7. Članki

Three things cannot be long hidden:
the sun, the moon, and the truth.

Buddha
Preglednejši izbor je podan na povezavi:
ČLANKI

Kontakt: info@almiracatovic.com


***

»Stara sem bila 41, ko sem zatipala bulico v levi dojki. Osebni zdravnik me je napotil na torakalni oddelek, kjer naj bi bulico odstranili in tkivo poslali na pregled, a ko sem se zbudila iz narkoze, sem bila brez dojke.« Tako danes 63 letna Silva Krsnik prične svojo zgodbo o raku, ki ji je pred 22 leti spremenil življenje. Zgodba je prejela nagrado za najboljšo reportažo na Slovenia Press Photo: SILVA: KO TRAVMATIČNA IZKUŠNJA POSTANE ZGODBA UPANJA.

***

Zgodba o poslednji ženski obsojeni čarovništva v Sloveniji. Marina Češarek je bila Ribničanka, stara okoli štiridesetih let poročena s čevljarjem; bila je mati šestih otrok, ki je pričakovala sedmega in je bila v tretjem mesecu nosečnosti, ko je bila obtožena čarovništva. Po skoraj tednu dni ječe in zasliševanj je še vedno trdila, da je nedolžna, zato se je prva vmesna sodba glasila, naj žensko posadijo na čarovniški stol in jo ponovno izprašajo. Po treh urah mučenja je priznala, da je čarovnica: MARINA, POSLEDNJA SEŽGANA ČAROVNICA.

***

V času prve svetovne vojne se je zgodil dogodek, kjer je ena pesem združila sovražnike v božičnem duhu, da so ti praznovali skupaj, kakor prijatelji, si izmenjali darila in naslove ter pri tem na nikogaršnji zemlji sredi vojne zaigrali celo nogometno tekmo. Tako imenovano Božično premirje med Angleži in Nemci na froti v Belgiji, je danes dogodek, ki simbolizira upanje, mir in humanost: BOŽIČNO PREMIRJE SREDI NOROSTI.

***

mb

»Samo na poti od centra mesta do bolnice so tri ali štiri klančine, preko katerih brez pomoči nočem, ker se lahko zvrnem,« je dejala znana mariborska športnica na invalidskem vozičku Štefka Vegan, ki se je leta 2019 med drugim udeležila tudi Istrskega maratona in premagala 21 km. Klančine, ki so sicer narejene, so v praksi pokazale, da so za invalida na vozičku prestrme in nevarne: KAKO PRIJAZEN JE MARIBOR INVALIDOM.

***

Generalštab Slovenske vojske je sporočil, da nameravajo izvesti načrtovana dela, ki med drugim obsegajo tudi sečnjo in odstranitev 290 dreves, ki so v večini primerov zdrava. Posek se je zgodil zaradi zamenjave ograje, saj naj bi bila stara ograja neustrezna in ni zadostovala varnostnim standardom: NOVA DREVESA NADOMESTILA 290 POSEKANIH ZDRAVIH DREVES.

***

Septembra 2018 je Dean Nicholson zapustil svoje rojstno mesto Dunbar na Škotskem in se odločil kolesariti po svetu. Dopolnil je 30 let in kot varilec je bil naveličan svojega obstoja, delavnika od 9. do 17. Odločil se je, da s kolesom razišče svet in najde nov namen v svojem življenju. A 3 mesece in 9 držav pozneje je na bosansko-črnogorski meji rešil mačko, ki mu je spremenila življenje: ZGODBA O MAČKI, KI JE PREPOTOVALA SVET.

***

Po letu dni premora se je v Sloveniji ponovno odvilo tekmovanje v Pasjem frizbiju pod okriljem Kinološkega društva Maribor, ki je eno starejših društev v Sloveniji. Društvo šteje približno 80 članov, tekmovalci pa so se pomerili v petih disciplinah: TEKMOVANJE V PASJEM FRIZBIJU.

***

Jaslice spadajo med priljubljene simbole Božiča in čeprav so bili prizori Jezusa, Marije in Jožefa že prej upodobljeni na freskah, je uradni začetek jaslic povezan s Frančiškom Asiškim, ki je leta 1223 na božični večer v Grecciu uprizoril žive jaslice. Prve jaslice v Sloveniji so postavili jezuiti, in sicer leta 1644 v jezuitski cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani. Žive jaslice pa so nastale v Sloveniji pred 31 leti v Postojnski jami, postavil jih je režiser Gregor Tozon, ki ima enega najmanjših muzejev na svetu: JASLICE NEKOČ IN DANES.

***

Gospa Jožica je praznovala 100 let. Trinajst let živi v Domu Danice Vogrinec, kjer so ji ob tej izjemni svečanosti pripravili prijetno presenečenje, ob praznovanju pa je tudi zaplesala. Pred kamero je delila svoje spomine na darove življenja: POGOVOR S 100-LETNO JOŽICO OŠLAK.

***

Pisalo se je leto 1958, ko je Oddelek ljubljanske direkcije s sedežem v Mariboru spadal pod Železniško prometno šolo Zemun, v sklopu katere je bil tudi Železniški dijaški dom v Kopitarjevi ulici. Zemun je bil prostor za prometnike, prav tako so bili na voljo tečaji v Puli, a ker je potreba po prometnikih naraščala, se je v Mariboru odprla šola, in sicer Železniška prometna šola Maribor, ki je imela svoje prostore na glavni železniški postaji: SREČANJE PRVE GENERACIJE MATURANTOV ŽELEZNIŠKO PROMETNE ŠOLE.

***

25. junija 1991 je na slavnostni seji slovenske skupščine, France Bučar razglasil samostojno in neodvisno Republiko Slovenijo. Za samostojno Slovenijo se je odločilo 88,2% od skupaj 93% državljanov, ki so se udeležili referenduma. »Danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan,« so znamenite besede Milana Kučana, ko je 26. junija 1991 na Trgu republike v Ljubljani, na slavnostni večer Slovenija proslavila samostojnost: »DANES SO DOVOLJENE SANJE, JUTRI JE NOV DAN!« 30 LET KASNEJE.

***

Aktivnosti povezane z varovanjem okolja je na Mariborskem otoku ob svetovnem dnevu podnebnih sprememb pripravilo Združenje EPEKA. Zanimiv program je ozavestil prebivalce o izjemnosti največjega rečnega otoka v Sloveniji, ki obsega več kot 330 rastlinskih vrst in 70 vrst ptic. Kot eden izmed pomembnih bioindikatorjev stanja okolja pa je izjemen kačji pastir: VAROVANJE OKOLJA IN NJEGOVI INDIKATORJI.

***

ugm

Umetnostna galerija Maribor je v zapuščenih prostorih mariborske tekstilne tovarne v Melju, napovedala ponovni zagon Mednarodnega trienala umetnost in okolje, ki bo svoja vrata odprl pomladi 2021. V sklopu Dnevov zaganjanja EKO 8 se je predstavilo pet umetniških projektov domačih in tujih umetnikov: UMETNOST OBUJANJA ZAPUŠČENIH PROSTOROV.

***

30 let od pekrskih dogodkov, ko je prišlo do incidenta med Jugoslovansko ljudsko armado in Teritorialno obrambo v Pekrah. Državno proslavo je obeležil tudi spomin na prvo žrtev v osamosvojitvenem procesu, ko je kolona jugoslovanske armade 24. maja 1991 krenila iz vojašnice in je pod oklepnim transporterjem ugasnilo življenje Josipa Simčika: 30. OBLETNICA PEKRSKIH DOGODKOV.

***

Približno 44 milijonov Ukrajincev se je v četrtek, 24. februarja 2022, zbudilo v vojnem stanju:
KDO JE ODGOVOREN ZA VOJNO V UKRAJINI.

***

Prostovoljno gasilsko društvo Maribor – mesto je ob častitljivi 150. obletnici ustanovitve društva priredilo druženje in predstavitev svojega delovanja širši javnosti. Ob jubileju se je predstavilo vseh enajst prostovoljnih gasilskih društev, ki so vključene v javno gasilsko službo Maribor: 150. OBLETNICA DELOVANJA PROSTOVOLJNEGA GASILSKEGA DRUŠTVA MARIBOR – MESTO.

***

etm

V okviru Evropskega tedna mobilnosti so tokrat v ospredju potovanja z manj onesnaženja, manj hrupa in s tem tudi manj stresa. Spremembe in izzive v mobilnosti pa je prinesel korona virus, o čemer je med drugim tekel pogovor za okroglo mizo, ki je potekal v Centru mobilnosti Maribor: EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI.

***

V naše kraje so na povabilo prof. Dragana Potočnika ponovno prišli tibetanski menihi Thupten Sherab, Tashi Sang in Sangay Gyatso, ki izdelujejo peščeno Amitabha speech mandalo, posvečeno vem obiskovalcem za dolgo življenje. Menihi prihajajo iz Gyutro Tanric samostana, ki je prvotno nastal leta 1474 na Tibetu in je specializiran za učenje grlenega petja: PRIJETEN OBISK TIBETANSKIH MENIHOV.

***

Judo zveza Slovenije, Olimpijski komite Slovenije in Mercator so združili moči v projektu »Vključeni v življenje«. Gre za projekt ozaveščanja o inkluziji v športu, v okviru katerega z dobrodelno prodajo risb zbirajo sredstva za podporo Judo zvezi Slovenije pri izvajanju prilagojenih športnih programov ter ozaveščajo javnost o pomenu vključevanja oseb z intelektualno ali telesno oviranostjo in s težavami v duševnem zdravju v šport in družbo: SEDEM INKLUZIVNIH JUDO KLUBOV VKLJUČENIH V ŽIVLJENJE.

***

resnica

Natanko leto dni nazaj je Mark Zuckerberg sedel pred ameriški senat glede manipulacij s podatki 87 milijonov uporabnikov Facebooka. Za zlorabo se je opravičil in odkorakal naprej. Julian Assange, ki je javnosti med drugim posredoval brutalne zločine ameriških vojakov nad civilisti, je bil včeraj aretiran in s strani ameriškega pravosodja obtožen za zaroto: KO RAZKRITJE RESNICE POSTANE KRIMINALNO DEJANJE.

***

Dokumentarni film Leaving Neverland (Odhod iz Neverlanda), režiserja Dan Reeda prikazuje dve ločeni, a med seboj podobni in povezani zgodbi dečkov, ki sta se skozi različne okoliščine spoprijateljila z Michaelom Jacksonom. Film je bil premierno predvajan na Sundance filmskemu festivalu, januarja 2019, kjer so ustvarjalci filma doživeli stoječe ovacije občinstva: LEAVING NEVERLAND: ZGODBA O ZLORABI.

***

sodnica1

Brutalno pretepeno D. R. je našel v luži krvi njen partner. Napad na sodnico so obsojali vsi in v medije so prihajale izjave o zgroženosti, o nevarnem Mariboru in kako pred kriminalci ni varen nihče. A ko se je izkazalo, da je za poskus uboja odgovoren njen partner, so si oddahnili vsi, saj gre ”le” za družinsko nasilje: SLOVENIJA SI LAHKO ODDAHNE, SODNICO JE “SAMO” PRETEPEL NJEN PARTNER.

***

Ena največjih zgodb o uspehu, je pri marsikomu pustila grenak priokus. Zgodba o korporaciji Magni Steyr, ki je želela postaviti svoj obrat v Sloveniji in pri tem za zahvalo pobrati tudi subvencije, bi morebiti ostala celo spregledana, če ne bi pri tem hoteli posekati gozda, kar je zdramilo ljudi in pri tem pritegnilo pozornost tudi na ostale sporne plati tovarne, čigar temelji stojijo vodovarstvenem območju in na najbolj rodovitni zemlji v Sloveniji: MAGNA: TRAGIČNA ZGODBA O USPEHU.

***

Za ohranitev dreves na Cesti zmage so se zavzemali številni občani, ki so hoteli pred posekom zaščititi skoraj sto let stare lipe, ki so krasile Vurnikovo kolonijo. 92 prekrasnih dreves je izginilo in kot pravi Slavko Gazvoda, pobudnik gibanja civilne iniciative Drevoreda na Cesti zmage, je ulica izgubila svojo dušo. Danes na skoraj prenovljeni cesti stojijo nova drevesca: ZGODBA POSEKANIH LIP NA CESTI ZMAGE.

***

Zgodbe o brezobzirnem podiranju dreves v mestnih jedrih so se vrstile, kar ena za drugo. Padala so zdrava drevesa z razlogom, da so stara in nevarna ter da bodo zamenjana za nova, mlajša drevesa. Ena takšnih zgodb se pravkar odvija tudi na Ptuju, kjer je ”spornih” sedem cigarovcev: KO PRI 7 DREVESIH TRČITA 2 SVETOVA.

***

Italijanski cirkus Medrano velja za enega najstarejših evropskih cirkusov in v svojem repertoarju ponuja zraven domačih živalih nastop tudi eksotičnih; in ravno zaradi slednjih je direktorju tega cirkusa v Padovi bila izrečena zaporna kazen. Kljub temu da je omenjen cirkus v Maribor prišel v družbi psov in konjev, še vedbi ostaja vprašanje etike, saj s tem, ko kupimo vstopnico podpremo organizacijo, ki je bila obsojena za mučenje in izživljanje nad živalmi: ZAKAJ TAKŠEN CIRKUS GLEDE CIRKUSA.

***

520 let od srednjeveškega izgona Judov s Štajerske, so v Mariboru gostili dokumentarno gostujočo razstavo Mestnega muzeja Split, kjer so predstavili življenje in delo enega najvidnejših osebnosti Splita, Vida Morpurga, ki je bil med najbolj angažiranimi splitskimi ugledneži v času narodnega preporoda v Dalmaciji. Z razstavo je Mestni muzej Split javnosti prvič doslej skušal celoviteje predstaviti življenje in delo te velike in prizadevne splitske in dalmatinske osebnosti, čigar korenine prihajajo iz Maribora: IZGON JUDOV IZ MARIBORA IN ZGODBA DRUŽINE MORPURGI.

***

Humanitarna organizacija UP-ornik, katere prepoznavni obraz je Boris Krabonja, profesor na Srednji ekonomski šoli Maribor, pomaga z zbiranje sredstev za položnice, prehrambne bone in poplačila dolga v primeru deložacij. Z Borisom, ki je letos nominiran tudi kot Večerova osebnost Štajerske, sva se pogovarjala, s čim vse se srečuje pri svojem doprinosu družbi: BORIS KRABONJA IN ZGODBA UP-ORNIKA.

***

Dve izjemni zgodbi, prva govori o Matildi Vernik – Tiliki, ki je pri 106 – letih brez težave prebolela koronavirus. Druga zgodba pa govori o Barbari Novak, predsednici humanitarnega društva Ni-Lu iz Pesnice, ki je znana po svojem velikem srcu in pripravljenosti pomagati sočloveku: ZGODBE NAVDIHA.

***

Zgodba o dečku po imenu Luka, ki zaradi genetskega obolenja nikdar ni hodil, a je preko fotografij želel doživeti vse to kar sicer ni mogel, je pred leti obšla svet. A njegova zgodba odkriva enako močno in posebno zgodbo o kliničnem psihologu in fotografu Mateju Peljhanu, ki s telesno okvarjo, pomagal je Malemu princu odleteti v svet: FOTOGRAFIJA KOT FOTOTERAPIJA.

***

Iz leta v leto se ponavlja, da Slovenija sodi v sam vrh po številu samomorov. Različni so razlogi zakaj se nekdo odloči storiti samomor, pri čemer je skupno to, da se želijo osvoboditi neznosne bolečine in trpljenja. Kaj se zgodi z dušo v primeru samomora, kako je v religijah postal greh in kako je s samomorom iz časti: KAJ SE ZGODI Z DUŠO PO SAMOMORU.

***

Zastarelost, pri kateri proizvajalec umetno skrajša življenjsko dobo izdelka, kjer so namerno vgrajene napake, ki povzročijo, da se izdelek pokvari, s čimer bi se naj pospešila potrošnja. Izpostavljeni primeri načrtovane zastarelosti in kakšne posledice nosijo e-odpadki: TEHNOLOŠKI RAZVOJ V SENCI POTROŠNIŠTVA.

***

Vile, ki s svojo lepoto in karizmo nosijo vpogled v neki drug prostor in pripovedujejo zgodbe ljudi iz nekega drugega časa: VILE V MARIBORU: VILA LANGER.

***

Romantična komedija Vesna iz leta 1953, ki velja za kultni slovenski film in je nastala pod direktivo češkega mojstra Františka Čapa, ki je v Sloveniji odkril nove obraze ter jih izstrelil med zvezde, velja še danes za enega boljših slovenskih filmov. Kaj zgodilo se je z filmsko ekipo, ki sprejel jo je sam Tito in kakšno zgodbo nosi izjemen režiser František Čap: KULTNI FILM VESNA IN ZGODBE NJENIH JUNAKOV.

***

V času naših babic so porodi doma bili nekaj vsakdanjega, danes pa je tovrstna izkušnja prej izjema kot pravilo. In takšno presenečenje je doživela Bernarda Pavič, desna roka in partnerica Dušana Donkota, ki sta javnosti znana po preučevanju in poučevanju modrosti in skrivnosti daoizma. Bernarda je v jutranjih urah čutila popadke in deset dni pred rokom rodila doma, na wc-ju. In če se je pri prvem porodu v bolnišnici mučila kar 18 ur, je porod doma opisala kot užitek, kjer je porod deklice Vivien trajal uro in dvajset minut:  KO HOČEŠ NOČEŠ RODIŠ DOMA.

***

Boginja lepote, ljubezni, plodnosti in umetnosti skozi številne civilizacije nosi podobno zgodbo. Z njo povezujejo se številni Rimljani kot nasledniki Trojancev, eden teh je Julij Cezar, ki imel se je za potomca Eneja, praočeta Rima, čigar mati je nihče drug kot Venera. Ta ima v teozofiji posebno mesto, saj naj bi od tam prišel Mojster modrosti Sanat Kumara s svojim spremstvom in na Zemlji postavil Šambalo ter v glavnem templju vzpostavil plamen Luči, iskro Kristusove zavesti, Ljubezen. Da gre za izjemen planet govorijo tudi različne mitologije in tako najdemo podobnost grške različice z indijsko ter pudarkom na sečilih. Ob vsem tem pa preseneča vidik astronomije, kjer je spremljanje tega planeta bilo povezano z religioznim delom koledarja ter “naključjem”, da čas Venerinega pojavljanja na nebu sovpada s časom nosečnosti. Prav tako pa je fascinanten njen način gibanja, saj tekom svojega potovanja tvori pentagram. In če so stara slovanska ljudstva na vratih in zibelkah risala pentagram kot znak zaščite, je tega Venera narisala Zemlji, zato jo tudi imenujejo »sestrski planet«: VENERA, BOGINJA LEPOTE.

***

V Indiji, ob mestu Guwahati se nahaja tempelj posvečen yoni, maternici in vagini Božanske Matere. Na tem mestu se časti kreativna sila, ženski ustvarjalni princip, ki ima na osebni ravni moč, da ustvarja in rojeva novo življenje, na kozmični ravni pa ta ista sila ustvarja univerzum. In tako ženska predstavlja utelešenje te univerzalne sile. Zakaj se yoni smatra kot center ženske kreativne moči: TEMPELJ POSVEČEN VAGINI.

***

Menstruacija v naši civilizaciji, kakor da ne obstaja, kaj šele slavi, v reklamah za vložke in tampone se uporablja modra barva krvi in naše babice so imele miselnost, da je menstruacija kazen, naložena ženski zaradi njene grešne narave. Zato mi je toliko bolj všeč ritual plemena Navajo, kjer ko deklica dobi prvo menstruacijo se naredi poseben obred in slavi njen vstop v obdobje ženske: MENSTRUACIJA IN BLAGOSLAVLJANJE ŽENSKOSTI.

***

Hipatija je bila izjemna znanstvenica in filozfinja, izumiteljica številnih naprav, ki jih uporabljamo še danes in oseba, ki je združila matematiko in astronomijo, ter ustvarila astrolab, iznajdbo, ki je takrat pomenila to, kar nam danes pomeni računalnik. Zaradi svoje moči, znanja in verovanja je bila brutalno ubita, z njenim umorom pa se je zgodil tudi zaton modrosti in padec Aleksandrije. Več o ljubiteljici modrosti: HYPATIA.

***

Četrtek je po običajih starih Slovanov bil posvečen Perunu. Na ta dan so v primeru suše dekleta izvajala ritual, kjer so boginjo dežja in oblaka ter Perunovo ženo, prosile preko plesa in petja za dež. V Srbiji so ta dekleta imenovali Dodole, Paparuda v Romuniji in Peperuda v Bolgariji. Takole je potekal njihov ritual: DODOLE IN STAROSLOVANSKI RITUAL KLICANJA DEŽJA.

***

Zanimiva je zgodovina, ki nas jo učijo, še posebej, ko se pojavijo izkopanine, ki nikakor ne sedejo v zgodbo človeške zgodovine in ena takšnih zgodb prihaja iz Turčije, kjer se nahaja Göbekli Tepe najstarejši (do sedaj znan) tempelj na svetu iz časa 10.000 let pr. n. št., ki je zamajal temelje zgodovine: GÖBEKLI TEPE NAJSTAREJŠI TEMPELJ NA SVETU.

***

Le kaj je lepšega kot ta tradicionalna dejavnost, ki je tako močno prisotna na slovenskih tleh, da ima celo avtohtono vrsto ter pri tem širi znanja o darovih čebelic in njeni pomembnosti za celoten ekosistem. To majhno bitje z veliko kraljico so častili v starih civilizacijah in nas med drugim uči o družini in sodelovanju, geometriji in povezanosti, pa o odnosih in blaginji v pravem pomenu besede: ČEBELE IN NJIHOV IZJEMEN DOPRINOS.

***

Medved, ki v keltskem svetu predstavlja simbol vojaškega razreda, nosi različne pomene, pa vendar je eno redkih bitij, ki nosi tako lunin kot sončev simbol. Z medvedom je povezano zanimivo ozvezdje, v katerem se skrivata Mali in Veliki voz, za katerim pa se razkriva ena najlepših galaksij. O nastanku ozvezdja Medveda govori grška mitologija, ki pripoveduje tragično zgodbo prelepe Kalisto, spremljevalke boginje Artemide, katero z zvijačo si polasti Zevs; in verjetno ni naključje, da Carl G. Jung medvedjo moč povezuje tudi s spolnim nagonom: MEDVED, SIMBOL MOČI.

***

Razvoj Zemlje kot bitja je odvisen od duhovnega razvoja človeštva. Tako kot potrebuje človek plodove Zemlje za svoj razvoj, potrebuje Zemlja plodove človeškega duha. Iz vzajemnosti Zemlje in človeštva se bo razvil socialni organizem, novo duhovno bitje: HRANA KOT ZDRAVILO.

***

12. maj je izbran kot mednarodni dan medicinskih sester, saj se je pred 201 letom na ta dan, leta 1820, rodila britanska humanistka in medicinska sestra Florence Nightingale, pobudnica ozaveščanja o potrebnosti izobraževanja medicinskih sester. Za slovensko Florence pa velja Angela Boškin, prva šolana medicinska sestra v Sloveniji: MEDNARODNI DAN MEDICINSKIH SESTER.

***

Pentlja se je pojavila kot simbol osveščanja in podpore v letu 1979, ko je Penney Laingen izrazila na tak način podporo možu, ki je bil takrat v Iranu (Zalivska vojna) in zadržan v zaporu. Penney je uporabila rumeno barvo pentlje za podporo možu in ostalim talcem. Kako je pentlja spreminjala barvo in kaj se zgodi, ko vstopijo korporacije v igro pod krinko dobrodelnosi: KAKO JE PENTLJA POSTALA ROŽNATA.

***

Danes, eden najbolj talentiranih plesalcev, ima za seboj naporno pot, pa ne samo v psiho fizičnem smilu, ampak kot oseba, ki iskal je smisel in s tem premaknil meje baleta ter transformiral sebe v vrhunskega umetnika: SERGEI POLUNIN.

***

Tale zgodba prihaja iz Aten. Takrat sem svojim prijateljem tedensko pošiljala mail, kjer sem jih seznanjala z raznimi dogodivščinami, zgodbami, pripetijami, humorjem v času moje bivanja v tem izjemnem mestu. In tole je ena takšnih zgodb, kjer so me aretirali, misleč, da sem teroristka: ALI SO LAHKO VEGETARIJANCI TERORISTI.

***

rene

Dogajanje za odprtimi vrati Zavoda Udarnik, z kakšnimi ovirami in izzivi se zavod srečuje, je razkril Rene Puhar, nekdanji programski direktor, sedaj vodja kino programa Zavoda Udarnik. INTERVJU: RENE PUHAR.

***

mirjana

Kritik mora biti najprej umetnik, da bi lahko bil kritik je dejala igralka Mirjana Šajinović, ki je v intervjuju odprla vpogled v njen svet in dojemanje umetnosti. INTERVJU: MIRJANA ŠAJINOVIČ.

***

talent

V poplavi resničnostnih šovov, senzacionalnih oddaj in tekmi za večjo gledanostjo, se pojavi vprašanje, kaj je resnično na televiziji. Primer iz leta 1938 in predvajanje zgodbe Vojne svetov na radiu je bila deležna množične panike, prav tako kot izmišljena novica o nuklearni ekspolziji, s katero je češka umetniška skupina Zthoven, javnost opozorila na nepremišljenjo verovanje vsemu kar se pojavi na tv zaslonih; pa četudi gre za venezuelsko telenovelo, kjer so stanovalci srbske vasice Kučevo množično protestirali proti zaprtju Kasandre: SLOVENIJA IMA TALENT?

***

senzacija

Celoten sistem informiranja se je preoblikoval v tekmo, kdo bo povedal prvi, kjer ni pomembno dejstvo, kako je zgodba raziskana, ali so prikazane vse plati in ali je predstavljena resnica, ki je v tekmi za denar izgubila na pomembnosti. Tako so se informacije in z njimi povezane zgodbe, razdelile na dva pola: LOVCI NA SENZACIJE.

***

duhovnost

Skozi različna obdobja so oznake etiketirale družbeno stanje in duh človeštva. Današnja doba je tako dobila ime potrošniška kultura, čigar bistvo so želje oz zadovoljitev le-teh. Želje so postale tisto, čemur je potrebno slediti in jih izpolniti, seveda v najhitrejšem možnem času. Pa vendar, se ob zadovoljitvi prve pojavi druga, ob zadovoljitvi te, tretja in tako naprej: KOMERCIALIZACIJA DUHOVNOSTI.

***

vloge

V življenju igramo različne vloge, pri tem se nekaterih zavedamo bolj drugih manj, nekatere so družbeno vzpodbujene, kakor ta o čemer priča članek iz leta 1955, ki je reklamiral priročnik za ženske imenovan Hišna ekonomija, v katerem naj bi ženske našle nasvete, kako biti dobra žena: VLOGE, KI JIH IGRAMO.

***

Ginko je najstarejša še živeča vrsta drevesa na svetu, fosili njegovih sorodnikov izvirajo izpred več kot 200 milijonov let. Na Kitajskem velja za sveto drevo, ki se ga je častilo kot drevo spoznanja, na Japonskem pa je simbol upanja, saj je bil po uničujoči eksploziji jedrske bombe v Hirošimi prva rastlina, ki je zrasla na območju popolnega razdejanja: GINKO, SIMBOL UPANJA.

***

Na Svetovni dan Zemlje, 22. aprila, so v Mariboru izbirali katero drevo, ki je prejelo laskav naziv Miss dreves. Natečaj je nastal pod okriljem Združenja EPEKA, komisijo pa sta sestavljali arboristka Tanja Grmovšek, prejemnica prestižne mednarodne nagrade »True Proffesional of Arboriculure« in Neva Pipan, vodja projektov na Mestni občini Maribor in predsednica sveta Zavoda za turizem Maribor, ki sta med poslanimi predlogi izbrali najlepše drevo in med prispelimi fotografijami razglasili zmagovalno: NAJLEPŠE DREVO.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: