Čutenje zvoka

Vrhunska umetnica, tolkalista, ki je od enajstega leta gluha, uči ljudi, kako čutiti zvok.


Če bi ti nekdo rekel, da oseba, ki je od enajstega leta gluha, uči ljudi, kako poslušati in slišati zvok, bi verjetno večina ljudi rekla, da je to nemogoče ali celo absurdno; pa vendar ravno to uči škotska tolkalistka, vrhunska umetnica Evelyn Glennis. Uči nas namreč, kako čutiti zvok, kako poslušati in slišati. Evelyn je od enajstega leta starosti gluha in pravi, da sliši zvok z deli telesa. Njen svet in kako zvok doživlja je prikazan v dokumentarnem filmu Touch the sound, kjer lahko vidiš zanimivosti iz njenega življenja in kako uči ostale, ki so se rodili s podobnim izzivom kakor ona.

Danes je v svetu prepoznana kot vrhunska umetnica, tolkalistka, ki je za svoje glasbene dosežke prejela številne nagrade. In če želiš slišati njeno melodijo ali nastop v živo, posedujem njeno spletno stran, kjer najdeš podrobnejše informacije: Evelyn Glennie. Resnično fascinirajo me takšne osebe, ki izziv spremeni v blagoslov in menim, da je njeno potovanje in misija zaobjema vse nas, saj nas uči ne samo kako prisluhniti, ampak tudi resnično slišati.

Celoten film si lahko ogledaš na povezavi: FILM-TOUCH THE SOUND.


(Slovenian above | English below)

If someone told you that person who is deaf since age 11 is teaching people how to listen, a majority of people would think that this is impossible o even absurd. And jet this is the story of Evelyn Glennie. She has been deaf since age 11 and she explains in the documentary film Touch the sound, how she feels sound with different body parts.

Today she is world known Scottish virtuoso percussionist and for her work, she received many awards, and also she is the first full-time solo percussionist in the 20th century western society. If you have an option to hear her live, check her web page: Evelyn Glennie. To me, her story is an inspiration and to see how a person can overcome obstacles that become her blessing. I find her journey and mission truly fascinating because she is teaching all of us, not only how to listen but how to hear.

Online film: TOUCH THE SOUND


ALMIRACATOVIC.COM


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: