Hipatija, prva ženska matematičarka, astronominja, filozofinja; njen brutalen umor in padec Aleksandrije

Njeno ime, ljubezen do znanosti in filozofije, matematike in astronomije, izumiteljskega daru in brutalnega umora, me spremlja dlje časa. Izjemna znanstvenica, ki je znana kot prva ženska matematičarka, se v šolskih učbenikih sploh ne omenja, pa vendar njeno ime iz globine tišine priplava na površje in šepeta zgodbo o času sprememb, trčenju dveh svetov, ki sta povzročila njeno smrt in zaton modrosti in Aleksandrije. Tole je zgodba o Hipatiji, ljubiteljici modrosti.

Hypatia

 

Aleksandrija je bila v 4. stol. n. št. kulturno središče Sredozemlja s tremi pomembnimi središči; prvo Muzej, tempelj muz, kjer je bila filozofsko-znanstvena univerza, Serapeum, veliko svetišče misterijev in znamenita Aleksandrijska knjižnica, v kateri so bila zbrana vsa znanja klasičnega sveta. V tem času je bila Aleksandrija intelektualni center zahodnega sveta, njena knjižnica pa je varovala številna dela in modrosti antičnega sveta. Muzej, veliko žarišče filozofskih idej, so vodili neoplatoniki, zadnji predstavniki klasične filozofije, izmed katerih je bil tudi Teon, oče Hipatije, ki je predaval v Muzeju matematiko in astronomijo. Hipatija je živela v Aleksandriji v obdobju od približno leta 370. do 415 in v rani dobi dobila znanje s strani očeta, ki je svoji hčerki dal iniciacijo v matematiko in astronomijo, medtem ko se je ona učila filozofijo. Bila je privrženka Platonove filozofije in približno leta 400 postala voditeljica filozofske šole v Aleksandriji.

Okrog Hipatije so se zbirali učenjaki, ki jih je pritegnila njena inteligenca, bistrost uma, skromnost in lepota. Zahvaljujoč kolekciji pisem, ki so jih pisali njeni učenci, še posebej Sinezij (Synesius) iz Kirene in škof Ptolemais, so naredili rekonstrukcijo njenega učenja iz pisem in razbrali njen neverjeten ugled, priljubljenost in povzdigovanje, ki ga je bila deležna. Bila je znana po svoji lepoti in kreposti ter izbrušenosti in kot predstavnica zadnjih članov aleksandrijskega Muzeja.

Hipatija po besedah krščanskega cerkvenega zgodovinarja Sokrata Sholastika, ki je v delu Cerkvena zgodovina podal njen opis: »Svojega očeta je presegla na vseh znanstvenih področjih, predvsem na področju opazovanja zvezd. S svojo nadarjenostjo, naporom in inteligenco je dosegla takšno širino, da je daleč presegla vse filozofe svojega časa.”

Kljub temu, da je znana na področju matematike in astronomije, se je ukvarjala z medicino in filozofijo, ki je bila njena prva ljubezen. Zaslužna je za številne izume, med katerimi so naprave in pripomočki, ki so v rabi še danes. Najbolj znan je astrolab, instrument za določanje geografske širine in določanja položaja in gibanja zvezd, genialni računalnik tistega časa; areometer, merilnik gostote plinov, naprava za destilacijo vode in veliko pred Keplerom  dokazala, da planeti krožijo po elipsi; ta je to teorijo objavil leta 1609.

***

Astrolab

astrolab

Uporaba astrolaba je utonila v pozabo, vse dokler ga niso arabski astrologi ponovno obudili in predstavili Španiji, od koder se je razširil po Evropi in v 13. stoletju bil tako pomembna zadeva, kot je danes računalnik. Za podrobnejši pogled, kako zadeva deluje klikni TUKAJ. Hrati pa podajam predavanje z Teda, kjer Tom Wujec poda zelo dobro poanto, kako z razvojem tehnologije, izgubljamo osnovno znanje, pri čemer tudi demonstrira uporabo astrolaba.

Če se vrnem nazaj k Hipatiji, je ta bila »philosophos«, ljubitelj modrosti; ukvarjala se je z abstraktnim razmišljanjem in ga sprevedla v praktične zamisli s pomočjo matematike in geometrije. Zaradi svojih izjemnih predavanj je hitro dobila vzdevek Filozofinja. Vendar njeno področje ni bilo le filozofija, kajti bila je tudi ena prvih znanih matematičark. S svojimi predavanji o Diofantovi astronomiji je dosegla takšen sloves, da so jo prihajali poslušat študentje iz Evrope, Azije in Afrike. Njena knjiga na to temo je skupaj s komentarjem na Apolonijeve stožnice (krivulje drugega reda – krožnica, elipsa, hiperbola in parabola) postala obvezen učbenik vsakega tedanjega astronoma in matematika. Ko je dopolnila 30 let, je postala upraviteljica Muzeja, ki mu je tedaj pripadala tudi Aleksandrijska knjižnica.

***

Kraljeva knjižnice Aleksandrije

4knjižnica

Ko se omenja Hipatija in Aleksandrija je vsekakor je potrebno izpostaviti Kraljevo knjižnico Aleksandrije, ki je bila nekoč ne samo največja knjižnica v Sredozemlju ampak zakladnica znanja in modrosti. Domnevajo, da so jo ustanovili na začetku 3. stoletja pr. n. št. med vladanjem faraona Ptolemeja II., po tem, ko je njegov oče ustanovil Tempelj muz ali Muzej. Na svojem višku je knjižnica hranila okoli 400.000 do 700.000 zvitkov. Bila je dragocena zakladnica znanj, del katere naj bi bil uničen ob nekem obleganju mesta za časa Julija Cezarja, toda številna dela so se ohranila še nekaj stoletij. Vse do oblasti krščanskih fanatikov, ki so jo dokončno opustošili. Zaslugo za takšna dejanja se pripisujejo konstantinopelskem cesarju Teodoziju, ki naj ne bi odobraval starih poganskih grških knjig.

Zanimiv dokumetnarec o Aleksandriji, Hipatiji, knjižnici znanju in modrosti si lahko ogledaš TUKAJ.

***

Pregon Hipatije in smrt

2uničenje

V času, ko je bila Aleksandrija mesto mislecev, filozofov, matematikov in znanstvenikov, je med temi šolami bila najnovejša šola razmišljanja mlada krščanska vera; prostor, kjer so pogani in kristjani živeli drug ob drugem in kjer je vera v enega boga bila samo ena od miselnih tokov. Vendar so se časi spremenili, ko se na oblast prišli kristjani in v Aleksandrijo se je naselil razdor. Leta 391 je konstantinopelski cesar Teodozij l. objavil prepoved poganskega verovanja, kar je vodilo do tega, da so se kristjani na rimskem cesarstvu združili v uničevanju templjev in jih pretvorili v cerkve. Tega istega leta je Teofil, patriarh Aleksandrije sodeloval v uničenju Serapeum, velikega svetišča misterijev. Leta 412. ga nasledi Ciril, ki tako postane patriarh Aleksandrije. V tem času je Orest rimski guverner mesta in med njim in Cirilom se prične ostra politična bitka za oblast. Hipatija je bila Orestova prijateljica in je predstavljala veliko oviro patriarhu Cirilu, ne samo zaradi prijateljstva z Orestom, ampak ker je imela politično moč, bila je ena največjih izobraženk, filozofinj in znanstvenic tistega časa, predstavnica poganstva in ženska. Zato je proti njej sprožil govorice, da je čarovnica in da instrumente, predvsem astrolab, uporablja kot pripomoček črne magije in zato mora umreti.

Začnejo se intenzivni pregoni akademikov Muzeja, ki so na izbiro imeli sprejem nove vere ali smrt. Marca leta 415 jo je skupina krščanskih fanatikov s patriarhom Cirilom Aleksandrijskim na čelu ujela v središču mesta, jo slekla do golega, ter jo odpeljali v nekoč tempelj zdaj cerkev, imenovano Cezarion, kjer so ji z ostanki lončevine odrli kožo s telesa, meso s kosti. Po brutalni smrti so jo razčetverili in dele telesa odnesi iz mesta in jo na grmadi kot čarovnico zažgali. Patriarha Cirila so razglasili za svetnika. Kmalu zatem so Muzej, Aleksandrijsko knjižnico ter ostale poganske ustanove in svetišča uničili in zažgali. Mesto je tako izgubilo ne samo veliko učiteljico ampak znanje in modrost ter zakladnico znanja. Učenci Hipatije so pobegnili v Atene, kjer se je njeno učenje nadaljevalo.

Velika znanstvenica, ki doprinesla je k razvoju in širjenju znanosti, dojemanju sveta in vesolja ter spodbujala raziskovanje in pri tem bila deležna občudovanja kakor sovraštva, nosi več kot le zgodbo o ženski matematičarki. Gre za zgodbo o razumu, ki preplavila ga je tema in želja po oblasti, zgodba o slepoti, iz katerega nastalo prepričanje rodi fundamentalizem in v katerega se tako hitro in preprosto vpnejo slepo sledeče mase, ki svoje sledenje in brutalnost opravičujejo z ”višjimi” cilji, izza katerih pa stoji strah in želja po oblasti. Zanimivo, kako se iz časa v čas tak scenarij še vedno uporablja in kako se v imenu vere, v imenu boga upravičujejo grozodejstva in hitro pozabijo nauki »Ljubite drug drugega, kakor sem jaz ljubil vas!«

Ὑπατία

ALMIRACATOVIC.COM


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: