9. Video

A film is or should be, more like music than like fiction.
It should be a progression of moods and feelings.
The theme, what’s behind the emotion, the meaning, all that comes later.

Stanley KubrickPreglednejši izbor je podan na povezavi: V I D E O.

Kontakt: info@almiracatovic.com***

Društvo univerzitetnih profesorjev Maribor (DUPM) je 60. obletnico obstoja počastilo s filmom in izdajo kronike. Kronika predstavlja nadaljevanje dela dolgoletnega predsednika Društva prof. dr. Franca Pauka od začetkov do leta 2005, ko je izšla v knjigi. V njej je povzeto dokumentarno gradivo iz zapisnikov sej. Obliki in načinu predstavitve sta urednici Kronike 1962-2022 sledili, a sta celotno vsebino obogatili še z izbranimi fotografijami in članki. Tako je nastal avtentičen dokument o obstoju Društva, njegovem poslanstvu in aktivnostih članov. Spletna knjiga je dostopna na povezavi: KRONIKA DRUŠTVA UNIVERZITETNIH PROFESORJEV MARIBOR.

***

Gospa Jožica je 11. marca praznovala 100 let. Trinajst let živi v Domu Danice Vogrinec, kjer so ji ob tej izjemni svečanosti pripravili prijetno presenečenje: POGOVOR S 100-LETNO JOŽICO OŠLAK.

***

V času naših babic so porodi doma bili nekaj vsakdanjega, danes pa je tovrstna izkušnja prej izjema kot pravilo. In takšno presenečenje je doživela Bernarda Pavič, ki je v jutranjih urah čutila popadke in deset dni pred rokom rodila doma, na wc-ju. Porod doma deklice Vivien je trajal uro in dvajset minut. Fotografije družinice: KO HOČEŠ NOČEŠ RODIŠ DOMA.

***

V okviru Dnevov tibetanske kulture so na povabilo prof. Dragana Potočnika v naše kraje prišli tibetanski menihi. Thupten Sherab, Tashi Sang in Sangay Gyatso, prihajajo iz Gyutro Tanric samostana, ki je prvotno nastal leta 1474 na Tibetu, a se je zaradi kitajske invazije leta 1959 preselil v Dharamsalo v Indijo, kjer stoji še danes in je specializiran za učenje grlenega petja: PRIJETEN OBISK TIBETANSKIH MENIHOV.

***

Video je nastal lahkotnega nedeljskega popoldneva v objemu narave.

***

Pred koncem leta se je zgodil, simpatično obarvan v ritmih plesa, dobre družbe in zabave, dobrodelni dogodek, ki združil je »Pod isto streho« 17 plesnih šol, kjer vsaka je pokazala svoje strasti, veščine in seveda znanje. In tako se je pozno v noč plesalo in zbiralo sredstva za tri mamice samohranilke v sklopu humanitarnega društva.

 ***

Video je nastal v sodelovanju z Anko Vidmar, kjer sva pesniško okolje premaknile med malo drugačno publiko. Ideja je nastala kot odgovor na resno predstavljanje in videnje poezije, kakor je literarne dogodke doživljala Anka.

 ***

Film Frame je nastal v sklopu projekta Balkan Junction. Posnet na dveh lokacijah, na Ptujski Gori v času praznika Marijinega vnebovzetja in v Ljutomeru, na zombi povorki Grossmannovega filmskega festivala, združuje navidezno različne svetove. Film je bil premierno predvajan v Kinu Udarnik: PREMIERA FILMA FRAME.


%d bloggers like this: