Le Petit Prince

Prelepa knjiga, ki nas popelje skozi pustolovščino in spoznanja, ki se dotaknejo Srca.


Verjetno ni osebe, ki ne pozna knjige Mali princ in avtorja Antoine de Saint Exupery, ki je leta 1944, leto dni po objavi knjige, misteriozno izginil, na skoraj podoben način kot deček iz knjige. Zgodba o dečku, ki potuje po vesolju in išče modrost, pa o njegovi vrtnici in lisici naj bi nastala v hotelu New Yorka in leta 1943 bila prvič pokazana svetu. Od takrat dalje, je zaokrožila svet in bila prevedena v 250 jezikov.

27 poglavij nas pelje skozi pustolovščino in spoznanja, ki se dotaknejo srca in negujejo tisto otroško plat, na katero so nekateri pozabili, da jo še vedno imajo. Sporočilo, ki ga nosi knjiga, je prisotno v različnih oblikah, ali je to planer, magnetek na hladilniku ali šalica za kavo, mali princ nas spremlja zdaj že 73 let.

Naj gre za hišo, zvezde ali puščavo … tisto, kar jih naredi lepe, je nevidno.

V poskusu, da bi postavil rekord v najhitrejšem letu na relaciji Paris-Saigon in si tako prislužil tudi ogromno denarno nagrado, je Saint Exupery, 30. decembra 1935, doživel letalsko nesrečo in strmoglavil v Sahari. Hudo dehidriranega so ga četrti dan rešili beduini. V puščavi naj bi tako Antoine de Saint Exupery spoznal Malega princa.

p9
p1

Zanimivosti:

* Knjigo je s slikami opremil pisatelj sam, ena izmed originalnih ilustracij Malega princa pa je bila natisnjena na bankovcu za 50 francoskih frankov.
* Junaka otroške zgodbe je za svoj arhetip vzel Carl Gustav Jung, njegova učenka, psihologinja Marie Luise von Franz pa je izdala slavno knjigo Puer Aeternus, ki se v celoti nanaša na Exuperyjevo delo in analizira pojem “večnega otroka”.
* Boa, ki je narisana na začetku knjige, naj bi predstavljala nevarnost nacistov pred drugo svetovno vojno.
* Leta 1975 so asteroid 2578 poimenovali “Saint-Exupery”.
* Mali princ je preveden v 250 jezikov, med katerimi je najbolj presenetljiv prevod v jezik Toba, jezik indijanskega plemena nastanjenega v Argentini. V tem jeziku je bila prevedena edino Biblija.
* Prinčeva vrtnica naj bi bila njegova žena Consuelo, s katero naj bi imela burno razmerje, predvsem zaradi njegove nezvestobe oz. toliko drugih vrtnic.
* Orson Welles je želel prenesti novelo v film s pomočjo Walt Disneya. Do sodelovanja ni prišlo, saj naj bi to delo zasenčilo Disneya.
* Saint-Exupery je živel par let v ZDA in ni znal niti besedice angleško.

C4-d-antoine-saint-exupery

Antoine de Saint-Exupéry, velik ljubitelj letal in letenja, se je rodil v Franciji, 29. junija 1900, v Lyonu v obubožani plemiški družini. Šolal se je pri jezuitih, kasneje je hotel študirati arhitekturo, pa ni bil sprejet. Prav tako so ga zavrnili pri mornarici. Kot mehanik se je pridružil francoskemu letalstvu, kjer je kasneje kot pilot našel svoje mesto in ljubezen do letenja.

Letalski doživljaji so mu bili neizčrpen vir snovi za pisanje, kar potrjujejo njegove knjige. Prvi njegovi knjigi sta Courrier Sud (Južni kurir, 1928) in Vol de nuit (Nočni polet, 1931). Svojo najzrelejšo knjigo Terre des Hommes (Veter, pesek in zvezde, 1939) je napisal v dolgih mesecih zdravljenja, ko se je malo pred drugo svetovno vojno ponesrečil z letalom in osem dni nihal med življenjem in smrtjo. Kmalu je postala ena najbolj priljubljenih na stari celini. V času vojne so leta 1943 izšla še tri njegova dela: Pilote de guerre (Bojni pilot), ki je bilo eno najbolj branih del v Združenih državah Amerike, Lettre a un otage (Pismo talcu) in Le Petit Prince (Mali princ), ki velja za pisateljevo najboljše in hkrati najbolj prisrčno delo.

Mali princ je bil objavljen leta 1943, tri leta preden je delo bilo objavljeno v Franciji in tako Saint-Exupery nikoli ni videl svoje knjige na policah knjigarn v Franciji, saj je izginil leta 1944, ko je vzletel s Korzike v misiji v času druge svetovne vojne, kjer je bil proti nacistični Nemčiji.

Zvečer, 31. julija 1944, je vzletel s Korzike in za večno izginil. Predvidevanja, da bi ga naj Nemci sestreili so opustili, ko so leta 2000 našli njegovo letalo, ki je bilo brez posledic strelskega orožja. Njegovo srebrno identifikacijsko zapestnico z imenom so leta 1998 našli ribiči na obali Marseille. Dokumentarec o njegovem življenju je razdeljen na dva dela: I. DEL in II. DEL.


Za vse ljubitelje knjig, Malega princa najdeš po ugodni ceni in z brezplačno poštnino na: BookDepository_Little Princ.

skice1
skica2
skica3
skica4

Razstavljene neobjavljene in objavljene skice in ilustracije v Morgan Library v New YorkuVsi odrasli so bili najprej otroci. Toda le redki od njih se tega spominjajo.  Ljudje ne vidijo lepote tega sveta, ker jih slepijo njihove strasti in napake; zato so drug od drugega bolj oddaljeni kot zvezde.
Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno.

Mali princ


Risani film in zgodbo o Malem princu, ki je postavljena v današnji čas, pa si lahko ogledaš s klikom na MALI PRINC.


ALMIRACATOVIC.COM


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: