Merkur, glasnik Bogov


Med vsemi planeti mi Merkur deluje najbolj igriv in zabaven, po svoje tudi nagajiv in prebrisan in zaradi tega tudi toliko bolj zabavno igriv. S svojimi krilci na nogah in kerikejem v rokah, je vsekakor zanimiva pojava, ki pri Rimljanih deloval je mladostno, pri Grkih pa modrostno. In vendar združuje oboje, saj predstavlja ne samo mišljenje in sporazumevanje, ampak je tudi arhetip notranje in zunanje komunikacije, ki odraža se pri pisanju, trgovanju, potovanju in seveda učenju. Podobno vlogo ima v starem Egiptu bog Tot, ki krasi ga ibisova glava.
Da zaokroži okrog Sonce potrebuje 88 dni in kljub temu, da je Soncu najbližji planet, so na njem odkrili led. V rimski mitologiji je bog trgovine, potovanja in tatvin; pri Grkih pa je imel dve imeni, in sicer Apolon na jutranjem in Hermes na večernem nebu, dokler niso ugotovili, da vendarle gre za en planet. V indijski astrologiji se imenuje Buda, njegov oče je Luna; v kitajski, korejski, japonski in vietnamski kulturi se planet na osnovi petih elementov imenuje vodna zvezda, Hebrejci pa so ga poimenovali Kokhav Hamah »zvezda vročega«, nanašajoč se na Sonce.

MITOLOGIJA

Hermes (grško Ἑρμῆς) olimpski bog, sin Zevsa in Plejade Maje, je drugi najmlajši med olimpskimi bogovi. Je bog prehodov in meja. Opisan je kot hiter in prebrisan, ki se prosto giblje med svetovoma smrtnikov in bogov. Stara pripoved govori, da se je zjutraj rodil, opoldne je zlezel iz plenic, zvečer pa je že bogu Apolonu kradel živali iz njegove črede. Ko mu je Apolon očital krajo, se je Hermes tako spretno zlagal, da je moral v prepir poseči sam Zevs. Tedaj je Hermes začel igrati na liro tako milo melodijo, da mu je očaran Apolon prepustil vso ukradeno živino in mu podaril še glasniško palico, ki širi blaginjo in napredek v zameno za liro. In zavetnik pastirjev je postal tudi zavetnik tatov in sleparjev. Kot boga popotovanj so ga prav posebej častili na križiščih, tam so stali Hermesovi kipi in odganjali prikazni in ljudi, ki jih ni bilo dobro srečati. Na ta obcestni kup znamenj je vsak popotnik dodal še kakšen kamen.

Hermes največkrat svoja sporočila prinaša tako, da prevzame obliko kakega smrtnika in na ta način navdahne ljudi, da izpolnijo Zevsove ukaze, dostikrat pa uporabi tudi kakšno zvijačo, da doseže svoje. Je zelo dober glasbenik in lahko s piščaljo, liro ali s kakim drugim instrumentom uspava, ali pa spravi ljudi pa tudi bogove v dobro voljo, tako da popustijo v svojih zahtevah. Hermes je izumil liro tako, da je na želvin oklep napel strune, narejene iz črev goved, ki jih je žrtvoval. Ta prvo liro si je prisvojil Apolon, potem ko je slišal njen glas z dna jame, v katero se je skril Hermes. Potem je izumil piščal, ki jo je podaril Apolonu, v zameno ga je ta učil vedeževanja in mu dal zlat kaducej. Tolikšna spretnost je Zevsa tako prevzela, da je izbral Hermesa za svojega posebnega glasnika pri bogovih podzemlja Hadu in Persefoni.
Hermes je eden od simbolov prizadevne in ustvarjalne pameti, vodi trgovino hkrati pa pomeni tudi izprijen intelekt, čigar sledove je najti v vseh vrstah goljufije, zlobne spretnosti in zvijačnosti. Njegov atribut so sandali s perutmi, ki pomenijo moč dvigovanja in sposobnost hitrega premikanja iz kraja v kraj; herma, petelin, želva, denarnica ali torbica, krilati klobuk, plašč ali ogrinjalo, ki je imelo moč podeljevanja nevidnosti, orožje pa meč iz zlata, seveda pa je njegov glavni simbol kerikej. Predstavljen je tudi kot odposlanec in glasnik bogov ter spremljevalec duše v posmrtno življenje. Razumljen je bil kot zaščitnik in pokrovitelj pastirjev, tatov, govorništva in duhovitosti, literature in poezije, športnikov in športa, izumov in trgovine, cest, mej in popotnikov. V nekaterih mitih je prevarant in ukani druge bogove za lastno zadovoljstvo ali zaradi človeštva.

Eno izmed najstarejših Hermesovih svetišč je gora Kilena v Arkadiji, na kateri naj bi bil po mitu tudi rojen. Izročilo pravi, da je njegov prvi tempelj zgradil Likaon. Kult naj bi sprejeli v Atenah, nato pa se je razširil po vsej Grčiji. Na irskem je Merkur predstavljal bog Lug, ki prekaša po dolžnostih in možnostih vse druge bogove in je hkrati druid, satirik, zdravnik, čarovnik, obrtnik itd. in z Dagdom (Zevs-Jupiter) in Ogmom (Ares-Mars) sestavlja osnovno triado. Simbolika Hermesa se navdihuje tudi pri simboliki egipčanskega boga Tota, namestniku vrhovnega boga in je glasnik, razsvetljevalec, notranji sodnik (vest), vodnik, posrednik. Pooseblja razodetje modrosti ljudem, kakor tudi razkrije poti v večnost. Je beseda, ki po stopnji odprtosti prodira v največjo globino zavesti. Rimski Merkur (latinsko Mercurius) je bil enak grškemu Hermesu, ki je podedoval številne značilnosti Etruščanske inačice, in tako postal bolj bog trgovine, obrti in prometa. Njegovo svetišče v Rimu je bilo zgrajeno 495 pr. n. št., tisti dan, ko so ga odprli, pa so obhajali kot dan trgovcev.
Kot alkimističen simbol ima Merkur (živo srebro) moč in vlogo, da čisti in utrjuje zlato. Je hrana nesmrtnosti, pa tudi simbol osvoboditve. Po kitajski tradiciji ustreza zmaju, telesnim tekočinam, krvi in spermi, ledjem ter elementu vode; zahodna alkimija pa ga postavlja nasproti žvepla, kitajska pa njuni spojini cinobru. Po nekaterih zahodnih izročilih je merkur žensko seme, žveplo pa moško seme; njuna podzemeljska združitev da kovine.

Kerikej (lat. caduceus, grško κηρύκειον) ali Hermesova palica je prerokova palica, prepletena z dvema kačama v obliki dvojne vijačnice, včasih okrašena s krili. V pozni antiki je bil kerikej verjetno podlaga za astrološki znak, ki je predstavljal planet Merkur. Simbol je dokumentiran tudi med Babilonci okoli 3500 pr. n. št. Dve kači, zaviti okoli palice, je bil simbol boga Ningišzida, ki je bil posrednik med ljudmi in boginjo Ištar ali vrhovnim bogom Ninurta. V Grčiji so bili tudi drugi bogovi upodobljeni s kerikejem, vendar je bil v glavnem povezan s Hermesom. Imel naj bi moč, da bi ljudje zaspali ali se zbudili, zagotovil naj bi mir med sprtima stranema, je znak njegove avtoritete, ki ga uporablja kot žezlo. Bil je prikazan na vratih, morda kot amulet za srečo ali pa kot simbol očiščenja. Kerikej se pogosto uporablja kot simbol medicine, posebej v Severni Ameriki, to pa zaradi zamenjave s tradicionalnim simbolom Asklepijevo palico, ki ima samo eno kačo in nima kril. Med Grki je kerikej izvirno predstavljal glasnikovo palico. Latinska beseda caduceus (verjetno caduceum) je priredba grške kerykeion, kar označuje “glasnikovo palico”, izhaja pa iz kerux – “glasnik” ali “javni oglaševalec”, kar je povezano s kerusso, kar pomeni “objaviti” (pogosta glasnikova dolžnost) . Predpostavlja se, da se je glasnikova palica razvila iz pastirske kljuke v obliki razdeljene oljčne veje z dvema volnenima povojema, belo vrvico in končno z dvema prepletenima kačama. Ni pa razlage o tem, za kaj so jo uporabljali pastirji, za kaj se je uporabljala kljuka.

Neki grški mit o izvoru kerikeja je del zgodbe o Tejreziu (v grški mitologiji slepi Apolonov prerok iz Teb), ki je našel dve kači med parjenjem in ubil samico s svojo palico. Spremenil se je v žensko. Po sedmih letih je ponovil svoje dejanje, ubil kačjega samca in spet postal moški. Ta palica je s svojo močjo spreminjanja pozneje postala last boga Hermesa. Drugi mit govori o tem, da je Hermes igral liro, izdelano iz želvjega oklepa, namenjena je bila Apolonu, ki ga je za nagrado postavil za poslanca med bogovi s kerikejem, ki je postal njegov simbol. Še ena zgodba govori, kako je Hermes (točneje rimski Merkur) ugledal dve kači, prepleteni v smrtonosnem boju. S svojo palico ju je razdvojil in pomiril, posledica je bila palica z dvema kačama, ki je bila znak miru.

***

ASTRONOMIJA

Merkur je najmanjši in Soncu najbližji planet. Sonce obkroži v 88 dneh, vidimo pa ga lahko v jutranjem ali večernem mraku. Ker je najbližji soncu, so podvigi o njegovem raziskovanju tudi najbolj zahtevni in posledično je Merkur najmanj raziskan planet. Prvo vesoljsko plovilo, ki ga je obiskalo, je bil Mariner 10 v letih 1974 in 1975; ta je poslikal okrog 45 % površja, pa še to le eno stran. Sonda MESSENGER je bila izstreljena leta 2004 in je v obdobju štirih let obkrožila planet 4.000 krat. Za leto 2018 predvidevajo novo misijo za raziskovanje Merkurja, kjer bosta svoje moči združili Evropska in Japonska vesoljska agencija.

Merkur so kot Ubu-idim-gud-ud poznali že Sumerci v 3. tisočletju pr. n. št., Babilonci so ga imenovali Nabu ali Nebu, iz babilonski zapisov iz 7. stoletja pr. n. št. pa se ti sklicujejo na mnogo starejša opazovanja; Stari Grki so planet imenovali z dvema imenoma, in sicer Apolon na jutranjem in Hermes na večernem nebu. Pitagora je menil, da vendarle gre za isto telo, ki pa so ga Rimljani poimenovali Merkur, kakor ga imenujemo še danes.

Premer 4.880 km
Masa 0,330×1024 kg
Iz Zemlje bi lahko oblikovali 18 Merkurjev
Oddaljenost od Sonca 57.911.000 km
Vrsta čvrst, skalnat
Atmosfera nima
Število lun 0
temperatura 178,9 °C, niha med -183 °C in 427 °C

Merkur je eden od štirih zemeljskih planetov, kar pomeni, da je tako kot Zemlja kamninsko telo. S premerom 4879 km na ekvatorju je najmanjši med njimi. Sestoji iz približno 70 % kovinske in 30 % silikatne snovi. Vsebuje več železa kot kateri koli drug planet v Osončju. Veliko železno jedro ustvarja magnetno polje z močjo okrog 0,1 % Zemljinega, tako kot pri Zemlji bi ga lahko ustvarjala krožeča tekoča snov v jedru za katero se ne ve ali je še vedno v tekočem stanju. Z gostoto 5.43 g/cm³ je na drugem mestu v Osončju, takoj za Zemljo. Srednja površinska temperatura Merkurja znaša 178,9 °C, zaradi odsotnosti atmosfere pa niha med -183 °C in 427 °C. Sončna svetloba je na površini Merkurja 6,5-krat močnejša kot na Zemlji, solarna konstanta pa znaša 9,13 kW/m². Čeprav so temperature na površju v splošnem zelo visoke, opazovanja kažejo, da na Merkurju obstaja tudi led. Dna nekaterih globokih kraterjev blizu polov nikoli ne obsije neposredna sončna svetloba, zato temperature tam ostajajo globoko pod splošnim povprečjem. Zaledenela območja naj bi bila prekrita s samo nekaj metrov debelo plastjo ledu, tega pa naj bi bilo okrog 1014–1015 kg. Izvor ledu na Merkurju še ni pojasnjen.

Merkurjeva skorja naj bi bila debela med 100 in 200 km. Po izgledu spominja na Luno, saj je močno prepreden s kraterji, največji znani krater je velikanski Caloris Planitia s premerom 1300 km. Obstaja par teorij glede nastanka kraterjev, ena od teh domneva, da ga je kmalu po nastanku Osončja zadel komet pri čemer naj bi udarec odtrgal precej prvotne skorje in plašča, zaradi česar se je precej povečal delež jedra. Podobna teorija razlaga tudi nastanek Zemljine Lune. Merkur nima naravnih satelitov; prav tako nima gostejše atmosfere saj je premajhen, da bi s svojo šibko gravitacijo dlje časa zadržal znatnejšo atmosfero. Vendarle pa ima redko atmosfero, ki vsebuje vodik, helij, kisik, natrij, kalcij in kalij, ampak ta ni stabilna saj se atomi neprestano izgubljajo v vesolje in iz različnih virov nadomeščajo. Ko je Soncu najbližji je od njega oddaljen le 46 milijonov km, ko je najbolj oddaljen od sonca, pa je med njima 79 milijonov km razdalje. Tir zaključi v 88 dneh. Merkurjev tir je na Zemljin tir, ekliptiko nagnjen za 7°, vrtilna os Merkurja je nagnjena samo za 0,01°, kar pomeni, da bi opazovalec na ekvatorju Sonca nikoli ne videl dlje kot stotinko kotne stopinje južno ali severno od nadglavišča. Ponekod na površju Merkurja bi lahko opazovalec v enem samem dnevu videl Sonce vziti in se dvigniti do polovice, nato pa bi se obrnilo, zašlo in ponovno vzšlo. Planet ima resonanco vrtenja in tirnice v razmerju 3:2, kar pomeni, da se Merkur v dveh obhodih okoli Sonca okrog svoje osi zavrti tri krat.

***

ASTROLOGIJA

Znamenje domicila: Dvojčka, Devica
Vladar tretje in šeste hiše
Barve: več barv skupaj
Dan: sreda
Kovina: živo srebro
Kristali: ahat, karneol, mačje oko
Telo: grlo, pljuča, dihalne poti, roke, ramena in živčni sistem
Rastline: sivka, materina dušica, smreka, leska

Merkur je planetarni arhetip notranje in zunanje komunikacije in zajema področje mišljenja ter sporazumevanja. Merkur v človekovo zavedanje pripelje slike zunanjega sveta ter te pomaga prevesti skozi komunikacijo v uporaben notranji svet, zato so Merkurjeve funkcije analitične in sporočevalne, preko komunikacije in poglobljenega raziskovanja omogoča transformacijo in zato je tudi Merkur arhetip magije znanja ter je v tarotu povezan s karto maga. Kot mitološko bitje je božanski poslanec in kurir, ki nam približuje realnost neba, zemlje in pekla, ki so le stanja zavesti in preko česar nam pomaga razgrajevati problematične čustvene identifikacije, s katerimi se srečujemo in zaradi katerih se počutimo ogrožene in omejene. Z Merkurjem povezujemo glas in vse, kar je povezano s pisno in govorno besedo, njegovi aspekti pa kažejo človekove komunikacijske sposobnosti, miselno in spoznavno ostrino, ritem dojemanja ter način izražanja in govora. Merkur močno prevzame naravo planeta v katerem se nahaja.

Merkur po znamenjih
Merkur v Ovnu. Oseba, ki rada argumentira in pretirava, je impulzivna, neustaljena, ima dober intelekt in željo po znanju. Hitro razmišlja in sklepa ter nima veliko potrpljenja za študij in razglabljanje o težavah. Ima težave s koncentracijo in kmalu izgubi zanimanje, stare ideje pa bo hitro zamenjal za nove, če se mu zdijo zanimive in razburljive. Zelo neposredno izrazijo svoje mnenje in zamisli. Vedno prihitijo na plan z novimi idejami in se težko držijo ob starih. Ob tem kažejo toliko navdušenja nad vsemi svojimi novimi zamislimi, da se jim je resnično težko upreti.
Merkur v Biku. Diplomatska in taktična oseba, ki je previdna v izjava; je samovoljna, dogmatična, rada se počuti udobno in ima veselje do življenja, praktičen um in trezno razmišlja. Spregovorijo šele, ko vse dobro premislijo, ne delujejo nagonsko in ne marajo pritiskov. Potrpežljivi in prepričani, da se počasi daleč pride.
Merkur v Dvojčku. Duhovita oseba, ki je dober retorik, ljubi študij in potovanja in ima dobro razsodnost, ki se pri slabih aspektih odraža kot klepetavost in goljufijo. Sicer je nadarjen za jezike, njegove odločitve pa so hitre. So izjemno radovedne narave in se zelo hitro začnejo dolgočasiti, zato je zelo pomembno, da so nenehno zaposleni, v gibanju in imajo možnost poiskati nove zamisli. Z ničemer se ne ukvarjajo prav dolgo časa, saj se na obzorju vedno hitro pojavi nekaj novega. Probleme imajo pri koncentraciji in disciplini, zato jih drugi pogosto vidijo kot neodgovorne in nestanovitne.
Merkur v Raku. Prilagodljiva, previdna in neustaljena oseba, ki je spremenljiva v mnenju. Sicer je zelo občutljiva, zadržana in zelo pozorna do drugih. Ima počasne odzive, saj razmisli, preden sprejme odločitev, je pa zelo dober poslušalec in pa tudi zelo zamerljiva oseba, ki kritike jemlje zelo resno. Zelo so čustveni, zato so njihove misli vedno čustveno obarvane in jim onemogočijo nepristransko opazovanje ali delovanje.
Merkur v Levu. Samozavestna, ambiciozna in ponosna oseba, ki ima organizacijski talent; pri negativnih aspektih je prepirljiva in domišljava. Ljudje z Merkurjem v znamenju Leva znajo poskrbeti, da drugi dobro poznajo njihovo mnenje. Radi nastopajo in se postavljajo pred drugimi, se pa slabo počutijo, če drugi njihove sijajne ideje spregledajo, zaradi česar izpadejo vsevedni in tudi zelo arogantni. Nagnjeni so k pretiravanju in drami.
Merkur v Devici. Kritičen um, jasno, dosledno in analitično razmišljanje,  ki se pri dobrih aspektih odraža skoz praktičnost in znanstveno razmišljanje, pri slabih aspektih pa kot egoizem in neustaljenost. Izredno natančna oseba, ki se poglablja v podrobnosti in od sebe in drugih zahteva veliko. Nagnjeni so k disciplini in vse, s čimer se srečajo, razčlenijo do najmanjše podrobnosti.
Merkur v Tehtnici. Dober intelekt, stremljenje k harmoniji, je odraz osebe, ki jo odlikuje veliko sposobnosti, med drugim dobra izobraženosti in psihična moč. Razmišljajo o partnerstvu ter iščejo harmonijo in popolnost v vsakem odnosu. Sposobni so videti obe strani in ne čustveno presoditi okoliščine drugih ljudi. Zaradi svojega talenta za pomiritev sporov lahko odlično posredujejo pri problemih drugih ljudi.
Merkur v Škorpijonu. Kritičen um označuje osebo, ki rada raziskuje, se poglobi v težavo in vedno poskuša priti do bistva, pri čemer jo zanima le resnica, zato vedno prebira med vrsticami in hitro spregleda laž ali sprenevedanje. Bistrost, hitrost in strast so prepoznavne lastnosti, prav tako se  pogosto obsedeno zatopijo v svoje misli ali v svoje delo. So naravno povezani z živalmi, pri čemer lahko čutijo, da se z njimi razumejo veliko bolje kot z ljudmi. Deluje instinktivno, zna prisluhniti intuiciji ter ima jasnovidne sposobnosti.
Merkur v Strelcu. Impulzivna, hitro razburljiva oseba, ki ima rada neodvisnost in kateri prenagljenost prinaša škodo. Filozofsko naravna in strmi k  časti in je željna odlikovanja, kar se pri negativni aspektih odraža kot zelo neodvisna, razdražena in nemirna oseba. Sicer izjemen um, ki je nenehno zaposlen z velikimi idejami, načrti in cilji za prihodnost. So večni optimisti, ki se hitro lotijo še tako tveganih poslov. Imajo velike probleme pri koncentraciji in pri nalogah, ki zahtevajo, da jih morajo dokončati.
Merkur v Kozorogu. Varčna, kritična, nezaupljiva, previdna in samovoljna ozeba, ki jo označuje vztrajnost in delavnost in dobre koncentracijske sposobnosti; pri negativnih aspektih pa motnje v čustvenega življenja. Pogosto prikrivajo svoje misli pred drugimi ljudmi, vse dokler niso v nekaj povsem prepričani. O vsem zelo dobro premislijo in načrtujejo možnosti za čim večji uspeh. So izjemno ambiciozni, a znajo počakati na svoj trenutek uspeha, četudi traja še tako dolgo. Drugim ljudem se zdijo hladni in ne čustveni. Njihovi nasveti so nepristranski in prav nič čustveno obarvani, zato pa skoraj vselej koristni.
Merkur v Vodnarju. Modra in prijazna oseba s sočutjem za šibkost in nebogljenost drugih, ki sicer abstraktno razmišlja in zna dobro oceniti človekov značaj ter ima sposobnost dobre koncentracije. So zelo intuitivni in pripravljeni poslušati, kaj o čem govori njihova intuicija. Vedno so pred svojim časom in pogosto s svojimi zamislimi šokirajo druge ljudi. So veliki človekoljubi, ki se odkrito borijo za človekove pravice in pogoje za človeka dostojno življenje.
Merkur v Ribi. Prilagodljiva, všečna, nežna in sočutna oseba, ki je lahko tudi pretirano občutljiva, nepraktična in lena. Bolj kot podrobnosti ga zanimajo čustva in občutja, zato je dober poslušalec. Rad pove, kar meni, da drugi želijo slišati. Svoj značaj prilagaja drugim, zato je težko prepoznati njegove prave barve. V dobrih aspekte je oseba senzitivna, se z lahkoto prilagaja, veliko bogastvo idej; pri  negativnih aspektih je domišljava, površna, neurejena in negativna.

Merkur v hišah
Merkur v 1. hiši. Družabne in glasne osebe, so odprti in neposredni. Radi govorijo o sebi in so prepričani v svoj prav. So bistri, pametni, zgovorni in prijetni. Druge znajo pritegniti k pogovoru ali k poslušanju.
Merkur v 2. hiši. Spretni govorniki, zato se lahko preživljajo z govorništvom, pisanjem ali poučevanjem. Zelo radi razmišljajo o denarju in materialnih vrednostih. Imajo dober občutek za vrednost stvari, za gospodarstvo in materialno plat življenja.
Merkur v 3. hiši. Radovedne osebe, ki jih zanima življenje, dogajanje in vse novo. Uživajo v mnogih izzivih in jih pritegne mnoštvo različnih zanimanj in se težko osredotočijo le na eno stvar. Zelo radi se učijo, zato so običajno dobri učenci. Zelo so povezani s sorodniki, z bratom ali s sestro. Zelo radi potujejo, se družijo, obiščejo prijatelje ali sorodnike.
Merkur v 4. hiši. Intuitivne in čustvene osebe, ki veliko premišljujejo o svojem življenju, preteklosti, o domu in družini. Radi se učijo in berejo. V otroštvu je običajno zelo pomembno učenje in vpliv enega od staršev na način dojemanja sveta.
Merkur v 5. hiši. Zabavne in prijetne osebe, ki so nenehno v gibanju. Njihovi nastopi so nepozabni in dramatično obarvani. Želijo si, da bi drugi spoznali in cenili njihovo sposobnost sporazumevanja.
Merkur v 6. hiši. Praktične in prizemljene osebe, ki se zaradi svoje naravne kritičnosti ukvarjajo z vzpostavljanjem reda in boljšim organiziranjem stvari v okolju. Pri svojem delu so praktični in pripravljeni opraviti naloge, ki jih drugi imenujejo dolgočasne ali moreče.
Merkur v 7. hiši. Osebe, ki se raje pogovarjajo in družijo z ljudmi, kot pa ostajajo sami s seboj. Z velikim navdušenjem se pridružijo vsaki vrsti sporazumevanja in izmenjave informacij. Imajo naraven dar za sporazumevanje in svetovanje.
Merkur v 8. hiši. Pravi raziskovalci in detektivi, ki jih privlači vse skrivnostno in neznano, kar nato z največjim veseljem raziskujejo. Mnogi imajo naraven dar, da s pomočjo svojih misli in besed spreminjajo svoje, zato je zanje izjemno pomembno, da razmišljajo o prijetnih in lepih stvareh.
Merkur v 9. hiši. Pravi popotniki, ki jih vodi želja po znanju in modrosti ter neizmerna potreba po širitvi svojih meja. Razumejo lahko še tako zapletene principe in zmorejo logično razmišljati. Radi se učijo in imajo dobre sposobnosti za učenje tujih jezikov. Svoje zamisli radi izmenjajo z drugimi ljudmi in so lahko zelo uspešni predavatelji. Iz njihovih misli vejeta optimizem in upanje. Uspeh imajo kot pisatelji, v založništvu ter dolgih potovanjih in z zadevami s tujino.
Merkur v 10. hiši. Osredotočeni na doseganje svoje kariere in poklicnih ciljev, o čemer se nenehno pogovarjajo ali o njej razmišljajo. Imajo smisel za posle, praktično presojo in hkrati več poklicev.
Merkur v 11. hiši.  Mnogo prijateljev in prijateljska naravnanost, ki jim omogoča, da se hitro priključijo skupinam podobno mislečih ljudi. Privlači jih politika, javno govorništvo in vsa miselna množična gibanja. Potrebujejo bližino prijateljev in znancev, s katerimi se lahko zabavajo in delijo mnoga različna zanimanja z njimi.
Merkur v 12. hiši. Mirne in zadržane osebe, ki razmišljajo v sebi, ne govorijo veliko. Imajo močno domišljijo prav tako pa tudi nagnjenost k okultizmu. Logično mišljenje jim ni najbližje in se veliko pogosteje odločajo na podlagi intuicije in občutkov.

RETROGRADNI MERKUR
Vsaj trikrat na leto je Merkur retrograden. V tem času se odsvetujejo podpisi pomembnejših pogodb, nakupi, predvsem tehnoloških naprav namenjenih za komunikacijo ali prevoz, ki v tem času rade tudi zatajijo. Zamude, reklamacije, nesporazumi in številni možni zapleti so pogost spremljevalec motene komunikacije v tem obdobju, ki pa je idealno za dokončanje zadev in razčiščevanje preteklosti. Posledično v tem obdobju ni naključje, če srečujemo ljudi, s katerimi smo bili povezani na tak ali drugačen način bili povezani v preteklosti. Vsekakor pa obdobje retrogradnega Merkurja, ni priporočljivo za nove začetke ali podvige. Oseba, rojena v času retrogradnega Merkurja, je bolj preudarna in usmerjena predvsem navznoter, kar pomeni, da potrebuje malo več časa, da se izrazi. Nagnjena je k temu, da vedno znova premišljuje o stvareh, preden oblikuje dokončno stališče, saj rada razčlenjuje in nerade sprejmejo tuje mnenje. Spremlja jih neobičajnost razmišljanja in s tem povezana drugačnost.

***

MERKUR V JYOTISHU

Budha (Merkur) v jyotishu pomeni inteligenco in modrost, je glasnik bogov in povezan je z razločevanjem. Zaradi svoje nevtralnosti, brezspolnosti in prilagodljivosti prevzame lastnosti tistega planeta v katerem prihaja v aspekt. Je planet intelekta in komunikacije, pa vendar ni edini planet, ki upravlja z umom, to vlogo si deli z Luno.

Mitologija pravi, da je Budha (Merkur) nezakoniti sin Chandre (Lune), in sicer je bil Chandra zaljubljen v Taro, ženo od Guruja (Jupitra). Ko se je ta nekega dne sprehajala na vrtu jo je Chandra zapeljal in posledično je Tara z njim pobegnila. Guru je zahteval od Chandre, da mu vrne ženo, kar je ta seveda zavrnil, zato je Guru prosil za pomoč ostale bogove in tako je nastala vojna. Ko je Sukra (Venera) stopil na stran Chandre, so bili ostali poraženi, zato je Guru prosil za pomoč Shivo. V to zgodbo se vmeša sam vrhovni bog Brahma, ki je tretiral Chandro kot lastnega sina. Namreč, vedel je, da se bo ta vojna končala z vsesplošnim uničenjem, zato je zaprosil Chandro, da vrne Taro Guruju, kar je Chandra tudi storil. Ampak medtem je Tara postala noseča. In tako se je rodil Budha, ki bil je ostrega uma, sposoben in inteligenten. Guru ga je sprejel kot svojega sina in ga učil znanosti in modrosti, katere je Budha absorbiral v hitrem času. V vedski astrologiji Budha (Merkur) smatra Chandro (Luno) za svojega sovražnika, medtem ko Chandra ima Budho za prijatelja.
Budha je tako tudi v jyotishu pokazatelj učenja, poslušanja, pisanja, izobraževanja. Njegova barva je svetlo zelena, kamen zeleni smaragd, dan v tednu sreda. Njegove lastnosti skozi dober aspekt so racionalnost, inteligenca, verbalne sposobnosti, modre odločitve, prilagodljivost, hitrost, ravnovesje med duhovnim in materialnim, medtem ko v primeru slabega vpliva prihaja do težav v komunikaciji, materializem, prevare, neodločnost, neiskrenost, nezrelost, laž, površnost, pretiravanje.

***

Če želiš prejemati zanimive informacije, se lahko prijaviš na novičke s klikom na ikonico:

1a-blogmailing-in-roka

۞

P R E B E R I    Š E | Y O U   M I G H T   A L S O    B E   I N T E R E S T E D   I N

Kategorije:Little astro school | Mala šola astrologijeOznake: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: