Mars, rdeč planet

Glede nato, da je to leto obarvano v znamenju Marsa, sem zbrala par informacij o rdečem planetu in zgodbo, ki jo ta pripoveduje. Informacije o tem, ali je na planetu Mars bila nekoč prisotna razvita civilizacija, ki je sama sebe spravila v destrukcijo, je morebiti resnična morebiti ne. Kdo ve. Ob tem pa moram deliti zgodbo, ki se je zgodila pred kakšnim letom, ko sem fotografirala otroke, ki so se odpravljali na izlet v Ljubljano, da bi obiskali antično Emono. Ob prvi pavzi na poti so se otroci združili v različne skupine, eni jedli, drugi šli na wc, itd. in pri tem opazim svetlolasega dečka z velikimi očmi, starega mogoče 9 let, ki se je odmaknil od vseh skupin in bil v globoko razmišljajočem stanju. Opazujem ga, mu pristopim in ga vprašam o čem razmišlja. Odgovor me je tako presenetil, da se večkrat spomnim nanj in kako bi bilo lepo ga peljati v vesoljski center. V glavnem, deček odgovori, da ne razume, zakaj se znanstveniki sprašujejo o življenju na Marsu, ko pa je ta planet imel magnetizem! Nato ga vprašam, zakaj se ukvarja z Marsom, in on me pogleda s tistim očitnim pogledom in reče, če pa se tako pišem. Pogovor sva nadaljevala na avtobusu, kjer mi je razlagal o vodi in vesolju.

Zgodba o rdečem planetu, ki je hotel izkusiti individualnost in ki je v eni kulturi bil poosebitev zla, v drugi ustanovitelj civilizacije, danes planet, na katerega se je prijavilo več kot 100.000 ljudi na enosmerno pot leta 2022. Mars.

***

Mitologija

Ares_Canope_Villa_Adriana_b

V grški mitologiji je bog vojne označen kot demon krvoželjnega klanja in simbolizira surovo silo, ki je omamljena od svoje postave, teže, hitrosti, hrupnosti, klavske sposobnosti in ki se norčuje iz pravičnosti, zmernosti in človečnosti; v rimski mitologiji pa dobi bog vojne malo drugačno pozicijo, in sicer kot eden od pomembnejših božanstev, ki je ne samo Rimu naklonjen in ga varuje, ampak ga je tudi ustanovil. In tako se bog vojne iz nadležnega boga spremeni v izjemno božanstvo, po rimskih načelih. Torej, v grški mitologiji je bog vojne Ares, sin Zevsa in Here; po očetovih besedah najbolj zoprn med vsemi nesmrtniki, po materinih besedah pa norec, ki ne pozna zakonov. Atena ga je imela za podobo besnega zla, na Olimpu pa ni bil ravno priljubljen, pa vendar je bil najbolj znan Afroditin ljubimec, s katero ima med drugim tudi hči Harmonijo in sina Erosa. Med njegovimi potomci pa so tudi Dejmos- bog groze, Fobos-bog strahu, Enialis- bog boja, Eros- bog ljubezni in številni smrtniki.

Ares, oborožen s čelado, oklepom, kopjem in mečem je veljal za temačnega boga, agresivnega, krutega, neusmiljenega in željnega krvi, pa vendar ga je v boju prekašala Atena, ker je bila pametnejša, Diodem ga je ranil v spopadu, kjer je bil spretnejši, Hefajst pa ga je osmešil, ko ga je ujel v mrežo z Afrodito in ju pokazal vsem bogovom (takrat je bil spočet Eros). Med njegove zaveznike se štejejo Had-vladar podzemlja, Ker-boginja nasilne smrti, Ate-boginja zaslepljenosti, Dejmos-bog groze, Fobos-bog boja. Večkrat se je aktivno vmešal v boj in pošiljal nesrečne smrtnike v smrt. V trojanski vojni je bil celo ranjen, vendar ga je Asklepij pozdravil. Veliko veselje so mu povzročali spor, plenjenje, potoki krvi in zvok orožja. Bil je poosebljenje moškosti, kakor so jo smatrali antični Grki. Častili so ga kot pomladnega boga, vendar ne zato, ker bi spodbujal rast, temveč zato, ker se je mesecu marcu začel čas vojnih pohodov.

Ares je tudi bog mladosti, vodi zlasti mlade ljudi, ki gredo od doma ustanavljat nova mesta. Tako ga v rimski mitologiji ”nasledi” bog Mars, ki je neločljivo povezan z mestom Rim, saj legenda pravi, da sta bila Romul in Rem, ustanovitelja mesta, sinova Marsa in vestalke Ree Silvije. Kolikor je pri grških bogovih bil nepriljubljen, toliko je bog vojne pri Rimljanih bil ne samo priljubljen, ampak njihov zavetnik v vojnah in zaščitnik mesta Rim. Svojo naklonjenost je izkazal s tem, da je vrgel nad mesto, da ga zavaruje, lastni ščit. Kralj Numa Pompilij je dal izdelati še enajst popolnoma enakih ščitov, tako da se ne bi vedelo, kateri je pravi, da ga ne bi mogel nihče ukrasti. Ti ščiti so bili spravljeni v Marsovem templju na Forumu. Tja je moral priti pred odhodom v bitko vsak vojskovodja, se dotakniti ščitov, obljubiti Marsu del vojnega plena ter ga prositi za pomoč. Marsovo svetišče je stalo na rimskem Forumu, pa na Marsovem polju, kjer so prirejali vojaške vaje. Marsu je posvečeno ime meseca marca, ki je bil v Rimu prvi mesec leta. Tako so izkazali čast zaščitniku mesta. Volk in žolna pa sta njemu posvečeni živali.

*VESTA: Spada med stare italske boginje. Bila je zaščitnica ognja in domačega ognjišča, zavetnica družine in v širšem smislu tudi Rima in cele rimske države. Njena sveta žival je bil osel. V njenem templju je gorel večni ogenj. Zanj so skrbele njene svečenice vestalke. Izbirali so jih iz boljših družin in začele so služiti s sedmimi leti. Boginji so služile trideset let, potem pa so lahko zapustile službo in se poročile. V rimski družbi so bile zelo cenjene. Če je na smrt obsojeni na poti na morišče srečal vestalko, je bil pomiloščen. Vestalke so morale paziti, da večni ogenj v Vestinem svetišču ni ugasnil. Če pa se je to zgodilo po krivdi vestalke, jo je pontifex maximus (najvišji svečenik) najprej prebičal, potem pa so morale vestalke samo s pomočjo sonca plamen prižgati nazaj. Vestalke je vezala tudi zaobljuba devištva. Tisto, ki je to zaobljubo prelomila, so živo zakopali. To se je zgodilo tudi vestalki Rei Silviji, ki jo poznamo iz pripovedke o Romulu in Remu.

***

Astronomija

mars

Mars imenovan tudi Rdeči planet, je četrti planet od Sonca v Osončju in sedmi po velikosti, ki so ga poznali že v prazgodovini. Egipčani so Marsu rekli Rdeči, nekaj stoletij kasneje v Babilonu pa Zvezda smrti, Grki so ga poimenovali po bogu vojne Ares, Rimljani pa so mu dali današnje ime po rimskem bogu vojne Marsu. Njegov simbol izhaja iz astronomskega znaka, ki predstavlja rimskega boga vojne Marsa za ščitom (krog), izza katerega gleda sulica (puščica). Ta simbol se uporablja tudi kot znamenje moškega spola in od tod izjave, »moški so z Marsa, ženske pa z Venere«. Je zadnji notranji planet, ti so v nasprotju z zunanjimi gosti in trdi, vrtijo se počasneje ter so toplejši; izjema je Pluton. Razdalja med Marsom in Zemljo se občutno spreminja, prav tako tudi njegova vidljivost. V nekaterih trenutkih je tretje najbolj svetlo telo na nočnem nebu, prekosita ga le Venera in Luna. Mars se nam je leta 2003 najbolj približal. V taki legi je bil nazadnje pred 60.000 leti. Mars se okoli svoje osi vrti nagnjen za 25,19°, v nasprotni smeri urinega kazalca.

Je trden planet, ki ga sestavljajo kovinska sredica, ki jo obdajata kamniti plašč in zunanja skorja. Relief je zelo pester. Na njem so velike puščave, z peščenimi sipinami in skalami, visoke gore, ogromne doline, vulkanski kraterji, kanjoni. Na Marsu se nahaja največji kanjon v Osončju. Prav tako je edini planet zraven Zemlje, ki ima polarni led. Kljub temu, da nima magnetnega polja, nekateri znanstveniki menijo, da je to obstajalo približno 4 milijardami let, ko je izgubil magnetosfero, zato lahko sončev veter direktno vpliva na njegovo ionosfero in odnaša atome iz tega sloja, s tem pa stanjšuje atmosfero, ki je sestavljena iz 95 % ogljikovega dioksida, 3 % dušika, 1,6 % argona, in manjših deležev kisika in vode.

moon on mars

Mars ima dve luni, ki sta posejani s kraterji. Ime sta dobili po sinovih grškega boga Aresa, in sicer Fobos, ki meri v premeru približno 22 km in Deimos, ki meri 14 km. Obe sta ves čas z isto stranjo obrnjeni proti Marsu. Ena teorija pravi, da sta ti luni dela večje lune, ki se je raztreščila, ker se je preveč približala Marsu, druga teorija pa pravi, da sta zajeta asteroida. Jonathan Swift je v svojem delu Guliverjeva potovanja natančno opisal Marsovi luni, še preden ju je leta 1887 odkril ameriški astronom Asaph Hall.

Voda na Marsu
Sprva so mislili, da je pust in izsušen planet, pa se je kasneje izkazalo, da je na Marsu obstaja voda v obliki ledu. Vesoljska agencija Nasa je v sodelovanju z znanstveno publikacijo Nature Geosciences predstavilo študijo, ki dokazuje, da je na Marsu tudi slana tekoča voda, ki nastaja v poletnih mesecih, ko površinska temperatura na Marsu naraste do – 23 stopinj Celzija in naj bi takrat tekla po pobočjih in stenah kraterjev voda ter ustvarjala struge. Omenjajo se tudi različne vrste oblakov, ki naj ne bi nosile dežja, za sneg znanstveniki niso sigurni, je pa pogosta megla.

Raziskovanje Marsa
Od 39 misij na Mars, jih je bilo 16 uspešnih. Od vesoljskih ladij Viking sta dve pristali na Marsu leta 1976. Fotografirali sta pokrajino, beležili vreme, vetrove in temperature. Zaznali sta tudi potrese. Ameriški sondi Spirit in Opportunity, izstreljeni v letu 2003, sta odkrili veliko presenetljivih dokazov. Našli sta kamenine, ki se lahko tvorijo le v prisotnosti tekoče vode. Evropska sonda Mars Express pa je zaznala površinski metan, kar dokazuje geološko dejavnost Marsa.

Življenje na Marsu
Medtem, ko eni pravijo, da so na Marsu skoraj najugodnejši pogoji za življenje poleg Zemlje, drugi pravijo, da je na tem planetu bilo inteligentno življenje. Se pa najdejo tudi takšne teorije, ki pravijo, da je neka vrsta življenja tudi sedaj na tem planetu, saj je v atmosferi tega planeta metan. Posebnost metana je, da je nestabilen plin z zelo kratko življenjsko dobo in da ga proizvajajo samo živa bitja.

face on Mars

Obraz na Marsu (območje Cydonije) je prvič posnela vesoljska sonda Viking 1 25. julija 1976. Čeprav so Nasini znanstveniki sliko že v izdaji za medije pravilno interpretirali kot igro geologije in senc, so vseeno številni ljudje, ki znanstvenikom ne zaupajo najbolje, trdili, da gre za umetno strukturo, ki jo je zgradila inteligentna civilizacija. Slika je bila povod za številne pseudo-znanstvene razprave, ki so polnile rumeni tisk ter burile domišljijo (številne dokaze, da gre za umetne tvorbe še vedno najdete na internetu, tukaj je en primer). To je trajalo vse do leta 1998, ko je to območje posnela Nasina kamera Mars Global Surveyor, ki je mit o obrazu pahnila v pozabo. Kasneje so se pojavile tudi fotografije, ki bi naj dokazovale piramide na Marsu in ki so prav tako lahko le igra senc in svetlobe.

Film: Red Planet Mars 1952

Zanimivosti o Marsu:
* Več kot 100.000 ljudi se je prijavilo na enosmerno pot na Mars leta 2022, kjer bi sodelovali pri kolonizaciji tega planeta.
* Eno leto na Marsu ima 687 zemeljskih let.
* Mars ima najvišjo goro v našem sončnem sistemu, ki meri v višino 22 km.
* Povprečna temperatura na Marsu je -63º
* Na Marsu so sončni vzhodi modre barve.

sunset from Mars

* Tvoja teža na Marsu je več kot za 60 % manjša kot je na Zemlji.
* Mars je eden izmed petih planetov, ki jih lahko na našem nebu vidiš s prostim očesom, ostali planeti so Merkur, Venera, Jupiter in Saturn.
* Mars je velik za polovico Zemlje.
* Mars ima svojo zastavo, ki so jo oblikovali na NASI.

Mars flag

***

Znanstvena fantastika in Mars

Verjetno je vsak naletel na kakšen film ali zgodbo, ki opisuje razvito civilizacijo, ki želi zasužnjiti Zemljane. Iz otroštva se spomnim filma, ki je govoril o Marsu, kjer so veliki ubijalski insekti. Tukaj pa je seznam del (romani in filmi), s tovrstno tematiko:
Vojna svetov (1898) je delo H.G. Wellsa, ki govori o napadu Marsovcev na Zemljane.
Marsovska princesa (1912) je delo E. R. Burroughsa, ki govori o prigodah Johna Cartera na Marsu.
Leta 1950 je Ray Bradbury izdal zbirko pripovedi Marsovske kronike o zgodovini kolonizacije Marsa.
Arthur C. Clarke je napisal roman Peščeni Mars (1951).
Trilogija Kima Stanleyja Robinsona Rdeči Mars (1992), Zeleni Mars (1994) in zadnji del Modri Mars (1996).
Menjava duha (1966), delo Roberta Sheckleyja, ki govori o potovanju glavne osebe Marvina Flynna s pomočjo menjave duha na Mars in dogodke po tem.
Vesoljska poezija (2006) je fantazijsko literarno delo, ki sta ga anonimna avtorja kolektivno sestavila, najbolj pa slovi s svojo razvrstitvijo podvrst ljudi na različne planete (npr. Saturn – umetniki).
Vojna svetov (War of the Worlds), 1953, režiser Byron Haskin.
Osvajalcii z Marsa (Invaders from Mars), 1953, režiser William Cameron Menzies.
Robinson Crusoe na Marsu (Robinson Crusoe on Mars), 1964, režiser Byron Haskin.
Mars poterbuje ženske (Mars Needs Women), 1967, režiser Larry Buchanan.
Marsovci grejo domov (Martians Go Home), 1990, režiser Fredric Brown.
Mars napada! (Mars Attacks!), 1996, režiser Tim Burton.
Moj najljubši marsovec (My Favorite Martian), 1999, režiser Donald Petrie.
Misija na Mars (Mission to Mars ), 2000, režiser Brian De Palma.
Rdeči planet (Red Planet), 2000, režiser Antony Hoffman.
Marsovec (The Martian), 2015.


Orson Walles in Vojna svetov
Posebno poglavje vsekakor zaseda radijska igra Orson Wallesa, ki je zanimiva z več plati. Ena je zgodba sama, druga pa posledica te zgodbe in kako masa ljudi neko informacijo hitro in brez da bi preverili ali je sploh resnična, sprejme za resnico. Vojna svetov je bila predvajana po radiju leta 1938 in pripoveduje o invaziji marsovcev. Orson Walles je po radiu predvajal kot dramatizirano radijsko priredbo v obliki fiktivne reportaže, ter pri tem dogajanje iz Anglije prenesli v New Jersey. Igra je bila tako prepričljiva, da so mnogi poslušalci verjeli, da planet napadajo neznana bitja iz vesolja. Naslednjega dne so časopisi poročali o preplahu, kaosu ter množični paniki, ki naj bi jo radijska igra sprožila v javnosti ter pri tem imela za posledice nekaj ranjenih ljudi ter smrtno žrtvijo nekega poslušalca, ki ga je od razburjenja zadela kap.

***

Astrologija

Mars v horoskopu simbolizira potrebo, da se posameznik individualno izrazi navzven in s tem uveljavi svojo posebnost. Kot arhetip individualnega izraza kaže in uveljavlja ravno svojo različnost, enkratnost, socialni nekonformizem.

marsznamenje domicila: Škorpijon, Oven
vladar prve hiše in osme hiše (tradicionalno)
barva: rdeča
dan: torek
kovina: železo

Zaporedje planetov, kot jih vidimo z Zemlje, je Luna, Merkur, Venera, Sonce in Mars. Bolj ko je planet oddaljen od Sonca, daljša je njegova orbita; zato Mars potrebuje dve leti, da obkroži Zodiak. V tradicionalni astrologiji velja ta planet za manjši malefik, oziroma “slab” planet, saj je Mars ali Ares v grško-rimski mitologiji bog vojne. Kot vladar moškega znamenja Ovna, bojevnika Zodiaka, nam pokaže, kako se vedemo v konfliktnih situacijah, koliko smo borbeni in kako pogumno se spoprijemamo z življenjem. Mars je hkrati tudi vladar ženstvenega in negativnega Škorpijona ter uteleša odločnost, zagrizenost in močan značaj tega znamenja. Mars je po naravi samozavesten, napadalen in vedno pripravljen na spopad. Je pokazatelj naše energičnosti in vztrajnosti. Marsova dominanta kaže na osebo, ki je aktivna. Mars vlada glavi in nosu, povzroča poškodbe obraza in lobanje, glavobole, vnetje sinusov, nenadne hude bolečine, opekline, rane, mrzlice, izpuščaje, okužbe, vnetja.

MARS V ZNAMENJIH
Znamenje v katerem se nahaja Mars, nam kaže na kakšen način uresničujemo svojo potrebo po osvajanju tistega, kar si želimo. Kaže vsebine, ki nas motivirajo.
Mars v Ovnu: Je impulziven, spontan, vročekrven. Na okolje se odziva zelo hitro in silovito, a njegova vnema hitro popusti. Zato tudi ne goji zamer. Če prisluhne svoji intuiciji, je sposoben sprejeti dobre odločitve in hitro izpolniti nalogo ali razrešiti določeno težavo, žal pa si največkrat ne vzame dovolj časa, da bi prisluhnil svojim občutjem. Je neobziren do drugih, zna biti agresiven in egoističen.
Mars v Biku: Navadno je osredotočen, stabilen in močan, kadar ga kdo ali kaj zelo razjezi, pa lahko zelo pobesni in s tem izrazi svojo močno in poglobljeno strast. Je zanesljiv, praktičen in odgovoren, sploh če bo za svoje delo dobil plačilo, res pa je, da zna biti neprilagodljiv in zadržan do sprememb. Ima pomanjkanje diplomacije.
Mars v Dvojčkih: Ker poseduje veliko energije, je nemiren in potrebuje vedno nova zanimanja. Če se dolgočasi, postane utrujen, če ga kaj zanima, pa je njegovo vnemo zelo težko zajeziti. Je izreden govornik, se rad prepira ter je strasten in prepričljiv v debatah.
Mars v Raku: Je mojster pasivne agresivnosti. Ni dovolj pogumen, da bi se čustveno pretirano izpostavil in razjezil pred vsemi, temveč to raje počne tako, da sika, kritizira in stresa sarkastične opazke. Preden deluje, se rad dobro pripravi in temeljito premisli, kaj točno bo naredil. Spolnost enači z ljubeznijo, zato je čustven, čuten, topel in pozoren ljubimec.
Mars v Levu: Je strasten in ima močno voljo, saj želi narediti trajen vtis. Je nestrpen do ozkogledih in strahopetnih ljudi in je prepričan, da je možno narediti vse, če v to vložiš dovolj energije. Zato je izjemen motivator, voditelj in organizator. Ker je nagnjen k pretiravanju in drami, je tudi izjemen igralec.
Mars v Devici: Je praktičen, logičen, discipliniran in usmerjen v cilj, je pa res, da se naenkrat ukvarja s preveč podrobnostmi in se zato zdi razpršen. Kljub temu vedno opravi vse, kar se od njega pričakuje. Je kritičen do lenuhov in nesposobnežev, zunanje motnje pa ga delajo živčnega in površnega.
Mars v Tehtnici: Je neodločen in lahko zavlačuje, kadar tehta možnosti, preden se odloči. Nagnjen je k zagovarjanju svojega delovanja, čeprav ve, da lahko zaradi neodločnosti upočasni proces dela. Ker se ne želi nikomur zameriti, je redko povsem iskren in je nagnjen k pasivni agresivnosti. Motivira ga delo v dvoje, saj je pretok energije takrat zanj konstruktivnejši.
Mars v Škorpijonu: Poseduje izredno moč in voljo, zato lahko doseže in naredi vse, česar se loti. Za svojo korist bo marsikdaj koga izkoristil, zlasti svoje tekmece. V spolnosti je izredno strasten, intenziven in zaupanja vreden partner. Ob sebi potrebuje osebo, ki se ne ustraši njegovih poglobljenih čustev in popolne predanosti.
Mars v Strelcu: Je nemiren, avanturističen, zabaven in nepotrpežljiv. Je vedno na preži za novimi zamislimi in projekti, redkokdaj pa kaj od tega dokonča, zato ob sebi potrebuje zveste sodelavce, ki njegove zamisli speljejo do konca. Ker je prepričljiv, s tem nima težav.
Mars v Kozorogu: Je discipliniran, odločen in ambiciozen, a se zna obvladati in o svojih željah in zamislih ne govori vsevprek. Je materialist in v tem smislu usmerjen v prihodnost, zato rad kopiči denar in varčuje. Družbeni status mu je zelo pomemben.
Mars v Vodnarju: Ceni neodvisnost, motiviranost in drugačnost. Če se počuti utesnjen, se bo hitro uprl, zato okrog sebe potrebuje razumevajoče okolje, ki mu daje dovolj prostora in svobode za neodvisno delo, razvoj in napredek. Motivirajo ga predvsem miselni, intelektualni projekti.
Mars v Ribah: Je nežen in zmeren, motivira ga ustvarjalnost, zato je pomembno, da je njegovo delo dovolj kreativno in zanimivo, sicer lahko postane pasiven, len in samouničevalen, kot tak pa lahko v delovnem okolju povzroči pravo zmedo. Motivirajo ga intelektualni in umetniški izzivi, fizični in praktični pa ne.

MARS V HIŠAH
Hiša, v kateri je Mars je področje življenja, kjer se največ potegujemo zase in kjer najbolj kažemo svojo moč osvajanja, kjer smo pripravljeni tudi tvegati in se uveljaviti.
Mars v 1. hiši: Ljudje z Marsom v 1. hiši imajo veliko fizične moči in energije. So zelo vitalni in sposobni doseči velike dosežke. So tekmovalni, povsod prvi in neizmerno pogumni. Delujejo nagonsko in pogosto sploh ne premislijo, pač pa se podajo v novo zmago. So tipični pionirji, ki odkrivajo nove dežele, nove projekte in nove poti. Pogosto imajo probleme v odnosih, saj znajo biti do drugih precej nepotrpežljivi, neobzirni ali celo grobi.
Mars v 2. hiši: Ljudje z Marsom v 2. hiši vlagajo vso svojo energijo v pridobivanje denarja in materialnih vrednosti. Na svoje premoženje se navežejo v tolikšni meri, kolikor jim daje občutek svobode, da lahko v življenju počnejo tisto, kar jih veseli. Pogosto njihovo premoženje niha, saj so sposobni veliko zaslužiti, takoj zatem pa nepremišljeno porabiti vse, kar so ustvarili. Ne zgodi se redko, da se srečajo s finančnimi težavami.
Mars v 3. hiši: Ljudje z Marsom v 3. hiši so nemirni in nenehno v gibanju. So hitri vozniki in zelo hitro razmišljajo. V svojih besedah so pogosto grobi ali odrezavi. Uživajo v konfrontaciji z drugimi, pri čemer pogosto poskušajo uveljaviti svojo voljo. Uživajo v dobrem besednem spopadu, ki ga nenehno ustvarjajo. Preden spregovorijo, ne premislijo, zato druge včasih užalijo ali ujezijo.
Mars v 4. hiši: Ljudje z Marsom v 4. hiši veliko časa in energije vlagajo v svoj dom. Zaradi svoje borbene narave vanj pogosto vnašajo nemir in netijo nepotrebne prepire. Vedno želijo imeti prav in pogosto prav grobo zavrnejo bolj čustvene in občutljive ljudi. Neobzirnost je pogosto posledica napadalnosti, ki so jo takšne osebe doživljale doma v času otroštva. Hkrati kaže na obilje energije, s pomočjo katere lahko ti ljudje dosežejo svoje cilje. Potlačena napadalnost lahko pripelje do nesreč.
Mars v 5. hiši: Ljudje z Marsom v 5. hiši vso svojo energijo vlagajo v tekmovanja in igro. Uživajo v dobrih spopadih, pri čemer je dobro, da si izberejo šport in ne drugačnih »bitk«. So zelo strastni in pri nasprotnem spolu priljubljeni. Uživajo v seksualnosti in znajo biti dobri ljubimci. Dobro je, da se ukvarjajo s hobiji in drugimi stvarmi, ki jih imajo resnično radi. Otroci znajo biti zelo tekmovalni, živahni in prodorni. Radi tvegajo, zato se morajo varovati napačnih finančnih odločitev.
Mars v 6. hiši: Ljudje z Marsom v 6. hiši se popolnoma posvetijo svojemu delu. V svoje delo vložijo veliko energije in pazijo, da delo dobro opravijo. Pogosto se odločijo za delo v poklicih, v katerih lahko pomagajo drugim ljudem, kot so policisti, gasilci ali vojaki. Znajo biti deloholiki, ki so pretirano kritični do drugih ljudi. Tisto, česar se lotijo, običajno tudi dokončajo. Tudi pri vsakodnevnih opravilih se potrudijo, da vse naredijo »kot se šika«.
Mars v 7. hiši: Ljudje z Marsom v 7. hiši usmerjajo svojo energijo na področje partnerstva in sodelovanja z drugimi ljudmi. Običajno privlačijo dejavne, živahne in tekmovalne partnerje. Pri tem si partnerstvo predstavljajo drugače kot večina drugih ljudi, zato v odnose pogosto vnašajo nemir in prepire. Bolj čustvene ljudi hitro užalijo ali nenamerno prizadenejo.
Mars v 8. Hiši: Ljudje z Marsom v 8. hiši so zelo strastni. Neizmerno jih privlačijo skrivnosti. V vse v življenju dvomijo, zato povsod iščejo skrite motive in drugačne namene kot se zdijo na prvi pogled. Veliko energije usmerijo na denar ali materialne vrednosti drugih ljudi. Pogosto se znajdejo v vlogi vlagatelja, bankirja, zavarovalniškega agenta ali davčnega uslužbenca. Imajo zelo močno intuicijo, ki jih lahko vodi do izjemnih spoznanj in preobratov v življenju.
Mars v 9. hiši: Ljudje z Marsom v 9. hiši so vzdržljivi popotniki, ki neprestano iščejo smisel življenja. Pri tem se ne osredotočajo na knjige in predavanja, pač pa iščejo svojo pot tako, da delujejo in se učijo na lastnih izkušnjah. Bojujejo se za resnico in pravico. Za tisto, v kar verjamejo, so se pripravljeni boriti do konca, zato med njimi najdemo tudi verske fanatike.
Mars v 10. hiši: Ljudje z Marsom v 10. hiši si prizadevajo za uspeh v karieri in poklicu. So tisti, ki delujejo prvi. Pogosto so vodje in vsi tisti, ki jih vidimo na čelu neke organizacije ali projekta. Zaradi velike zaloge energije in svoje vzdržljivosti lahko dosežejo vidne rezultate. Probleme imajo pri delovanju v skupini, saj z drugimi ne znajo in niti ne želijo »delati v rokavicah«. Uživajo v statusnih simbolih.
Mars v 11. hiši: Ljudje z Marsom v 11. hiši se trudijo doseči dobre rezultate pri skupinskih prizadevanjih. Pogosto gre za prizadevanja, ki zadevajo družbo in ne le za ozka zanimanja posameznikov. Iščejo družbo drugih ljudi; predvsem družbo prijateljev in znancev. Imajo izjemno intuicijo, na katero se običajno lahko zanesejo in sprejmejo odločitve le z njeno pomočjo. Imajo veliko energije, zato zastavljene cilje v največji možni meri dosežejo.
Mars v 12. hiši: Ljudje z Marsom v 12. hiši so tihi in vase zaprti. Težko pokažejo svojo pravo naravo in skrivajo svojo zalogo energije. Ne marajo se izpostaviti. Dobro je, kadar delajo v velikih institucijah, ki skrbijo za pomoč ljudem. Morali bi paziti, da se v njih ne začne nabirati jeza ali sovraštvo, ker je lahko povod za nezaželeno delovanje. Za te ljudi je blagodejno, če se ukvarjajo z meditacijo, duhovnostjo, metafiziko ali čim podobnim.

Retrogradni Mars
Ljudje, rojeni v času retrogradnega Marsa, imajo običajno malo več težav z uveljavljanjem svoje volje ter motivacijo na splošno. To ne pomeni, da niso motivirani in da ne gojijo želja, temveč da morajo motivacijo za karkoli najprej najti v sebi, šele potem pa se lahko ta izrazi navzven v obliki dejanj. Tekmovalnost jim zato ne ustreza, prav tako ne postavljeni časovni roki in drugi zunanji pritiski. Raje vidijo, da si lahko sami narekujejo tempo svojega delovanja. Ljudje z retrogradnim Marsom imajo zaradi blokirane energije lahko tudi težave z neuravnoteženim izražanjem čustev. V sebi lahko kopičijo močna čustva, ki nenadoma izbruhnejo na dan, pogosto takrat, ko je to najmanj potrebno; ko bi morali pokazati čustva, pa se zaprejo ali so preveč medli. Pomembno je, da v tem življenju najdejo ustrezen ustvarjalni kanal, prek katerega lahko konstruktivno izrazijo svoje veselje, jezo, frustracije in pogum.
Podrobneje o Marsu si lahko ogledaš na povezavi, kjer so podane podrobnejše informacije in opis tega znamenja, in sicer klikni na MARS 1.del in MARS 2.del.

***

Mars v djotišu

Po djotišu ima Mars ime Mangala (Sanskrit: मङ्गल, Maṅgala) in pomeni rdeč planet. Je bog vojne in sin boginje Zemlje, Bhumi. Je vladar Ovna in Škorpijona in je učitelj okultnih znanosti. Njegov dan je torek. Nosi več imen kot so: Angāraka – ta, ki je rdeče barve, Raktavarna – ta ki ima barvno kakor kri, Bhauma- sin od Bhumi, Lohitānga – železo, Kuja – ta, ki rojen je na Zemlji,  Bha – svetleč.

mars_puja

Vedska mitologija pripoveduje o rojstvu Mangale, pri čemer se zgodba prične s Šivo, ki bil je v globoki meditaciji na gori Kailash, ko so iz njegovega čela padle tri kapljice polti na Zemljo,  iz katerih se je rodil prelep deček rdečkaste polti, ki imel je štiri roke. Šiva je podaril otroka boginji Zemlje, Bhumi in otrok je bil poimenovan Bhauma, saj je bil vzgojen s strani Bhumi (Zemlje). Ko je Bhauma odraščal je šel v mesto Kashi in se ogromno trudil v služenju Šive. Ta ga je blagoslovil in mu podaril posebno mesto Mangala loka, ki je bilo celo nadrejeno Shurka loka (Šukra-Venera). Tako je Bhauma dobil svojo pozicijo v solarnem sistemu pod imenom Mangala (planet Mars).
V vedski astrologiji so planeti si med seboj prijateljski, nevtralni ali sovražno naravnani. Tako so do Marsa prijateljski Sonce, Luna in Jupiter, medtem ko sta Venera in Saturn nevtralna, je pa zato Merkur sovražno nastrojen. Mangala tako predstavlja psihično energijo, samo zaupanje, ego, moč, jezo ter impulze, junaštvo ter avanture. Njegovo področje na našem telesu zajemajo kri, mišice in kosti. Njegov element je ogenj in sezona, ko je najmočnejši pa poletje. Njegov kamen so korale in številka, ki mu pripada je 9.

ALMIRACATOVIC.COM


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: