Kitajsko leto v znamenju koze

Novo kitajsko leto se prične 19. februarja 2015 in traja do 7. februarja 2016, in sicer bo v znamenju lesene koze. Koza nosi energijo yin, simbol miru, spokojnosti in harmonije, mene pa je zanimalo tudi kakšen pomen ima ta žival skozi različne mitologije.

sheep-by-Zhang-Fu

Medtem, ko je pri nas koza znana po spretnostih ali nagnjenju k svobodi, v Indiji pomeni beseda koza tudi nerojen-a, tako da je koza simbol neizpričane prasnovi, je Mati sveta. Nekatera kitajska ljudstva povezujejo kozo z bogom strele; prav tako pa so na Tibetu odkrili povezanost med strelo in kozo, kjer koza predstavlja orodje nebeške dejavnosti v prid zemlje. V grški mitologiji je koza Amalteja Zevsova dojilja, spremenjena v nimfo, nato v boginjo dojiljo in naposled v hčer sonca. Pri Germanih se koza Heidrun pase v vejevju Yggdrasila, njeno mleko pa pijejo bojevniki boga Odina. Mit govori o drevesu življenja in devetih svetovih ter se prične s tem, kako je iz praznine zrasel velik jesen z imenom Yggdrasil, čigar veje so pokrile ves tedaj poznani svet in ga podpirale. Yggdrasil je imel tri korenine, ki so vodile vsaka v en del vesolja, in sicer ZGORNJI NIVO ~Asgård (dežele bogov), Alfheim (vilinci), Vanaheim (Vanir); SREDNJI NIVO~ Midgård (ljudje), Jotunheim (velikani), Svartalfaheim (temni vilinci), Nithavellir (škrati) in SPODNJI NIVO~ Muspelheim (dežela ognja), Nifelheim (dežela mrtvih). Vsak nivo je imel svoj potoček, ki je dajal Yggdrasilu življenje (Hvergelmir, Mimers, Urda).

1Drevo Življenja Yggdrasil

Nekateri Rimljani in Sirci so nosili oblačilo cilicium, stkano iz kozje dlake, nadeli pa so si ga ob molitvi, s čimer so simbolizirali združitev z božanstvom. Tako je iz te besede, ki je pomenila kakršenkoli kos obleke, ki je s svojo neudobnostjo povzročal neprijeten občutek ali bolečino, nastal izraz cilice, ki danes pomeni spokorniški, mučilni pas z bodicami, ki se uporabniku zabada v meso, kakršne uporabljajo člani Opus Dei. Jahve se je prikazal Mojzesu na Sinajski gori sredi grmenja in bliskanja. V spomin na to je bil pokrov šotora iz kozje dlake. Po najbolj priznanem izročilu na Jutrovem pa je beseda sufi nastala iz suf, izraza, s katerim označujejo polst iz kozje dlake, iz nje so obredno delali oblačila za derviše. Derviš je izraz, ki označuje mistika, ki se bavi z najglobljim bistvom; učeni naziv za derviša je sufi.

5

  • Kitajsko ime za kozo: YANG
  • Ure, ki jim vlada koza: od 13. do 15. 
  • Stran neba: jug jugo-zahod
  •  Letni čas in mesec: poletje – julij
  • Ustrezno zahodno znamenje: rak
  • Fiksni element: ogenj
  • Silnica: negativna

Kitajska astrologija temelji na luninem ciklu, ki traja 12 let, kjer so leta dobila imena po prvih dvanajstih živalih, ki naj bi se odzvale Budovem vabilu na slavnostno pojedino, ko se je odpravljal iz tega sveta. Te živali so: podgana, bivol, tigre, mačka/zajec, zmaj, kača, konj, koza, opica, petelin, pes in merjasec. Kitajci pravijo, da se žival, v katerem letu si bil rojen, skriva v tvojem srcu. Vsak znak je razdeljen na pet elementov in sicer kovino, vodo, les, ogenj in zemljo. Vsak element ima svojo pozitivno in negativno silnico, Yin in Yang, ki predstavljata sile, ki vzdržujejo vesolje v ravnovesju.

Kaj pomeni leto v znamenju lesene koze, razloži Dušan Donko, kjer si lahko na posnetku ogledaš, kaj nam lepega koza prinaša. Velika stara sanjska knjiga pa ima podan slednji opis, ki pravi, da je leto koze pomirjevalno obdobje po prehodnem energičnem letu. Brezvetrje za duševni počitek in miroljubne odnose. Vse se počasi odvija in v sebi odkrivamo več čustvenosti in močnejše občutke. Domu  in družbi gre intenzivnejša pozornost in skrb. Večja razsipnost s časom in denarjem. Pokroviteljica umetnosti žarči ustvarjalen navdih in spodbuja k večji umetniški in estetski dejavnosti in domišljiji. Odtenek pesimizma v ozračju izostruje senzibilnost in stopnjuje razdraženost spričo drobnih problemov ter pretirano kritičnost ali celo odstopanje in obup, če stvari ne potekajo, kot so bile zamišljene. Na svetovnem prizorišču je zatišje in blagi odnosi. Dani so pogoji za zadovoljevanje kapric. Sklepajo se nova prijateljstva, s potovanji odpirajo nova obzorja. Potrata in investicije zapeljivo namigujejo, toda vse se ohranja v ravnotežju in harmoničnem sožitju raznovrstnih pojavnih oblik, prepričanj in dejavnosti. Umirjenost in prijaznost sta v ospredju  in ponavadi v tem miroljubnem letu ni sporov, vojn in mednarodnih konfliktov.

Datumi, ki pridejo prav

Kako se ti bo godilo v letu koze, če si …

Podgana.Finančno in poslovno stanje se znova uravnovesi, čeprav se ne uresničijo vsi načrti. Možen izkoristek doslej neopaženih priložnosti.
Bivol. Neznaten napredek, toda zaupanje okrepijo dobre novice. Zdravje in sorazmerno mirno domače življenje, toda finančni položaj ne spodbuja k optimizmu.
Tiger. Dobro leto, čeprav problemi terjajo veliko časa. Pogajanja, družinski prepiri, napetosti v službi, premalo sprostitve, toda brez hujših nesreč.
Mačka~Odlično leto čudovitih dosežkov. Pozornost podrobnostim lahko prepreči poznejše težave zaradi nesoglasij. Doma in v službi ni večjih problemov.
Zmaj. Zmerni uspehi, nekaj zdravstvenih tegob, mirno družinsko življenje.
Kača. Zaščitniško leto brez večjih dobičkov in brez izgub. Mirno, lenobno življenje. Vplivni prijatelji se izkažejo pozneje koristni. Manjše sitnosti doma in nekaj neprijetnih novic.
Konj. Zmerno leto. Selitev ali daljše potovanje. Brez resnejših problemov.
Koza. Na začetku je videti vse jasno in načrti so veliki, nato se pokažejo komplikacije, neizogibni stroški, praktični opravki namesto pričakovanj.
Opica.Angažirano leto. Lahek zaslužek, toda nepredvideni izdatki. Novi koristni sodelavci, več potovanj, manjše zdravstvene težave ali nesporazumi v domačem krogu. Priporočljiva previdnost pred lovci na tajne informacije.
Petelin. Dobro leto, napredovanje. Mirno, urejeno in sproščeno življenje.
Pes. Zmerno leto. Zaskrbljenost, sporna mnenja. Priporočljiva strpnost,ustaljenost.
Merjasec. Zmerno, brez finančnih sprememb. Dobro zdravje. Čas za pridobivanje znanja in poklicno urjenje ter načrtov za bodočnost in iskanje novih možnosti.

Na kratko poda oris lesene koze Dušan Donko


Sign up for The Newsletter delivered to your inbox, which includes exclusive feature stories, photography, reportages, columns, and more. Get it sent to your inbox.




RECOMENDED STORIES | PRIPOROČENE OBJAVE

Marina, poslednja sežgana čarovnica

Leta 1701 je cesarsko krvno sodišče začelo čarovniški proces proti Marini Češarek, mati šestih otrok. Po tednu dni ječe je še vedno trdila, da je nedolžna, zato se je prva sodba glasila, naj žensko posadijo na čarovniški stol in jo ponovno izprašajo. Po treh urah mučenja je priznala, da je čarovnica. — (Eng.) In 1701, the imperial blood court began a trial against Marina Češarek, a mother to six children. Despite maintaining her innocence the court sentenced her to sit on the witch’s chair and undergo further questioning. After three hours of torture, she ultimately confessed to being a witch.

Keep reading

Življenje v duhu prejšnjega stoletja: 21. etnografska prireditev »Likof na taberhi«

V Muzeju na prostem Rogatec, največjemu muzeju ljudskega stavbarstva na slovenskem in kulturnem spomeniku državnega pomena, je potekal dogodek »Likof na taberhi«, 21. etnografska prireditev, ki je obudila življenje prednikov in skoraj pozabljena kmečka in rokodelska opravila ter tradicionalne dobrote. Prireditev je privabil obiskovalce iz celotne Slovenije. — (Eng.) The »Likof na taberhi« event took place at the Open-Air Museum Rogatec, the largest museum of folk architecture in Slovenia and a cultural monument of national importance. It was the 21st ethnographic event that revived the lives of ancestors and nearly forgotten rural and artisanal activities, along with traditional delicacies.

Keep reading

Slovenia Press Photo: Zmagovalna reportaža v kategoriji Ljudje in častna omemba v kategoriji Narava

Reportaža o Silvi je na Slovenia press photo prejela nagrado za najboljšo zgodbo. Govori o Silvi, ki je pred 22 leti preživela raka, danes pa pomaga ženskam, ki gredo skozi podobno izkušnjo. — (Eng.) The reportage about Silvia won the photo award for the best story at Slovenia Press Photo. It tells the story of Silvia, who survived cancer 22 years ago and now helps women going through a similar experience.

Keep reading

Štanjel: Biser na Krasu

Štanjel, eno najstarejših naselij na Krasu, ki ga krasijo slikovite ozke ulice s kraškimi kamnitimi hišami, ki so terasasto razporejene, je bil poseljen že v prazgodovini, prvič pa se pisno omenja leta 1402. V času med svetovnima vojnama pa je Štanjelu vdahnil svojo vizijo arhitekt in tedanji župan Maks Fabiani. — (Eng.) Stanjel, town known for its picturesque, narrow streets and charming stone houses, which are arranged in terraces, has been inhabited since prehistoric times and was first documented in 1402. Štanjel was transformed by the architect and mayor Maks Fabiani, who left his mark on the town’s architecture.

Keep reading

Družinska radost

Družinska fotografija ni le spomin v času, ampak je tudi odraz ljubezni in povezanosti med družinskimi člani. Igrivi, radovedni ali nagajivi otroški obrazi so izjemno darilo za vso družino in eden od izvirnih načinov, kako okrasiti svoj dom s fotografijami, na katerih se nahajajo prav vsi družinski člani. — (Eng.) Family photography is not just a memory in time; it’s also a reflection of love and connection among family members. Playful, curious, or mischievous children’s faces are an incredible gift for the entire family and one of the original ways to decorate your home with photos featuring every family member.

Keep reading



WWW.ALMIRACATOVIC.COM


Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.