Svetovni dan psov


26. avgust je razglašen za “Svetovni dan psov”, in sicer od leta 2004, kjer se na ta dan ozavešča pravica psov do veselega in varnega življenja brez zlorab. Le kaj reči o teh bitjih, ki so razglašena za človekovega najboljšega prijatelja in nosijo toliko radosti in veselja, da se uporabljajo tudi v terapevtske namene. Tekom časa je pes imel zanimivo vlogo in v številnih mitologijah je pes (Anubis, Tuan Kuan, Kerber, Xolotl, Garm itd.) povezan s smrtjo, podzemnim svetov, nevidnimi kraljestvi in je spremljevalec duš skozi območje podzemlja. Stari Mehičani so gojili pse, ki so bili posebej namenjeni spremljanju in vodenju mrtvih v onostranstvu; ali pa so psa žrtvovali na gospodarjevem grobu, da je potem na koncu dolgega potovanja pomagal človeku prekoračiti devet rek, ki so branile dostop do večnega prebivališča mrtvih, devetih nebes, Chocomemictlana. Trinajsta in zadnja konstelacija starega mehiškega zodiaka je konstelacija psa, ki uvaja  misli o smrti, koncu, podzemskem svetu, pa tudi o iniciaciji, obnovi, kajti po Nervalovem verzu se trinajsto vrača … in je spet prvo.  Pri Aztekih pa je deseti dan koledarja pasji dan, zaščitnik psa je bog podzemlja, v desetih nebesih pa prebivajo nočna božanstva.

Po učenju Zaratustrstva, se po smrti duše sprehajajo na mističnem mostu Činavatu, kjer se čisti in nečisti bogovi prepirajo za duše. Pravične peljejo v raj psi, ki gledajo na most s strani čistih bogov. V Islamu ima pes 52 značilnosti, katerih polovica je svetniških, polovica pa satanskih, veljajo pa tudi za nečiste in vendar se poudarja, da tisti, ki ubije psa, postane nečist, zlo pa tolikšno, kot če bi ubil sedem ljudi. Pri tem je treba tudi opomniti, da delajo razliko med navadnim psom in hrtom, ki je zaradi svoje plemenitosti, videza in vedenja čista žival. Na Japonskem so psu naklonjeni, saj je zvest spremljevalec, njegova podoba varuje otroke in pomaga ženskam pri porodu. Na Kitajskem pa zvesto spremlja nesmrtnike. Po starem izročilu si Kitajci predstavljajo kaos v podobi velikanskega psa z dolgo dlako. Ima oči, a ne vidi, ima ušesa, a ne sliši, nima petih notranjih organov, a živi. Tatari (potomci Džingistanovih Mongolov) verujejo, da je bog ob stvarjenju zaupal človeka v varstvo psu, da bi ga obvaroval pred hudičem. Toda pes se je dal podkupiti sovražniku in je tako postal glavni krivec za človekov padec. Več variant na to temo so našli med prebivalci Povolžja, ki so sorodniki Fincev; v vseh je skupno to, da je pes bil sprva gol, kožuh pa dobil od hudiča kot plačilo za svoje izdajstvo in tako pes postane nečista žival, ki je med ljudi zaneslo bolezni in notranjo umazanost, ki je tako kot pasja dlaka nastala iz hudičeve sline.

Pri Irokezih je pes nekakšen posredniški glasnik; po izročilu so morali vsako leto za novoletne praznike žrtvovati belega psa. Žrtveni obred je bil osrednji dogodek praznika. Pes je bil namreč glasnik, ki se mu mudi v nebo s človeškimi molitvami. In če je pri ameriških staroselcih bil glasnik, je pri Germanih pes Garm čuvar vhoda v kraljestvo mrtvih, Niflheim, deželo ledu in teme. V keltskem svetu je pes povezan z družbo vojščakov in primerjati junaka s psom, je bilo častno, veljajo je za posebno priznanje ali poklon. Zanimivo, da Kelti niso imeli podzemnega psa, podobnega Kerberu, ki je  v grški mitologiji troglavi pes in pazi, da ne bi kakšna umrla duša zbežala iz Hada ali da ne bi kakšna živa duša vstopila. Potomec Echidne in Typhona, ki ima tri pasje glave, rep zmaja in skozi njegovo telo mu rastejo kače. Straži vhod v podzemlje boga Hada. Vsakemu umrlemu prijazno pomaha in ga spusti noter, vendar pa nikomur ne dovoli, da bi se vrnil. Prelisičil ga je edino Orfej, ki ga je s pomočjo svoje čarobne lire uspaval in živ odšel v podzemlje, da bi boga podzemlja prepričal, naj mu vrne ljubljeno Evridiko, ki je umrla, ker jo je pičila kača. V grški mitologiji je pes imel tudi zdravniške lastnosti in je med atributi junaka in boga zdravilstva Asklepija. Prav tako pa je kot Hermes psihopomp (psiho – duša, pompos-spremljevalec).

Vsekakor zanimivo vlogo nosi tole bitje, ki pri številnih ljudeh je kot družinski član in verjetno eno redkih bitij, ki se tako hitro spoprijatelji z vsako živalsko vrsto. Klikni na fotografijo in se sprehodi skozi galerijo psičkov, ki sem jih ujela v objektiv :)

***

Če želiš prejemati zanimive informacije, se lahko prijaviš na novičke s klikom na ikonico:

blogmailing-in-roka

kode

۞

P R E B E R I    Š E | Y O U   M I G T H   A L S O   L I K E

123456789

Kategorije:[ANIMAL PLANET]Oznake: , , , ,

2 comments

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: