Manastir Mileševa: Freska belega angela

Na jugozahodu Srbije se nahaja mestece Prijepolje in v njegovi bližini stoji samostan Mileševa, kjer je čudovita freska, imenovana Beli angel oz. Angel na Kristusovem grobu in velja za najlepšo pravoslavno fresko v Srbiji in velja za najimenitnejše poslikave bizantinske tradicije tistega časa.


Srednjeveški samostan Mileševa imenovan tudi tempelj svete odrešitve, je dal zgradit srbski kralj Vladislav Nemanjić, v letih 1218/1219, ki je tam tudi pokopan. Ta samostan je znan kot prostor, kjer so se kronali kralji, med drugim je najbolj znan Tvrtko I. Kotromanić, ki je leta 1377 razglašen za kralja Bosne in Srbije in pod njegovim vodstvom je bilo bosansko kraljestvo najmočnejša balkanska država. 

Ko so križarski pohodi opustošili Bizanc, je vodilno umetniško vlogo od njega prevzela Srbija. Freske, ki krasijo samostan, so izjemno umetniško delo in jih je leta 1230 dal zgraditi kralj Vladislav. Za stensko poslikavo je kralj poklical mojstre iz Soluna, Carigrada in nekaterih drugih bizantinskih središč in tako so nastale freske, ki sodijo med najdragocenejše slikarske stvaritve srednjeveške Srbije, prav tako pa gre za največja dela bizantinskega in srednjeveškega slikarstva.

Vsak prizor je imel svoje mesto in tako prostorsko določena poslikava, je bila običajno razdeljena v tri pasove, od katerih je bil najnižji namenjen prikazovanju osebnosti, kot takratnih vladarjev, srednji pas je osvetljeval biblijski svet, najvišji pa je bil namenjen nebeškemu cesarstvu. Oltarski prostor, namenjen liturgičnim obredom, je bil zaprt, srednji, ki je bil vernikom dostopen, pa je bil poslikan z evangelijskimi prizori. Poslikava preddverja pa je s svojo grozljivo poslednjo sodbo opozarjala na pomen izbire prave življenjske poti in strašno usodo tistih, ki se odločijo napačno.

Beli angel oziroma Angel na Kristusovem grobu govori o Kristusovem vstajenju. Gre za angela, ki sta ga dve ženi srečali ob Kristusovem praznem grobu. Angel z žarečim obrazom v snežno belem oblačilu sedi na kamnu in kaže na prazen Kristusov grob s sporočilom Kristusovega vstajenja »Ne išči živega med mrtvimi.« Freska se je ohranila zgolj zato, ker je tri stoletja kasneje neki mojster čez njo naslikal lastno inačico izvirne freske in prav te poslikave so preprečile propadanje starih fresk, njihova dodatna zaščita pa je bila ključnega pomena zlasti v 18. in 19. stoletju, ko je bila cerkev brez strehe.

Ko so poslali prvi satelitski signal v vesolje, kjer so med slikami bile osvajanje Lune, Kitajski zid je zraven bila tudi slika freske Belega angela. Prav tako prvi satelitski video signal, leta 1963 med Evropo in Severno Ameriko, je vseboval sliko Belega angela, ki je tako bil prvi kader, ki je predstavljal pozdrav Američanom s strani Evropejcev, s simboliko vere, ljubezni in upanja. Beli Angel kot simbol svetovnega miru in samostan Mileševo se danes nahajata pod UNESCO zaščito in je del svetovne kulturne dediščine.

Več o samostanu si lahko ogledaš na posnetku ~ Manastir Mileševa


ALMIRACATOVIC.COM


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: