Kako je pentlja postala rožnata

Simbol, ki je postal prepoznavnem po svetu z namenom ozaveščanja ima za seboj tudi drugo plat zgodbe.


Letni proračun National Cancer Institute je 1,8 milijarde $, le 5 odstotkov gre za preprečevanje raka. Pomagaj nam zbudi naše zakonodajalce in Ameriko s tem, da nosiš ta trak!, je pisalo na letaku ob katerem je bila priložena pentlja marelične barve, ki jo je naredila takrat 68 letna Charlotte Haley, ko je leta 1991 želela ameriško javnost osvestiti glede perečega problema. Osveščanje javnosti je kmalu preraslo v gibanje in dobilo izjemen vpliv in podporo.

Leto kasneje so k njej pristopili predstavniki revije »Self« in kozmetičnega podjetja »Estée Lauder«, z namenom pridobitve pravic uporabe traku v svoji akciji osveščanja o raku na dojki, vendar jih je ta zavrnila, saj ni želela sodelovati pri komercialni akciji. Podjetje je nato le spremenilo barvo traku iz marelične v rožnato, ki se je v marketinški raziskavi izkazala za najbolj tolažilno, pomirjujočo, nenevarno med barvami. Rožnata pentlja se je tako pričela uporabljala tudi kot marketinško orodje za povečanje prodaje izdelkov ter izboljšanja javne podobe podjetja ali blagovne znamke, pri čemer ni podanih podatkov, kolikšen je dejanski znesek, ki se zbere v tovrstnih kampanjah in kolikšen procent se nameni za raziskave.

Tako se v ZDA med podjetji, ki se najdejo na seznamu teh, ki ”pomagajo” z določenim procentom od prodaje najdejo tudi takšna, čigar proizvodi vsebujejo kancerogene sestavine. Izvorna pobudnica gibanja je umrla leta 2014 v 91. letu starosti in kljub vsemu, je zahvaljujoč njej, rožnata pentlja postala simbol osveščanju o raku ter pomenu preventive pri ohranjanju zdravja.

Zgodba nastanka rožnate pentlje

Pentlja se kot mednarodni simbol osveščanja in podpore uporablja od leta 1979, ko je Penney Laingen z rumeno obarvano pentljo izrazila tihi glas podpore možu, ki je bil eden izmed talcev v Iranu (Zalivska vojna). Enajst let kasneje, so aktivisti glede osveščanja AIDS-a pentljo obarvali na rdečo ter jo pripeli igralcu Jeremy Ironsu, ki je leta 1991 na podelitvi Tony nagrad razširil ta simbol in pomen. Posledično so se pentlje tako razširile v ZDA, da je skoraj vsak dobrodelni namen imel svojo pentljo, zaradi česar je The New York Times razglasil leto 1992 »Leto pentelj.«

Dokumentaren film Pink Ribbons, Inc.

Dokumentaren film Pink Ribbons, Inc. (Korporacija rožnatih trakov) v režiji Lee Pool,  temelji na istoimenski knjigi avtorice Samanthe King in prikazuje, kako nekatera podjetja uporabljajo simbol rožnatega traku kot marketinško orodje za povečanje prodaje svojih izdelkov ter izboljšanje javne podobe podjetja ali blagovne znamke. Tako so ironično na seznamu teh, ki ”pomagajo” z določenim procentom od prodaje, tudi takšna podjetja, ki proizvajajo kancerogene proizvode.


ALMIRACATOVIC.COM


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: