Moji odpadki, moja skrb: Potapljači tradicionalno čistili Dravo

Tudi letos so se zbrali potapljači, in sicer dvanajst potapljačev in ena potapljačica, ter tradicionalno čistili strugo reke Drave in pri tem izvlekli nekoliko kubičnih metrov odpadnega materiala, prometnih znakov, akumulator in kolo.


(Slovenian above | English below)

31. Mednarodna ekološka akcija Drava 2023– čiščenje struge reke Drave in obrežja reke je potekala 18. marca 2023 v organizaciji Potapljaškega društva Maribor in Mestne občine Maribor. Čistilna akcija »Moji odpadki, moja skrb« je v Mariboru potekala od Koblerjevega zaliva do Vodnega stolpa na Lentu, a ker gre tudi za mednarodno akcijo, so se dogodku pridružili tudi potapljači v Varaždinu.

»Letos je bilo izredno težavno zaradi gradbenih del, ki potekajo. Zato še enkrat zahvala splavarjem, da smo letos uspeli s splavom,« je izrazil zahvalo Vojo Erakovič iz Potapljaškega društva Maribor. Akcije v Mariboru se je udeležilo dvanajst potapljačev in ena potapljačica iz štirih različnih društev.

Čistilna akcija reke Drave je hkrati potekala tako v Mariboru kot v Varaždinu.  |  The cleaning action of the Drava River was carried out simultaneously in both Maribor and Varaždin.
Čistilna akcija reke Drave je hkrati potekala tako v Mariboru kot v Varaždinu. | The cleaning action of the Drava River was carried out simultaneously in both Maribor and Varaždin.

Čeprav je primarni cilj ekološke akcije odstranitev kosovnega odpada iz reke, pa je Vojo Erakovič izpostavil pomembnost povezovanja z različnimi društvi z namenom ohranjanja naravnega habitata.

»Bolj smo se začeli povezovati z drugimi društvi, ki skrbijo enako za vodo kot mi. Tako smo se pred leti povezali z Ribiško družino Maribor, ki opozarja katere živalske vrste nam tukaj pred očmi izginjajo in izumirajo in preko sodelovanja probamo tudi ta vidik osvetliti.«

Čistilni akciji so se pridružili Mariborski splavarji, Ptuj – Potapljaško Društvo Ptuj, Varaždin – Klub Podvodnih Aktivnosti Drava, Ribiška Družina Maribor, Gasilska Brigada Maribor; za animacijo otrok je poskrbel zavod MARS. Prav tako pa so občane pozvali, da ob sprehodu od Koblarjevega zaliva do Vodnega stolpa pobirajo odpadke, ki jih nato odložijo v kontejner ob Vodnem stolpu, kjer je potekal tudi zaključek akcije.

Zbrane odpadke so odložili v kontejner ob Vodnem stolpu.  |  The collected waste was disposed of in a container near the Water Tower.
Zbrane odpadke so odložili v kontejner ob Vodnem stolpu. | The collected waste was disposed of in a container near the Water Tower.

Ob koncu čistilne akcije je potekala izmenjava mnenj in izkušenj tudi z drugimi kraji, kjer je istočasno potekalo potapljanje. Letos se žal potapljači iz Ptuja dogodka niso mogli udeležiti; iz Varaždina pa se je oglasil Klub Podvodnih Aktivnosti Drava, čigar člani so prečesali približno 100 metrov obale ob Dravi, a na srečo niso našli veliko odpadnega materiala.(English)

My Waste, My Responsibility: Divers traditionally clean up the Drava river

This year, twelve male divers and one female diver gathered to traditionally clean up the Drava river and extracted several cubic meters of waste material, traffic signs, batteries, and a bicycle.

The 31st International Ecological Action Drava 2023 – Cleaning up the Drava River and its banks was held on March 18, 2023, organized by the Maribor Diving Society and the City Municipality of Maribor. The cleaning action »My Waste, My Responsibility« took place in Maribor from Koblerjev Bay to the Water Tower in Lent, and because it is also an international event, divers from Varaždin joined the event.

»Due to ongoing construction work, it was extremely difficult this year. Therefore, I would like to thank the rafters for helping us succeed with the raft this year,« said Vojo Erakovič from the Maribor Diving Society. Thirteen divers from four different societies participated in the event in Maribor.

Akcije v Mariboru se je udeležilo dvanajst potapljačev in ena potapljačica iz štirih različnih društev.  |  Twelve male and one female diver from four different diving clubs participated in the action in Maribor.
Akcije v Mariboru se je udeležilo dvanajst potapljačev in ena potapljačica iz štirih različnih društev. | Twelve male and one female diver from four different diving clubs participated in the action in Maribor.

Although the primary goal of the ecological action is to remove solid waste from the river, Vojo Erakovič emphasized the importance of working with different societies to preserve the natural habitat.

»The more we connect with other societies who care for water as we do, the more we learn about the disappearing and extinct animal species in this area, and we try to shed light on this aspect through cooperation.«

The cleaning action was joined by Maribor rafters, Ptuj – Ptuj Diving Society, Varaždin – Drava Underwater Activities Club, Maribor Fishing Society, the Maribor Fire Brigade, and the MARS Institute took care of entertaining the children. The citizens were also urged to pick up waste during their walks from Koblarjev Bay to the Water Tower and then dispose of it in the container next to the Water Tower, where the action was concluded.

V Mariboru so potapljači iz rekle izvlekli nekoliko kubičnih metrov odpadnega materiala, prometnih znakov, akumulator in kolo.  |  In Maribor, the divers pulled out several cubic meters of waste material from the river, including traffic signs, a battery, and a bicycle.
V Mariboru so potapljači iz rekle izvlekli nekoliko kubičnih metrov odpadnega materiala, prometnih znakov, akumulator in kolo.  |  In Maribor, the divers pulled out several cubic meters of waste material from the river, including traffic signs, a battery, and a bicycle.

At the end of the cleaning action, divers exchanged opinions and experiences with other places where diving took place simultaneously. Unfortunately, divers from Ptuj could not participate in the event this year, but the Drava Underwater Activities Club from Varaždin participated and combed about 100 meters of the Drava shore, but fortunately, they did not find much waste material.


FOTOGRAFIJE DOGODKASign up for The Newsletter delivered to your inbox, which includes exclusive feature stories, photography, reportages, columns, and more. Get it sent to your inbox.
RECOMENDED STORIES | PRIPOROČENE OBJAVE

Kako prijazen je Maribor invalidom

Na Trgu svobode se je v sredo, 16. 9. 2020, v sklopu Evropskega tedna mobilnosti 2020 predstavilo več dogodkov društev vključenih v Svet invalidov Mestne občine Maribor. Med drugim so prikazali s kakšnimi ovirami se v svojem vsakdanu srečujejo. Svet invalidov je bil ustanovljen leta 2009 z namenom, da se okrepi sodelovanje invalidskih društev z različnimi mestnimi institucijami in službami in od takrat se invalidska društva v velikem številu udeležujejo Dneva mobilnosti invalidov, v okviru Evropskega tedna mobilnosti, ki poteka od 16. do 22. septembra. V okviru dogodka društva predstavijo in prikažejo svoje načine mobilnosti, pripomočke in posebnosti pri premagovanju…

Keep reading

Dvorec Betnava in skrivnost Belega mesta

Čudovit dvorec, ki nam razkriva povezavo s keltsko boginjo plodnosti, zmajeve črte in točke moči ter ljudsko izročilo, da se na območju Betnave nahaja pogreznjeno Belo mesto. Na obrobju Maribora stoji čudovit dvorec Betnava. Še pred leti je bila to čudovita lokacija za številne poroke in zakonske obljube, danes pa grad sameva in propada. Območje, na katerem grad stoji, ima posebno energijo, to območje je bilo naseljeno že v prazgodovini ter v rimskem obdobju. Ljudsko izročilo pa omenja, da se na območju Betnave nahaja pogreznjeno »Belo mesto«, po stari tradiciji pa naj bi bilo med Betnavo, Radvanjem in Pohorjem »Staro…

Keep reading

»Danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan!« 30 let kasneje

Na današnji dan, 27. junija se je začela 10 – dnevna vojna za samostojnost Slovenije. 25. junija 1991 je na slavnostni seji slovenske skupščine, France Bučar razglasil samostojno in neodvisno Republiko Slovenijo. Za samostojno Slovenijo se je odločilo 88,2% od skupaj 93% državljanov, ki so se udeležili referenduma. »Danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan,« so znamenite besede Milana Kučana, ko je 26. junija 1991 na Trgu republike v Ljubljani, na slavnostni večer Slovenija proslavila samostojnost. Policisti in cariniki so zvezne table na mejnih prehodih nadomestili s slovenskimi. Prevzeli so nadzor nad mejnimi prehodi z Italijo, Avstrijo in Madžarsko,…

Keep reading

Življenje v duhu prejšnjega stoletja: 21. etnografska prireditev »Likof na taberhi«

Muzej ob vznožju Donačke gore, v avtentični štajerski krajini, je v sončnem sobotnem popoldnevu postal prizorišče največje tradicionalne letos 21. etnografske prireditve, ki je obudila življenje prednikov in skoraj pozabljena kmečka in rokodelska opravila ter tradicionalne dobrote. V največjem muzeju ljudskega stavbarstva na slovenskem, ki je bil leta 1997 nominiran za evropski muzej leta in razglašen za kulturni spomenik državnega pomena, Muzej na prostem Rogatec, je v soboto, 20. julija, potekal dogodek »Likof na taberhi«, ki je privabil obiskovalce iz celotne Slovenije. (Objavljeno: Večer, 11. 8. 2019) Muzejska zbirka na prostem v Rogatcu ohranja ljudsko stavbno dediščino Obsotelja iz časa…

Keep reading

Ko hočeš nočeš rodiš doma

V času naših babic so porodi doma bili nekaj vsakdanjega, danes pa je tovrstna izkušnja prej izjema kot pravilo. In takšno presenečenje je doživela Bernarda Pavič, desna roka in partnerica Dušana Donkota, ki sta javnosti znana po preučevanju in poučevanju modrosti in skrivnosti daoizma. Bernarda je v jutranjih urah čutila popadke in deset dni pred rokom rodila doma, na wc-ju. In če se je pri prvem porodu v bolnišnici mučila kar 18 ur, je porod doma opisala kot užitek, kjer je porod deklice Vivien trajal uro in dvajset minut. Njeno zgodbo si lahko ogledaš v video posnetku. (Slovenian above |…

Keep readingWWW.ALMIRACATOVIC.COM


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: