Sarajevo

Od otroštva dalje, me pot vodi v mesto, ki diši po lipah in je sladko kakor rahatluk. Mesto, ki te zna odpeljati v svetove tisoč in ene pravljice, Sarajevo.

Since my childhood, the paths lead me to Sarajevo, to the city that smells like a lime tree and tasted sweet as rahatluk. The city that can take you into a thousand and one fairy tale.

[Slovenian above | English below]

V dolini kjer je danes Sarajevo, so se v neolitiku naseliti Butmiri, nasledili so jih Iliri, katere ozemlje zasedli so Rimljani. Po propadu rimskega imperija so prišli Goti, te so nasledili Slovani, ki so svoje naselje imenovali Vrh-Bosna, Slovanom so sledili Turki in Osmani, ki leta 1461 so ustanovili Sarajevo. Z okupacijo Avstro-Ogrske leta 1878 se je mesto evropeiziralo, z Berlinsko pogodbo iz leta 1908 pa je prišlo pod oblast Avsto-Ogske monarhije. Leta 1914 je Gavrilo Princip izvedel atentat na avstrijskega prestolonaslednika Ferdinanda in njegovo nosečo ženo Sofijo, kar je bil povod za začetek prve svetovne vojne.

V obdobju Jugoslavije je mesto predstavljalo srce države, nakar je bilo brutalno uničeno in napadeno ter prestajalo dolgotrajno obleganje in obstreljevanje vojske Bosanskih Srbov. 2. maja 1992 je bilo mesto že popolnoma obkoljeno. Na dan je na mesto padlo povprečno 329 granat, največ jih je padlo 22. julija 1993 in to kar 2.777. Gibanje po ulicah je zaradi padajočih granat postalo smrtno nevarno, svoje so prispevali tudi ostrostrelci. Obleganje Sarajeva je bilo uradno konec 29. februarja 1996. Danes je mesto popolnoma obnovljeno, pa vendarle posledice vojne so še vedno prisotne.

Ogled Sarajeva je seveda potrebno začeti na Baščaršiji, ki nastala je v 15. stoletju in je zajemala zgolj trg okrog današnje fontane Sebilj. Sebilj ali Sebil je arabska beseda, ki pomeni pot, in hkrati kot izraz označuje zelo staro dobrodelno ustanovo in fontano posebne oblike, kjer je sebiljadžija brezplačno napajal žejne. Pravijo, da če piješ vodo iz tega vodnjaka, se boš vedno vračal v Sarajevo.

Baščaršija je stari sarajevski bazar in predstavlja zgodovinsko kulturni center mesta. Zgrajena je bila v 15.stoletju, ko je Isa-beg Ishaković zasnoval mesto. Beseda Baščaršija prihaja iz turškega jezika, kjer beseda baš pomeni glava, glavna, primarna in beseda čarši pomeni bazar; torej glavni bazar. Zaradi velikega požara v 19.stoletju je današnja Baščaršija dvakrat manjša kot je nekoč bila. Na fotografijah je tudi prizor rokodelske ulice stare 400 let, kjer se rokodelske spretnosti prenašajo iz generacije v generacijo, iz očeta na sina. Rokodelske spretnosti, ki so se prenašale iz očeta na sina, so začele dobivati prve spremembe. Je ena najbolj obleganih uličic, kjer najdeš zanimiv nakit. Dve najpogostejši ikoni, ki sta vidni na skoraj vsakem koraku, sta Tito in Vučko. Vučko je bil maskota zimskih olimpijskih iger, ki so se odvijale v Sarajevu leta 1984. Da je prva svetovno vojna dobila svoj povod, je zaslužen Gavrilo Princip, ki je v Sarajevu, 28.junija 1914, izvršil atentat na Avstro-Ogrskega prestolonaslednika Franca Ferdinanda in njegovo nosečo ženo Sofijo.

Sarajevo pa je danes tudi eno od znamenitejših prizorišč filmskega sveta. Sarajevski filmski festival, čigar začetki segajo v leto 1995, natančneje 25. oktobra; v tem času je bilo mesto oblegano in sredi vojne, zato so bila pričakovanja glede udeležbe na filmske projekcije nizke, pa vendar je presenetljivo prišlo 15.000 ljudi, da si ogleda filme. Predvajanih je bilo 37 filmov iz 15 različnih držav. Danes je Sarajevski filmski festival eden največjih tovrstnih festivalov na Balkanu.

Mesto, ki je stičišče dveh velikih kultur, treh religij in prostora, kjer se miselnosti vzhoda sreča z miselnostjo zahoda, nosi ime Saray, ki je turška beseda perzijskega izvora (سرای Saraja), in pomeni palačo. Ime Sarajevo izhaja iz turške besede ovası Saray, kar pomeni, polje okoli Saray. In ta palača sredi polja je znana  kot prostor z najlepšim sončnim zahodom na svetu, takoj za Kairom in Los Angelesom. Za virtualni sprehod po mestnih ulicah klikni sem: virtualni sprehod po Baščaršiji. Za panoramski pogled na mesto pa klikni na panorama Sarajeva.

***

Remarkable Sebilj fountain – one of the Sarajevo’s landmarks; Sebilj or Sebil is an Arabic word meaning path, but as the term denotes a very old charity institution, and a special form of a fountain in the market, where sebijdzija free of charge tasom water to the thirsty ones. They say, if you drink water from this fountain, you’ll always return to Sarajevo.

Bash’charshia is Sarajevo’s old bazaar and the historical and cultural center of the city. It was built in the 15th century when Isa-Beg Ishaković founded the town. The word Bascarsija derives from the Turkish language. The word “baš” which is “baş” in Turkish literally means “head”, in some contexts however also “primary”, “main”, “capital” and “čaršija” which is “çarşı” in Turkish means “bazaar” or “market”. Due to the large fire in the 19 century, today Baščaršija is twice smaller than it once was.

The old part of the city called Bascarsija (Bash’charshia), where it’s the oldest street in the city, that is known for its arts and handicraft skills that are practiced in the same way for over 400 years. Art and handicraft skills are passing from one generation to another, from father to a son. Handicraft skills that were passing from father to a son, started to get first changes. That is one of the most popular tourist attractions during the day. The two most common icons that are visible at almost every turn are Tito (former president of Jugoslavija)  and Vučko. Vučko was the mascot of the Olympic winter games, that took place in Sarajevo in 1984.

The event that triggered the First World War, happened in Sarajevo on 28. June 1914, when Gavrilo Princip assassinated the heir to the Austro-Hungarian throne Franz Ferdinand and his pregnant wife Sofia.

Today the city is also known for the Sarajevo Film Festival. The first Sarajevo Film Festival was held from October 25 to November 5, 1995. At that time, the siege of Sarajevo was still going on, and attendance projections were very low. However, a surprising 15,000 people came to see the films, of which there were 37 from 15 different countries. Today, Sarajevo Film Festival is the largest festival in the Balkans.

Sarajevo, place with the junction of two great cultures, meeting points of three religions, and place where East and West mentality meets. Saray is a Turkic word of Persian origin (سرای sarai) which means palace. The name Sarajevo is derived from Turkish saray ovası, meaning the field around saray. There are three sunsets that stand out for its beauty, the first one is in Cairo, the second one is in Los Angeles and the third one is in Sarajevo. Take a virtual tour through the streets of Bascarsija; click here: virtual tour. And if you want to take a panorama look of the city of Sarajevo, click here: Sarajevo panorama.

***

P R E B E R I    Š E | Y O U   M I G H T   A L S O    B E   I N T E R E S T E D   I N

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: