na UNESCOvem seznamu svetovne kulturne dediščine. Mesto, ki je bilo leta 1977 Evropsko mesto kulture, je tudi pomembno univerzitetno središče jugovzhodne Evrope, v katerem je največja grška in makedonska Aristotelova univerza.

***

P R E B E R I    Š E | Y O U   M I G H T   A L S O    B E   I N T E R E S T E D   I N

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: