Šipek in njegove zdravilne lastnosti

Šipek je poleg črnega ribeza najbogatejši naravni vir vitamina C. Po enem letu ohrani le še 1/4 prvotne vrednosti vitamina C, zato je pomembna vsakoletna sveža zaloga šipka.


Do novembra naj bi bil pravi čas za nabiranje plodov šipka, ki nam v tem obdobju pomaga s prehodom na zimo in krepitvijo imunskega sistema. Pri nas raste 22 vrst šipkov, pri čemer je najbolj znan in razširjen navadni šipek, imenovan tudi divja ali pasja roža, ki se po latinsko imenuje Rosa canina. Razširjen je od nižine do sredogorja in zahteva dobro zemljo ter veliko sonca. Šipek najpogosteje najdemo ob robu gozda in na bolj osamljenih krajih. Do tri metre visok grm cveti v maju ima čudovite rožnato bele cvetove, ki po videzu in vonju spominja na vrtnico, s katero ima sorodstvene vezi. V septembru in oktobru pa njegovi plodovi dozorijo. Šipek, ki raste na vlažnih, hladnejših območjih, vsebuje več vitamina C, medtem ko ima šipek v suhih, toplih krajih več sladkorja.

Šipek je poleg črnega ribeza najbogatejši naravni vir vitamina C. Njegovi plodovi pa zraven vitamina C vsebujejo še jabolčne, citronske, jantarjeve in fosforne kisline ter oranžno rumeno eterično olje, invertni sladkor, saharozo, pentosan, vitamin E in vanilin, zaradi katerega imajo zdrobljena semena prijeten vonj. Vsebuje tudi dekstrin, lignin, kremenčevo kislino, železo, aluminij in druge snovi. Dobro je vedeti, da se po enem letu ohrani le še 1/4 prvotne vrednosti vitamina C, zato je pomembna vsakoletna sveža zaloga šipka.

Kaj o šipku pravi ljudsko zdravilstvo

Šipek so uporabljali za zdravljenje gripe in dviga odpornosti telesa, za preprečevanje utrujenosti, hkrati pa pomaga slabokrvnim osebam. V ljudskem zdravilstvu opisujejo rabo semen, ki pomagajo in pospešujejo izločanju seča, brez da bi dražile ledvice, s čimer se čisti kri in preprečuje nastajanje ledvičnih kamnov, peska in odlaganje soli sečne kisline. Medtem ko so šiške na šipku uporabljali za zdravljenje otrdlin v želodcu in pri nekaterih boleznih maternice. Lubje korenine pa se je včasih uporabljalo proti ugrizu pobesnelih psov zato tudi ime Pasja roža. Šipek vsebuje sestavine, ki delujejo protibolečinsko in protivnetno ter sodelujejo pri naravni obnovi sklepnega hrustanca ter tako omogoča boljšo gibljivost sklepov.

Šipkovo vino

Na spletu je malo morje šipkovih receptov za marmelado, sem pa našla zanimiv recept za šipkovo vino.

merlin

Zrele, a še trde plodove zarežemo od muhe do peclja, vendar jih ne prerežemo. Peclje in muhe odstranimo. Šipek stehtamo; za vsak kilogram odtehtamo kilogram sladkorja ter odmerimo 3 do 4 litre vode. Segrejemo jo in v njej raztopimo sladkor. Če je vode tri litre, bo vino slajše in močnejše, če štiri, bo nekoliko bolj suho, a še vedno bolj sladke sorte in nekoliko lažje. Glede na količine vzamemo primerno veliko stekleno posodo, torej kozarec ali steklen balon s širokim vratom. Šipek damo v posodo ter zalijemo z ohlajeno oziroma ne več kot mlačno sladkorno vodo. Zavežemo s krpo ter postavimo na primerno mesto kje v kuhinji, kjer naj bo temperatura okoli 22 º C ali malo več in kjer bo imelo naše vino dovolj miru vsaj štiri tedne. V tem času se vino izčisti, šipek pa se spusti na dno. To je znak, da je vino gotovo. Torej ga nalijemo v steklenice, jih zamašimo in shranimo na hladnem. Poskusimo ga čez mesec dni. Čim dlje leži, tem bolj uležano aromo in okus dobi.

Tako se na obronkih gozdov v teh malih rdečih plodovih skriva pravo bogastvo, ki krepi telo in duha, nas poživlja, spodbuja presnovo ter pomaga pri težavah z ledvicami, lajša težave s sklepi ter nas polni s krepčilnimi moči in pomaga imunskemu sistemu še posebej v času zime. Zraven številnih zdravilnih lastnosti pa je tudi pravo malo darilo za vse sladkosnede.


ALMIRACATOVIC.COM


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: