Zgodba posekanih lip na Cesti zmage

In medtem ko prihajajo v medijski prostor članki, kako je občina uspešno prenovila ulico in posadila drevesa na Cesti zmage, me je zanimalo, kaj se je zgodilo s posekanimi močnimi in zdravimi, skoraj sto let starimi lipami, ki krasile so Vurnikovo kolonijo. 92 prekrasnih dreves je izginilo in kot pravi Slavko Gazvoda, pobudnik gibanja civilne iniciative Drevoreda na Cesti zmage, je ulica izgubila svojo dušo. Danes na skoraj prenovljeni cesti stojijo nova drevesca, ki spominjajo na brezobziren posek.


Na Taboru, predelu mesta Maribor je ulica, imenovana Cesta zmage, ki bila je znamenita po čudovitem lipovem drevoredu; tamkajšnje naselje t. i. Vurnikova kolonija je spomeniško zaščitena, ne pa tudi drevored. V javnost je prišla informacija, da občina namerava prenoviti ulico celostno in pri tem posekati drevored. Medtem ko so na občini zatrjevali, da so pravočasno seznanjali javnost, so krajani izražali jezo, saj jim do zadnjega dneva ni bilo predstavljeno, kaj bodo naredili z grobim posegom v njihovo okolje, a na občini so pojasnjevali, da se o prenovi Ceste zmage na pobudo mestne četrti govori že zadnjih nekaj let, natančneje od 2014.

Kljub izmikanju dialoga je do sestanka krajanov vendarle prišlo in to en dan pred predvidenim začetkom del, kar na občini smatrajo kot pravočasno organiziran sklic. Tako so krajani prvič bili seznanjeni s projektno dokumentacijo o prenovi ceste, doslej namreč še ni bila javno objavljena, kar je potrdil tudi Samo Peter Medved iz družbe Lineal, kjer so to dokumentacijo pripravili. Dan pred srečanjem je civilna iniciativa pozvala krajane na sprehod med lipami, ki se ga je udeležilo več kot sto protestnikov. Se pa je formirala še ena civilna iniciativa, ki pa je projekt prenove podpirala in s tem tudi posek dreves.

V polni učilnici OŠ Angela Besednjaka, kjer je potekal zbor krajanov, so se slišali izgovori, da so drevesa stara, da so drevesa bolna, da so drevesa nevarna, pri tem pa je krajinski arhitekt iz arborističnega poročila bral samo tiste dele, ki so mu ustrezali. Njegov argument so člani civilne iniciative izpodbili tako, da so arboristično poročilo prebrali v celoti in do konca. Namreč arboristična ocena je pokazala, da je več kot 60 odstotkov dreves zdravih. Pri tem je vsekakor potrebno izpostaviti pritožbe nekaterih stanovalcev, da jim drevesne korenine vdirajo v kleti, da prebijajo asfalt, ter pri tem opomniti, da je to posledica nepravilnega ravnanja z drevesi v mestnih središčih. Vsekakor je za urejanje dreves temu potrebno za to usposobljeno podjetje.

Padale so tudi takšne cvetke, da mnenja lahko izrazijo samo stanovalci omenjene ulice in da naj pošljejo vprašanja na katera jim bo odgovorjeno po mailu in ostali načini izogibanja podajanja jasnih odgovorov. Na samem sestanku je odnos do krajanov bil skrajno poniževalen in če citiram besede koordinatorice sestanka Marine Svečko »bodite tiho, bo stroka zdaj povedala« se je arogantnost pokazala v vsej svoji luči. Kaj se je zgodilo s posekanimi lipami ni znano, je pa v Dokumentu identifikacije investicijskega projekta obnova Cesta zmage zapisano, kako Mestna občina Maribor želi s tem projektom izboljšati bivanjske pogoje prebivalstva.

***

Klasični manipulativni triki

Ker se zgodbe o poseku ponavljajo, sem se dobila s Slavkom ter prisluhnila njegovi izkušnji. Med klasičnimi manipulativnimi triki so se izpostavili slednji, in sicer »ni časa« kar je vedno vezano na prvotno prikrivanje informacij, ko pa ta vseeno v javnost pricurlja pa za iskanje rešitve ni časa in posledično se ustvarja pritisk ter posredno manipulira javnost, da civilna iniciativa zavira napredek in bodo zaradi njih izgubili projekt.

Druga zadeva je »neodzivnost oz. ignoriranje«, vse dokler zadeva ne pride v medije, nakar se skliče sestanek, ki v resnici nima namena iskanja rešitve, ampak je zgolj zaradi formalnosti same ali po domače rečeno, dobro zgleda na papirju. Pri tem resnično upam, da obstajajo izjeme.

Osnovnošolski prijem »deli in vladaj« še vedno deluje, kjer se na osnovi dezinformacij ali pol resnic se zavaja ljudi med seboj. Tako so prebivalce ulice na Cesti zmage med seboj pokregali, podobno se je zgodilo s prebivalci Rogoze, s to razliko, da se je članom civilne iniciative tam tudi grozilo.

In najbolj klasičen prijem od vseh pa je »če nisi z nami si proti nam«, s tem mislim na izjave, »če ste za ohranitev lipovega drevoreda ste proti prenovi ulice« ali »če ste za rogoški gozd, potem ste proti Magni,« in sedaj na Ptuju, »če ste za ohranitev 7 dreves, ste proti obnovi tržnice«, pri čemer vsi dodajajo, da bo zaradi tega projekt padel v vodo. To so laži, s katerimi se manipulira javno mnenje. Resnica je, da je možna prenova tržnice in ohranitev 7 dreves, da je bila možna prenova ulice in ohranitev lipovega drevoreda, o Magni pa raje ne bom zgubljala besed.

In ker se te zgodbe ponavljajo, sva s Slavkom Gazvodo, pobudnikom civilne iniciative Drevored Cesta zmage, naredila preprost kratek video, kjer Slavko poda informacije in opiše svojo izkušnjo z namenom, da te informacije pridejo prav katerikoli civilni iniciativi, ki se srečuje z enakim izzivom. Video sva naredila ob Cesti zmage v nedeljo v času kosila misleč, da bo takrat ulica v največjem miru, ob čemer moram povedati, da je zgledalo kot da sva v kakšnem policijskem filmu, helikopter se je vozil sem in tja, nek sosed je nekaj žagal, na drugem koncu se je nekaj razbijalo, a največje presenečenje je bilo slišati petelina sredi Maribora. Pa naj bo vsaj ta, dober znak.


VIDEO


FOTO ZGODBA


ALMIRACATOVIC.COM


2 komentarja

  1. Zelo dobro poročilo. Samo pogledati je potrebno prvo sliko in zadnjo slike in je popolnoma jasno zakaj so se nekateri bili pripravljeni boriti za drevje. Kako lahko obnova tako pogrša cesto.

    1. V intervjuju Slavko lepo razloži, da naj bi glavni razlog za posek lip bil izgovor, da lipe ne bi prenesle prenove zaradi kanalizacijske cevi, a vendar ta v tej prenovi ni bila zamenjana, ampak so le njeno notranjost ”zalili”, torej je ta posek bil totalno nesmiselen. :/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: