Kitajsko leto v znamenju koze

Novo kitajsko leto se prične 19. februarja 2015 in traja do 7. februarja 2016, in sicer bo v znamenju lesene koze. Koza nosi energijo yin, simbol miru, spokojnosti in harmonije, mene pa je zanimalo tudi kakšen pomen ima ta žival skozi različne mitologije.

sheep-by-Zhang-Fu

Medtem, ko je pri nas koza znana po spretnostih ali nagnjenju k svobodi, v Indiji pomeni beseda koza tudi nerojen-a, tako da je koza simbol neizpričane prasnovi, je Mati sveta. Nekatera kitajska ljudstva povezujejo kozo z bogom strele; prav tako pa so na Tibetu odkrili povezanost med strelo in kozo, kjer koza predstavlja orodje nebeške dejavnosti v prid zemlje. V grški mitologiji je koza Amalteja Zevsova dojilja, spremenjena v nimfo, nato v boginjo dojiljo in naposled v hčer sonca. Pri Germanih se koza Heidrun pase v vejevju Yggdrasila, njeno mleko pa pijejo bojevniki boga Odina. Mit govori o drevesu življenja in devetih svetovih ter se prične s tem, kako je iz praznine zrasel velik jesen z imenom Yggdrasil, čigar veje so pokrile ves tedaj poznani svet in ga podpirale. Yggdrasil je imel tri korenine, ki so vodile vsaka v en del vesolja, in sicer ZGORNJI NIVO ~Asgård (dežele bogov), Alfheim (vilinci), Vanaheim (Vanir); SREDNJI NIVO~ Midgård (ljudje), Jotunheim (velikani), Svartalfaheim (temni vilinci), Nithavellir (škrati) in SPODNJI NIVO~ Muspelheim (dežela ognja), Nifelheim (dežela mrtvih). Vsak nivo je imel svoj potoček, ki je dajal Yggdrasilu življenje (Hvergelmir, Mimers, Urda).

1Drevo Življenja Yggdrasil

Nekateri Rimljani in Sirci so nosili oblačilo cilicium, stkano iz kozje dlake, nadeli pa so si ga ob molitvi, s čimer so simbolizirali združitev z božanstvom. Tako je iz te besede, ki je pomenila kakršenkoli kos obleke, ki je s svojo neudobnostjo povzročal neprijeten občutek ali bolečino, nastal izraz cilice, ki danes pomeni spokorniški, mučilni pas z bodicami, ki se uporabniku zabada v meso, kakršne uporabljajo člani Opus Dei. Jahve se je prikazal Mojzesu na Sinajski gori sredi grmenja in bliskanja. V spomin na to je bil pokrov šotora iz kozje dlake. Po najbolj priznanem izročilu na Jutrovem pa je beseda sufi nastala iz suf, izraza, s katerim označujejo polst iz kozje dlake, iz nje so obredno delali oblačila za derviše. Derviš je izraz, ki označuje mistika, ki se bavi z najglobljim bistvom; učeni naziv za derviša je sufi.

5

  • Kitajsko ime za kozo: YANG
  • Ure, ki jim vlada koza: od 13. do 15. 
  • Stran neba: jug jugo-zahod
  •  Letni čas in mesec: poletje – julij
  • Ustrezno zahodno znamenje: rak
  • Fiksni element: ogenj
  • Silnica: negativna

Kitajska astrologija temelji na luninem ciklu, ki traja 12 let, kjer so leta dobila imena po prvih dvanajstih živalih, ki naj bi se odzvale Budovem vabilu na slavnostno pojedino, ko se je odpravljal iz tega sveta. Te živali so: podgana, bivol, tigre, mačka/zajec, zmaj, kača, konj, koza, opica, petelin, pes in merjasec. Kitajci pravijo, da se žival, v katerem letu si bil rojen, skriva v tvojem srcu. Vsak znak je razdeljen na pet elementov in sicer kovino, vodo, les, ogenj in zemljo. Vsak element ima svojo pozitivno in negativno silnico, Yin in Yang, ki predstavljata sile, ki vzdržujejo vesolje v ravnovesju.

Kaj pomeni leto v znamenju lesene koze, razloži Dušan Donko, kjer si lahko na posnetku ogledaš, kaj nam lepega koza prinaša. Velika stara sanjska knjiga pa ima podan slednji opis, ki pravi, da je leto koze pomirjevalno obdobje po prehodnem energičnem letu. Brezvetrje za duševni počitek in miroljubne odnose. Vse se počasi odvija in v sebi odkrivamo več čustvenosti in močnejše občutke. Domu  in družbi gre intenzivnejša pozornost in skrb. Večja razsipnost s časom in denarjem. Pokroviteljica umetnosti žarči ustvarjalen navdih in spodbuja k večji umetniški in estetski dejavnosti in domišljiji. Odtenek pesimizma v ozračju izostruje senzibilnost in stopnjuje razdraženost spričo drobnih problemov ter pretirano kritičnost ali celo odstopanje in obup, če stvari ne potekajo, kot so bile zamišljene. Na svetovnem prizorišču je zatišje in blagi odnosi. Dani so pogoji za zadovoljevanje kapric. Sklepajo se nova prijateljstva, s potovanji odpirajo nova obzorja. Potrata in investicije zapeljivo namigujejo, toda vse se ohranja v ravnotežju in harmoničnem sožitju raznovrstnih pojavnih oblik, prepričanj in dejavnosti. Umirjenost in prijaznost sta v ospredju  in ponavadi v tem miroljubnem letu ni sporov, vojn in mednarodnih konfliktov.

Datumi, ki pridejo prav

Kako se ti bo godilo v letu koze, če si …

Podgana.Finančno in poslovno stanje se znova uravnovesi, čeprav se ne uresničijo vsi načrti. Možen izkoristek doslej neopaženih priložnosti.
Bivol. Neznaten napredek, toda zaupanje okrepijo dobre novice. Zdravje in sorazmerno mirno domače življenje, toda finančni položaj ne spodbuja k optimizmu.
Tiger. Dobro leto, čeprav problemi terjajo veliko časa. Pogajanja, družinski prepiri, napetosti v službi, premalo sprostitve, toda brez hujših nesreč.
Mačka~Odlično leto čudovitih dosežkov. Pozornost podrobnostim lahko prepreči poznejše težave zaradi nesoglasij. Doma in v službi ni večjih problemov.
Zmaj. Zmerni uspehi, nekaj zdravstvenih tegob, mirno družinsko življenje.
Kača. Zaščitniško leto brez večjih dobičkov in brez izgub. Mirno, lenobno življenje. Vplivni prijatelji se izkažejo pozneje koristni. Manjše sitnosti doma in nekaj neprijetnih novic.
Konj. Zmerno leto. Selitev ali daljše potovanje. Brez resnejših problemov.
Koza. Na začetku je videti vse jasno in načrti so veliki, nato se pokažejo komplikacije, neizogibni stroški, praktični opravki namesto pričakovanj.
Opica.Angažirano leto. Lahek zaslužek, toda nepredvideni izdatki. Novi koristni sodelavci, več potovanj, manjše zdravstvene težave ali nesporazumi v domačem krogu. Priporočljiva previdnost pred lovci na tajne informacije.
Petelin. Dobro leto, napredovanje. Mirno, urejeno in sproščeno življenje.
Pes. Zmerno leto. Zaskrbljenost, sporna mnenja. Priporočljiva strpnost,ustaljenost.
Merjasec. Zmerno, brez finančnih sprememb. Dobro zdravje. Čas za pridobivanje znanja in poklicno urjenje ter načrtov za bodočnost in iskanje novih možnosti.

Na kratko poda oris lesene koze Dušan Donko

ALMIRACATOVIC.COM


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: