Napoved za leto 2016

Če so predhodna leta krasile razne napovedi za prihajajoče leto, sem imela tokrat občutek, da so vsi astrologi hoteli kar ponikniti in raje nič ne povedati, v smislu, delajmo se, da nič ne vemo, pa bo šlo mimo. Namreč, po stari kaldejski vrsti* je to leto v znamenju Marsa in tako je energija, ki jo ta prinaša dinamična, energična in agresivna. Po drugi strani pa se poudarja Saturn v strelcu, ki išče svoj smisel, premik k duhovnemu, prenovo izobraževalnih sistemov in teži k svobodi. Prebereš si lahko razne napovedi, ki sem jih združila iz različnih vrst, vse pa kratko malo, govore isto. Na začetku si lahko ogledaš napoved, ki jo je podal Bern Jurečič, ko je gostil v oddaji Dobro jutro in tako posredujem dve povezavi; na prvi je od 48,58 minute naprej, na drugi povezavi pa do 4,57 minute. Klikni na PRVI DEL in DRUGI DEL.

Malo bolj obširno napoved najdeš v reviji Sensa, kjer so podali splošno napoved za leto 2016, ki si jo lahko prebereš s klikom na ASTRO 2016 in pa napoved za posamična znamenja: NAPOVED ZA VSAKO ZNAMENJE.

Napoved za 2016

Informacije, ki pridejo prav

Sončevi in lunini mrki:
9. 3. sončev mrk ob 2:58 v ribah
23. 3. lunin mrk ob 13:48 v tehtnici
1. 9. sončev mrk ob 11:08 v devici
16. 9. lunin mrk ob 20:55 v ribah

Retrogradni planeti:
Merkur: 8. – 25. januar (v vodnarju in kozorogu); 28. april – 22. maj (v biku), 30. avgust – 22. september (v devici); 19.  – 31. december (v kozorogu)
Mars: 17. april – 29. junij (v strelcu in škorpijonu)
Jupiter: 7. januar – 9. maj (v devici)
Saturn: 24. marec – 12. avgust (v strelcu)

*Kaldejci so dejansko uporabljali sideralna znamenja, ki se ne ozirajo na letne čase, ampak na dejanska ozvezdja. Zahodna astrologija se je razvila v stari Grčiji in uporablja dvanajst tropskih znamenj, ki so vezana na letne čase. V sumerskih časih so nebo delili na 28 sideralnih zodiakalnih znakov, ki so bili med drugim povezani z numerološko prakso. Kaldeja je bila starogrška označba pokrajine v Babiloniji, bila bi pa naj večja državna tvorba, ki je obsegala Babilonijo, Mezopotamijo in Sirijo.

***

Indijska vedska astrologija: Djotiš

Adrian Kezele je za Leto 2016 podal analizo po djotišu, za katero pravi, da je v znamenju nespremenljive karme, kar pomeni, da se bo zgodilo tisto, kar smo zagnali in je tako zelo majhna možnost za drugačen izhod, zato nas to leto uči, da vse kar pride, sprejmemo. Leto opisuje kot dolgotrajno napetost, saj je Saturn že nekaj časa v ozvezdju škorpijona, ki se mu v mesecu marcu pridruži Mars. Glede nato, da še ni posredoval video posnetka s predavanja, posredujem povezavo na njegov članek, ki ga zaključi z besedami: »Neka nam je sa srečom!« Povezava na članek: ŠTO DONOSI 2016?

Kadar ljubiš, se ti zdi še opica lepa, ko ne ljubiš, se ne zmeniš niti za lotosov cvet. (kitajski pregovor)

***

Napoved kitajske modrosti

Kitajsko leto, ki se začne 8. 2. 2016 in traja do 27. 1. 2017, je v znamenju ognjene opice, ta pa nosi odločitve, ki jih je treba hitro sprejemati. Čakajo nas spremembe, presenečenja in preizkušanja na osebnem, finančnem in kariernem področju.

aheksagram

Heksagram, ki opisuje leto 2016 je 23 BO – PROPADANJE in pravi, da trenutno ni nobenega cilja, ki lahko prinese korist. Komentar k temu heksagramu pravi, da je propadanje izraženo v vseh področjih življenja. Inferiorni elementi, kot ljudje, ki jih predstavljajo, so prevzeli popolno kontrolo nad situacijo. Proces propadanja se nadaljuje vse do konca in plemenit človek nima česa narediti, kot da čaka. Tekom časa, se bo situacija obrnila na bolje.

Na področju politike in oblasti se lahko pričakujejo hitri obrati in propadanja. Temu je doprineslo mnogo nekompetentnih oseb, ki so zavzele visoke položaje. Originalno besedilo heksagrama se glasi: »Plemenit človek ima spoštujoč odnos do periode vzpona in padca, rasti in propadanja, ki nam jih odkrivajo nebesna telesa.« Prav tako govori o tem, da se proces propadanja ne da ustaviti in da bo edino čas naredil svoje. V tem obdobju pa naj negujemo svoje telo in duha in nas nadalje heksagram nagovarja, naj poiščemo modrost v sprejemanju stvari takšne, kakršne so.

Če ti je nemščina, koliko toliko blizu si oglej video,  kjer Dominik F. Rolle poda svojo napoved; mene sicer iritira njegov naglas, ampak ok.

Napovedi:  Dominik F. Rolle 

***

Evropa v letu 2016

Vedno pogosteje se v medijih pojavljajo vprašanja ali lahko pride do razpada Evropske unije. Dejstvo je, da od leta 2004 do 2023 vlada nestabilna energija Male zemlje in obstaja verjetnost, da bodo v tem času številne uveljavljene institucije razpadle. Evropska unija pa je še v nastajanju in zaradi tega bolj občutljiva. Letos je bila deležna precejšnjih pritiskov Amerike, ki je želela skozi evropski parlament spraviti zloglasni trgovinski sporazum. Poleg tega jo je preplavil nov begunski val iz Azije.

Velike ameriške korporacije, ki so izčrpale možnosti širitve v Južni Ameriki in Afriki in tam pognale v revščino milijone ljudi, so usmerile svoj pogled v Evropo. Vendar trgovinski sporazum zaenkrat ni dobil blagoslova evropskega parlamenta. To je logično, kajti na zahodu se letos nahaja nevarna energija Rumene petke. V tej smeri so bili ameriški poskusi vnaprej obsojeni na neuspeh. Sicer pa se proti vzhodu, to je v smeri vrtenja zemlje, vedno težko napreduje. Če pa že, je to Pirova zmaga in na koncu je več škode kot koristi. Dober primer je kar Slovenija, ki je izgubila na vzhodu  – v deželah bivše Jugoslavije vse in plačati mora celo odškodnine. Tudi osvajanje vzhodnih dežel z vojsko se praviloma konča s porazom. Napoleon je bil poražen na vzhodu in Hitler prav tako. Če bi ta dva poznala zakonitosti feng šuia, bi pustila Rusijo na miru. Potem bi se zgodovina pisala drugače.

Kaj pa begunci iz Sirije, Afganistana in Iraka, ki so se napotili v Evropo? Tisti begunci, ki bodo v tem letu prišli v Nemčijo in severne države, bodo dosegli tisto, zaradi česar so prišli. V letu 2016 se bo energija Rumene petke preselila na severovzhod. To pomeni za Evropo  še pritiske iz Rusije, ki pa ne bodo usodni. Zaradi množice prišlekov se bodo energije v Evropi temeljito razburkale in „nikoli več ne bo tako, kot je bilo“ (TAO). Politična in gospodarska situacija  se bo poslabšala. Vrhunec težav bo nastopil po dopustu. Kakorkoli, evropski voditelji se bodo morali zelo potruditi, da bodo zdržali pritiske. Samo ob pametnih odločitvah se lahko situacija proti koncu leta umiri.

Slovenija v letu 2016

Slovenija se bo premaknila iz 2. v 3. hišo. Stagnacijo, ki je značilna za 2. hišo bo zamenjala živahna energija pomladi. Pojavilo se bo več priložnosti za velike projekte. Delovati bo treba hitro, uspeh bo odvisen tudi od prizadevanj v preteklosti. Kreativnost bo dobila nov zagon. Vključiti bo treba razum, prožnost in preudarnost. Žal nam splošna klima ne bo naklonjena. Zato bo treba paziti na podrobnosti, sicer se lahko zgodi, da ne bomo dosegli ničesar.Velika verjetnost obstaja, da bo Slovenija v letu 2016 dobila priložnost razrešiti nek star problem. Vedno pride do šoka, ko ta zadeva nastopi. Na začetku bo kazalo zelo slabo, vendar ni razloga za paniko. Bo kot grmenje iz daljave. Šlo bo mimo in ne bo posebne škode. Za vse ljudi velja, naj se v naslednjem letu izogibajo daljših potovanj (več kot 14 dni) in selitve v smeri proti severovzhodu in jugozahodu.

leto opice

Splošne lastnosti človeka, rojenega v znaku opice

Sposobnost razumevanja in njena vsestranskost omogočajo opici, da igraje rešuje zapletene situacije. Rada ima duševne izzive in se po najboljših močeh loti reševanja problemov, ki se jih drugi ustrašijo. Njena pomoč ne pride iz ravno čiste sosedske ljubezni, ampak bolj iz zadovoljstva, da lahko vključi svoj oster razum. Tudi v njenem izražanju se kaže živahnost opice: redkokdaj je v zadregi za odgovor in se rada spontano šali. Pri svojih sogovornikih to vedno znova pusti grenak priokus. Pod svojo živahno masko se težko pripravi do tega, da bi pokazala svoje prave občutke ali da bi vodila poglobljen razgovor. S svojim humorjem se lahko pri svojih prijateljih celo odkupi, vendar jo zaradi njene nestalnosti težko vzamejo resno. Šele če se nauči odprto sodelovati s svojim nasprotnikom, lahko njena vsestranskost postane dragoceno darilo.

Pripadniki posameznih živalskih znakov se bodo v letu opice spopadli z naslednjimi izzivi, pri tem pa ne bi smeli pozabiti na priporočila I Jinga:

Podgana. Domiselni podgani se obeta dobičkonosno leto. Niti v poklicu niti doma ni pričakovati posebnih napetosti. Na družabnem nivoju lahko sedaj izživi svoj šarm, stke nove kontakte in uživa življenje.  Vendar ne bi smela postaviti na kocko družinske sreče in starih prijateljev. Ob vseh novih  priložnostih bo to za podgano obogaten in zanimiv čas.

Bivol. Bivolu bi to leto s svojimi impulzivnimi in nestabilnimi energijami lahko močno načelo živce, saj njemu bolj ustreza stabilnost in red. Ker pa zna v nemirnih časih ohraniti trezno glavo, ga bodo radi spraševali za nasvet. Njegov praktični razum in njegovo, z dokazi podkrepljeno razmišljanje mu sedaj lahko prinesejo priznanje in omogočijo poklicni razvoj. Tudi v privatnem življenju ga čakajo presenetljive priložnosti, ki lahko vodijo v novo srečo.

Tiger. Tigru pripravlja novo leto poleg nekaterih možnosti za uspeh predvsem jezo in udarce nazaj. Njegovo potrpljenje in vztrajnost bosta resno postavljena na preizkušnjo. Pomembno je, da se ne pusti zaplesti v nepomembne konflikte in svojemu okolju ne postavlja neustreznih zahtev. S popustljivo pripravljenostjo za kompromise in umirjeno držo lahko najbolje prebrodi prihajajoče napetosti in prepreči finančne izgube ter čustvene poraze.

Mačka/zajec. V tem letu se mačka ne bi smela preveč izpostavljati. Resda jo spremlja v privatnih zadevah in v ljubezni vedno sreča, v poklicnem pogledu pa so v zraku težave. Prejela bo manj soglasja kot v preteklem letu in se bo morda morala odreči sicer običajni podpori. Finančnim zadevam mora posvečati večjo previdnost in ne sklepati rizičnih poslov, ampak se – kjerkoli je možno – maksimalno zavarovati.

Zmaj. To leto ponuja zmaju veliko možnosti, da izgradi svojo poklicno in finančno bazo. Vseeno je pomembno, da se od vseh teh ponudb ne pusti zaslepiti in ne poskuša trdoglavo doseči svojega  cilja. Razviti mora pripravljenost za kompromise in razviti fleksibilnost, da ne bi postavil na kocko odnosov, ki so mu pomembni. Če bo s svojo nediplomatsko vztrajnostjo rinil naprej, lahko napravi škodo. Najbolje bo, da vedno najprej gleda na potrebe svoje družine in sprejme njen nasvet.

Kača. V pomembnih zadevah lahko to leto kača računa na podporo svojih prijateljev. Na ta način si bo ustvarila dobro osnovo za napredek. Na noben način ne sme dopustiti, da bi jo vpletli v intrige in v  igre za premoč. To ne bo samo škodovalo njenemu dobremu imenu, ampak bo ogrozilo tudi njene projekte. Priporoča se diplomatska previdnost in nevtralen pristop. Trdne zveze stojijo sedaj pod ugodno zvezdo in pomagajo premagati občasna obdobja negotovosti.

Konj. To leto bo šlo konju s svojim hitrim tempom zelo na roke: čutil bo podporo svojemu karakterju in bo lahko realiziral svoje drzne plane. Zaradi tujih težav se ne bo pustil odvrniti od njegove poti. Njegova srečna zvezda mu prinaša nepričakovane ponudbe in finančne uspehe. Tudi njegova ljubezen stoji sedaj pod srečno zvezdo. Paziti pa mora na to, da ne bo preveč pogumen in na ta način pritegnil nase nezgode.

Koza. Za kozo bo pomembno, da se ne bo pustila iritirati zaradi splošne vročičnosti. Če bo zadržala miren tempo, bo lahko s svojim vztrajnim načinom zabeležila zadovoljiv napredek. S težavami bi se  lahko v prvi vrsti srečala, če poskuša v vrtincu leta sama nadaljevati čisto v ospredju: potem grozijo nesporazumi, ki jo bodo onemogočili, zdravstvene težave in neprijetne nezgode.

Opica. V tem letu lahko opica popolnoma in čisto razživi svoj dinamični temperament. Stoji v žarišču časa in lahko da zagon svojim projektom ter uspešno izraža svoje mnenje. V poklicu  se lahko zgodi  neizbežna premestitev ali pa ji uspe pomemben korak k večji samostojnosti. Tudi v privatnih odnosih ima sedaj dobre karte. Vendar mora paziti na to, da se preveč ne izčrpa pri delu, ne zaide v nobena večja finančna tveganja in od drugih ne zahteva preveč.

Petelin. To bo dolgo leto za petelina, ko bo lahko beležil napredek samo, če se ne bo pustil prisiliti v  prenagljene odločitve. Če bo premalo previden, lahko postavi na kocko tisto, kar je doslej uspešno gradil. To velja tudi v lastni družini ali v partnerski zvezi: sedaj je posebno odprt za romance in lahko z bežnimi prijateljstvi ogrozi mir v hiši. Družina potrebuje to leto povečano naklonjenost.

Pes. To leto prinese v življenje psa gibanje; prisiljen se je v tem hektičnem času dokazati in lahko doseže nekatere cilje. Na družabnem nivoju dobi nove prijatelje in lahko uveljavi svoj vpliv. Istočasno se čuti vseeno prisiljenega, da se poslovi od njemu ljubih navad. Tako je mogoče, da gre večkrat na potovanje ali pa sebi oziroma svoji družini postavi nove temelje.

Prašič. Ta čas bo zahteval od prašiča nekaj vzdržljivosti, če bo hotel naprej graditi svojo poklicno pozicijo. Sedaj komaj lahko računa na podporo drugih, ki je bila sicer vedno dosegljiva in tudi v finančnih zadevah ni v enostavnem položaju. Njegove misli bodo okupirane z različnimi problemi in skrbmi. Če se mu bo uspelo povezati z maloštevilnimi ljudmi, ki so mu blizu, bo z njihovo pomočjo vendar lahko obvladal težave.

***

Tarot: Puščavnik

ap2

Po tarotu je to leto Puščavnika in pravi, potem ko Ljubimec s šeste karte taroka postane zmagoslavni voznik Voza, naprej zadene ob Pravičnost, ta pa ga opozori, da je strogo ravnotežje pravi zakon sveta, ki se ne sme nikoli prekršiti. Zadrego hoče rešiti tako, da se odloči za pot, ki mu jo predlaga Puščavnik, deveti veliki arkani. Stari, rahlo upognjeni modrec, se opira na palico, ki simbolizira tako njegovo dolgo romanje kot orožje zoper krivičnost ali zmoto, na kateri velikokrat naleti. Pot modreca je pot previdnosti in Puščavnik, skrivnostni učitelj, dela v nevidnem, da bi nastajajočemu dal dobre lastnosti. Puščavnik je daleč od sveta in njegovih strasti in je pravi hermetični filozof. Puščavnik je modrec, ki je spoznal vse življenjske resnice. Puščavnik predstavlja duhovnost, zavest, samoto, predanost cilju in poglobitev vase. Simbolizira točko poti, ko se je treba zanesti na lastne izkušnje, znanja in moči. Ta karta kaže nas spodbuja, naj se poglobimo vase in se skušamo čim bolje spoznati; naj prisluhnemo drobcenemu glasu iz globin duše.

***

Numerologija in pomen števila 9

Numerologija ševila 9

Število 9 nakazuje vnemo, dejavnost, energičnost, prepire, vojne, bojevanje in agresijo. Njegova narava je vroča in moška.

Devet je zadnje enomestno število, ki zaključi cikel. Pomeni prihod na cilj ter preporod. Konec nečesa prinese nov začetek, cikel. Ker se v devetki združujejo vse lastnosti predhodnih števil, predstavlja modrost in izkušnje. Je kot modri učitelj, ki posreduje znanje.

***

Simbolni pomen števila 9

urobor

Glede na to, da je devet zadnja v vrsti številk, napoveduje hkrati konec in ponovni začetek, se pravi prehod na novo raven. Devet kot zadnje število izpričanega sveta odpira fazo preobrazb, izraža konec ciklusa, dopolnitev poteka, sklenitev kroga, kot Urobor, kača, ki se grize v rep in je v številnih kulturah prikazana skozi število 9; je podoba vračanja iz množine v ednino, torej prvotne in končne Enosti.

Antična Grčija: V Homerjevih delih ima devet obredno vrednost. Demetra v devetih dneh prepotuje svet, ko išče hčer Persefono, porodni popadki pri Leti trajajo devet dni in devet noči, Zevs je v devetih ljubezenskih nočeh spočel devet muz. Očitno je devet mera za spočetje, plodna iskanja in simbolizira kronanje prizadevanj, dokončanje stvaritve.

Stari Egipt: Egipčani so število devet imenovali Gora sonca, veliko devetico sestavljajo evolucije v treh svetovih, božanskem, naravnem in razumskem, arhetipska trojica Oziris-Izis-Hor, ki predstavlja Bit, Snov in Življenje. Za aleksandrijske platonike se je prvobitna božanska trojica potem delila na trikrat tri, t. j. na devet načel.

Taoizem, Budizem in stara Kitajska: Devet je število nebeških sfer in peklenskih krogov. Zato ima tudi taoistični bambus devet členov, sibirska aksialna breza pa devet (ali sedem) zarez. Kitajski cesarski prestol ima devet stopenj in devet vrat ga loči od zunanjega sveta, kajti mikrokozmos je ustvarjen po podobi neba. Nasprotje devetih nebes je devet izvirov, kjer prebivajo mrtvi. Tudi budističnih nebes je devet in kot pravi Huai Nan Zi, ima kitajsko nebo 9 ravnin ali planjav in 9999 kotov. Število 9 je podlaga za večino taoističnih obredov iz časov dinastije Han. Devet je število popolnosti: 9 je število yanga. Devet je tudi kitajska prostorninska mera: je kvadrat la shuja, števila pokrajin, iz katerih je devet pastirjev prineslo kovino za ulitje devetih kotlov.

Krščanstvo, Islam: Simbol vsakega sveta je trikotnik, trojnost; nebo, zemlja, pekel. Devet je celota treh svetov. Po Psevdo Dioniziju Areopagitu so angeli hierarhizirani v devet angelskih krogov ali tri triade: popolnost popolnosti, red v redu, enotnost v enotnosti. Pri Danteju je devet število nebes, pa tudi število Beatrice, ki je simbol Ljubezni. Kdor se po islamskem ezoterizmu spusti po devetih stopnicah, ne da bi padel, je ukrotil devet čutov. Devet je tudi število odprtin v človeškem telesu, ki simbolizirajo komunikacijske poti s svetom. V mističnem sufizmu je število 9  najvišja etapa poti, blaženstva, ki vodi v fano, to je razničenjem posameznika v zopet najdeni totalnosti oz izgubo osebnosti v univerzalni ljubezni.

Maji, Azteki: Pri Aztekih je kralj Tecoco, Nezahualcoyotl, zgradil svetišče v devetih nadstropjih, ki simbolizirajo devet nebes ali etap, skozi katere mora duša, preden doseže večni počitek. Svetišče je bilo posvečeno Neznanemu bogu, stvarniku vseh stvari, bogu najbližjega sosedstva, tistega, v katerem živimo.  V srednjeameriški mitologiji je devet simbol za devet nebes, po katerih kroži sonce. Po drugi strani je devet sveto število boginje lune: v majevski gliptiki je Bolon Tiku, Boginja Devet, boginja polne lune. Pri Aztekih je devet še posebej simbolično število zemeljskih in nočnih stvari; pekel je iz devetih ravnin in panteon šteje devet nočnih božanstev: vlada jim bog pekla, ki je po položaju peti. Pri Majih je številka devet sicer ugodna in še zlasti važna pri čaranju in zdravljenju. Božanstvo devetega dne je kača, ki ukazuje tudi trinajstemu dnevu. Toda v azteškem ljudskem izročilu je devet grozno število, kajti povezano je z bogovi noči, pekla in smrti.

Šamanizem: Število devet igra vidno vlogo tako v mitologiji kot v šamanskih obredih turško-mongolskih narodov. Razdelitev neba na devet plasti se pogostoma pridružuje verovanju v devet božjih sinov ali služabnikov, kar po Gonzarovu ustreza devetim zvezdam, ki jih obožujejo Mongoli. Povolški Čuvaši, ki razporejajo bogove v skupine po devet, opravljajo obredne daritve, v katerih je pogosto devet duhovnikov, devet žrtev, devet čaš, itd. Poganski Čermisi darujejo Bogu neba devet hlebcev in devet kup medice. Jakuti postavljajo na žrtvenik devet kup.

Indija: V večini indijskih kozmogonij obstaja devet podzemnih svetov. Devet univerzalnih načel je tudi v naukih Vajšešike, najstarejše filozofske sekte v Indiji. V orfični iniciaciji so prav tako bila tri trojna načela, pri čemer je prvo obsegalo Noč, Nebo in Čas, drugo Eter, Svetlobo in Zvezde, tretje pa Sonce, Luno in Naravo. Ta načela so sestavljala devet simboličnih vidikov Univerzuma.

Na Balkanu: Srbija, majhna vasica Atenica pri Čačkum (Srbija), ima ilirsko svetišče, ki ga sestavlja devet lukenj znotraj kvadrata, ki so razporejene tri po tri v pravilnem razmiku. V Bolgariji so najdeni amuleti iz 10. stoletja v obliki okrogle ploščice, na kateri je vrisano devet postavljenih linij in devet simetrično obeleženih pik. Številna verovanja pri Južnih Slovanih so povezana s številom devet in kultom mrtvih, tako se je v okolici Dubrovnika pripovedovala zgodba o kači kravošici, in sicer, če je nihče ni videl devet let, se ta spremeni v zmaja. V Bosni se je kot amulet cenil okovan bledorumen kamen na rdeči vrvici, za katerega se je smatralo, da je kačja krona, ki je nastala na glavah nekaterih kač v devetem letu njihove starosti. V vasici Paštroviči v Črni gori so imeli običaj, če so sumili, da je nekdo od pokojnikov postal vampir, so mu odprli grob in prebodli trup z devetimi koli. V okolici Visokega v Bosni je obstajal strah pred ugrizom kuščarja, ki se je po takratnih verovanjih lahko zdravil le, če ranjena oseba pomolze in popije mleko od devetih kobil, ki so sestre. V vzhodni Srbiji (Timočka krajina) je bil prisoten običaj, da se po smrti človeka naredi testo za devet lepinj za devet žensk, ki bi prišle v hišo pokojnika. V primeru smrti otroka je podoben obred pri Srbih in v Makedoniji, kjer se je od devetih žena z imenom Stoja vzelo devet pramenov volne iz tega spletla vrv za povijanje otroka, medtem ko so v Makedoniji od devetih žensk z imenom Marija vzeli po en kovanec, ki so ga trije kovači v treh delavnicah skovali v ogrlico. V Metohiji se je zadržalo verovanje, da je najboljši način za zaščito, da se okrog vasi orje v devetih krogih in z devetimi voli. Zgodb iz tistega časa in verovanja, ki so bila prisotna je veliko, nekaj pa tudi takih, ki so se ohranila do danes.

Ljudska pripoved

Da je devet postalo znano stereotipno število v magijskem zdravljenju govori dogodek, ki ga pripoveduje ljudska pripovedka. Bila je žena, ki se je skregala z možem in da bi mu škodovala, se je bolnemu cesarju zlagala, da je njen mož zdravilec, ki lahko cesarja ozdravi. Mož, ki zdravilec bil ni, pod težo smrti, če zavrne zdravljenje bolnega cesarja, si izmislil je sledeč recept: »Poišči devet nikoli nepokošenih livad in ko na teh livadah zraste trava visoka devet prstov, zberi devet mladeničev, ki naj to travo pokosijo z devetimi novimi kosami, a devet mladenk naj to travo z novimi vilami poberejo in ko trava postane seno, naj se to seno kuha v devetih novih posodah. S to vodo se okopaj in ozdravel boš.« Cesar je vse to, kar mu je možakar rekel, naredil in ozdravel.

In naj bo to leto takšno, kot v primeru moža, ki modrost ga je rešila in cesarja, ki ozdravil je samega sebe.


ALMIRACATOVIC.COM


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: