Mineralfest: »Hvala Maribor, res smo lepo sprejeti. Pridemo ponovno naslednje leto!«

Po sedmih letih in več kot 10 tisoč obiskovalcev se je MineralFest prvič
zgodil tudi v Mariboru. V okviru dvodnevnega dogodka je bila na ogledu
razstava mineralov, fosilov in nakita.


(Slovenian above | English below)

Več kot dva tisoč obiskovalcev je 25. in 26. marca obiskalo Festivalno dvorano Lent v Mariboru, kjer je iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Italije razstavljalo 30 razstavljavcev. Zraven osrednjega programa so potekale tudi delavnice nakita, izpiranje zlata in pogled preko mikroskopa v skrivnosti mineralov s Kobanskega. Na ogled sta pa bili še razstavni vitrini z najdbami mineralov in fosilov iz Podlehnika v Halozah in kobanskega področja.

»Letos smo prvič v Mariboru in smo zadovoljni z obiskovalci, ki so se odzvali v velikem številu. Hvaležni smo celotnemu področju Štajerske, Mariborčanom in okolici. Tudi razstavljali so presrečni, da lahko pokažejo svoje stvari tudi v tem koncu,« je dejala Marjana Zupan, organizatorka Mineralfesta.

Kaj je botrovalo odločitvi za festivalni korak na štajerskem koncu, je organizatorka pojasnila: »Sedem let Mineralfest poteka v Ljubljani in vseskozi je kot tiha želja bila prisotna ideja, da bi približali čudovit svet kristalov tudi v Mariboru.«

Nad dogodkom so bili vidno očarani tako obiskovalci kot razstavljavci, zato se bo festival ponovil, in sicer naslednje leto v marcu.


Nad delavnicami so bili navdušeni tudi otroci

Na dogodku so se obiskovalci lahko udeležili zanimivih delavnic, nad katerimi so bili navdušeni tudi najmlajši. Geološko-paleontološki muzej Pangea je pripravil razstavo »Minerali in fosili iz Podlehnika v Halozah,« kjer najdbe predvsem kremenovih kristalov spadajo med pomembnejša v Sloveniji.

Zmago Žorž je pripravil razstavo in delavnico »Skrivnosti mineralov s Kobanskega« saj je na celotnem območju Kobanskega našel veliko vrst mineralov, ki so bile razstavljene v vitrini in pod mikroskopom.

Predstavljeno je bilo izpiranje zlata iz nanosov reke Drave iz okolice Zlatoličja.  |   The Gold Panning workshop where gold was panned from the Drava River deposits near Zlatoličje.
Predstavljeno je bilo izpiranje zlata iz nanosov reke Drave iz okolice Zlatoličja.  |  The Gold Panning workshop where gold was panned from the Drava River deposits near Zlatoličje.

Delavnica »Izpiranje zlata« je potekala pod okriljem Geološko-paleontološkega muzeja Pangea. Predstavljeno je bilo izpiranje zlata iz nanosov reke Drave iz okolice Zlatoličja. Primarna nahajališča zlata obeh rek Drave in Mure, ki sta edini zlatonosni v Sloveniji, so namreč v avstrijskem delu Alp. Na delavnici je bil predstavljen klasičen način izpiranja zlatih luskic.

Ustvarjalna delavnica »Izdelovanje nakita« je potekala v sodelovanju z Zlatarska šola Mengeš, ki je oblika neformalnega izobraževanja v zlatarskih tehnikah. Na delavnici so si obiskovalci oblikovali svoj kos nakita.


Dana and Vili Rakovc family business, specializing in minerals, fossils, and jewelry.

Dana in Vili Rakovc bosta v aprilu praznovala 41. leto, odkar se je pričela njuna pot v svet kristalov. Pobudnik je bil Vili, njen mož in iz zbirateljskega hobija fosilov pa je nastalo družinsko podjetje, trgovina z minerali, fosili in nakitom, RAKOVC MIN d.o.o. locirano v Kranju. Dosegljivi so preko Facebook strani.

Dana and Vili Rakovc will celebrate 41 years in April since they began their journey into the world of crystals. Vili, her husband, was the initiator, and from the collecting hobby of fossils, a family business, RAKOVC MIN d.o.o, was created, specializing in minerals, fossils, and jewelry, located in Kranj. They are reachable through a Facebook page.

Uroš in Cynthia prihajata s Ptuja in sta na festivalu predstavila zanimivo kombinacijo, in sicer kristali in parfum. Pri tem pa sta izpostavila edinstveni parfum, napolnjen z vašim najljubšim vonjem in delčki 23 karatnega zlata: spletna stran.

Uroš and Cynthia from Ptuj presented an interesting combination at the festival, namely crystals and perfume. They highlighted a unique perfume filled with your favorite scent and 23 karat gold particles: website.

Uroš and Cynthia presenting their business, crystals and perfume.
Suzana Lipar exhibited intuitive art.

Suzana Lipar je razstavljala intuitivno umetnost v obliki slik, nakita med drugim pa je s seboj iz Novega mesta pripeljala Horusa. Več o njeni umetnosti je podano na spletni strani.

Suzana Lipar exhibited intuitive art in the form of paintings and jewelry, among other things, and brought Horus from Novo mesto with her. More information about her art is provided on the website.(English)

MineralFest: »Thank you, Maribor, we have been received very well. We will come back again next year!«

After seven years and more than 10,000 visitors, MineralFest also took place in Maribor for the first time. The two-day event featured an exhibition of minerals, fossils, and jewelry.

More than two thousand visitors visited the Festival Hall Lent in Maribor on March 25th and 26th, where 30 exhibitors from Slovenia, Croatia, Serbia, and Italy displayed their collections. In addition to the main program, there were also jewelry workshops, gold panning, and a glimpse through a microscope into the secrets of minerals from the Kobarid region. There were also display cases with mineral and fossil discoveries from Podlehnika in Haloze and the Kobarid area.

Več kot dva tisoč obiskovalcev je obiskalo 30 razstavljavcev iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Italije.  | More than two thousand visitors visited 30 exhibitors from Slovenia, Croatia, Serbia, and Italy.
Več kot dva tisoč obiskovalcev je obiskalo 30 razstavljavcev iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Italije.  | More than two thousand visitors visited 30 exhibitors from Slovenia, Croatia, Serbia, and Italy.

Mineralfest has been taking place in Ljubljana for seven years, and the idea of bringing the wonderful world of crystals to Maribor has always been a quiet desire. »This year we are in Maribor for the first time, and we are happy with the visitors who responded in large numbers. We are grateful to the entire Štajerska region, Maribor residents, and the surrounding area. Exhibitors were also overjoyed to be able to show their collections in this region« said Marjana Zupan, organizer of MineralFest.

The event impressed both visitors and exhibitors, so the festival will be repeated next year, in March.


Children were also excited about the workshops

Visitors could attend interesting workshops, which were also popular with the youngest attendees. The Pangea Geological-Paleontological Museum prepared an exhibition titled »Minerals and Fossils from Podlehnika in Haloze« where the findings, mainly of quartz crystals, are among the most important in Slovenia. Zmago Žorž prepared an exhibition and workshop titled »Secrets of Minerals from Kobarid« as he found many types of minerals throughout the Kobansko region, which were displayed in a showcase and under a microscope.

Minerali s Kobanskega so bili razstavljeni v vitrini in pod mikroskopom.  |  Minerals from Kobansko were displayed in a showcase and under a microscope.
Minerali s Kobanskega so bili razstavljeni v vitrini in pod mikroskopom.  | Minerals from Kobansko were displayed in a showcase and under a microscope.

The »Gold Panning« workshop was organized by the Pangea Geological-Paleontological Museum, where gold was panned from the Drava River deposits near Zlatoličje. The primary gold deposits of the Drava and Mura rivers, which are the only gold-bearing rivers in Slovenia, are located in the Austrian part of the Alps. The workshop showcased the classic way of panning for gold flakes.

The »Jewelry Making« creative workshop was held in collaboration with the Mengeš School of Goldsmithing, which is an informal education program on Goldsmithing techniques. Visitors had the opportunity to create their own pieces of jewelry during the workshop.


FOTOGRAFIJE DOGODKASign up for The Newsletter delivered to your inbox, which includes exclusive feature stories, photography, reportages, columns, and more. Get it sent to your inbox.
RECOMENDED STORIES | PRIPOROČENE OBJAVE

Kako prijazen je Maribor invalidom

Na Trgu svobode se je v sredo, 16. 9. 2020, v sklopu Evropskega tedna mobilnosti 2020 predstavilo več dogodkov društev vključenih v Svet invalidov Mestne občine Maribor. Med drugim so prikazali s kakšnimi ovirami se v svojem vsakdanu srečujejo. Svet invalidov je bil ustanovljen leta 2009 z namenom, da se okrepi sodelovanje invalidskih društev z različnimi mestnimi institucijami in službami in od takrat se invalidska društva v velikem številu udeležujejo Dneva mobilnosti invalidov, v okviru Evropskega tedna mobilnosti, ki poteka od 16. do 22. septembra. V okviru dogodka društva predstavijo in prikažejo svoje načine mobilnosti, pripomočke in posebnosti pri premagovanju…

Keep reading

Čebele in njihov izjemen doprinos

(Objavljeno: Večer, maj 2020) Svetovni dan čebel obeležujemo 20. maja. Na ta dan se je namreč leta 1734 rodil pionir sodobnega čebelarstva Anton Janša. Razglasitev praznika je v okviru Organizacije Združenih narodov predlagala Slovenija na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, predlog pa je bil potrjen 20. decembra 2017. Pobudo je vodilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije, soglasno so jo podprle vse članice OZN. Tako je omenjen datum postal svetovni dan, posvečen čebelam in drugim opraševalcem, ki igrajo pomembno vlogi pri varnosti s prehransko preskrbo, njihova prisotnost pa je tudi pokazatelj stanja lokalnega okolja. *** Simbol, ki ga nosi…

Keep reading

Štanjel: Biser na Krasu

Štanjel, eno najstarejših naselij na Krasu, ki ga krasijo slikovite ozke ulice s kraškimi kamnitimi hišami, ki so terasasto razporejene, je bil poseljen že v prazgodovini, prvič pa se pisno omenja leta 1402. V času med svetovnima vojnama pa je Štanjelu vdahnil svojo vizijo arhitekt in tedanji župan Maks Fabiani. — (Eng.) Stanjel, town known for its picturesque, narrow streets and charming stone houses, which are arranged in terraces, has been inhabited since prehistoric times and was first documented in 1402. Štanjel was transformed by the architect and mayor Maks Fabiani, who left his mark on the town’s architecture.

Keep reading

Le Petit Prince

For decades, Antoine de Saint-Exupery’s book, The Little Prince, has captivated generations rediscovering the adventure and wisdom gifted by this wonderful story to its readers. (eng.) Že leta Mali princ razveseljuje svoje bralce in jih popelje na dogodivščine.

Keep reading

Življenje v duhu prejšnjega stoletja: 21. etnografska prireditev »Likof na taberhi«

Muzej ob vznožju Donačke gore, v avtentični štajerski krajini, je v sončnem sobotnem popoldnevu postal prizorišče največje tradicionalne letos 21. etnografske prireditve, ki je obudila življenje prednikov in skoraj pozabljena kmečka in rokodelska opravila ter tradicionalne dobrote. V največjem muzeju ljudskega stavbarstva na slovenskem, ki je bil leta 1997 nominiran za evropski muzej leta in razglašen za kulturni spomenik državnega pomena, Muzej na prostem Rogatec, je v soboto, 20. julija, potekal dogodek »Likof na taberhi«, ki je privabil obiskovalce iz celotne Slovenije. (Objavljeno: Večer, 11. 8. 2019) Muzejska zbirka na prostem v Rogatcu ohranja ljudsko stavbno dediščino Obsotelja iz časa…

Keep readingWWW.ALMIRACATOVIC.COM


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: