9. Video&Film


Podrobnejši pogled na AlmiraCatovic.com.

*** 

۞

Ko hočeš nočeš rodiš doma

V času naših babic so porodi doma bili nekaj vsakdanjega, danes pa je tovrstna izkušnja prej izjema kot pravilo. In takšno presenečenje je doživela Bernarda Pavič, desna roka in partnerica Dušana Donkota, ki sta javnosti znana po preučevanju in poučevanju modrosti in skrivnosti daoizma. Bernarda je v jutranjih urah čutila popadke in deset dni pred rokom rodila doma, na wc-ju. In če se je pri prvem porodu v bolnišnici mučila kar 18 ur, je porod doma opisala kot užitek, kjer je porod deklice Vivien trajal uro in dvajset minut: POROD DOMA.

۞

Pod isto streho

Pred koncem leta se je zgodil, simpatično obarvan v ritmih plesa, dobre družbe in zabave, dobrodelni dogodek, ki združil je »Pod isto streho« 17 plesnih šol, kjer vsaka je pokazala svoje strasti, veščine in seveda znanje. In tako se je pozno v noč plesalo in zbiralo sredstva za tri mamice samohranilke v sklopu humanitarnega društva: POD ISTO STREHO.

۞

VDC Polž predstavi Ameriško kavo

Kulturno-kulinaričen dogodek poimenovan Greš na kavo?, pripravljajo na VDC Polž že od leta 2009. Na dogodku spoznavajo različne obrede, povezane s kavo ter različne vrste umetnosti, ki so značilne za narod, ki ga predstavljajo. Letos so uporabniki VDC Polž v sodelovanju v Sloveniji živečimi Američani predstavili pestro kulturno tradicijo ameriškega naroda: AMERIŠKA KAVA.

۞

Boris Krabonja in zgodba UP-ornika

Zbiranje sredstev za položnice, prehrambne bone in poplačila dolga v primeru deložacij, so del dobrodelnih akcij, s katerimi se člani UP-ornika srečujejo vsak četrtek med 16. in 19. uro v ulici Kraljeviča Marka 14 v Mariboru. Z Borisom, ki je letos dobil tudi naziv Večerova osebnost Štajerske, sva se pogovarjala, s čim vse se srečuje pri svojem doprinosu družbi: UP-ornik.

۞

Magna: Tragična zgodba o uspehu

Ena največjih zgodb o ”uspehu” je hkrati ena največjih manipulacij, ki zaznamovala je to leto. Govor je seveda o Magni. Ko je Tanja Strniša, sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo v Rogozi vaščanom razlagala, da na tako kakovostni zemlji ni mogoče graditi nič, sem se vprašala, čemu potem sploh imamo to debato: MAGNA.

۞

Good morning Starshine

Kaj se zgodi, ko proti večeru spiješ eno kavo preveč in potem iznenada dočakaš jutro :)

۞

Zakaj takšen cirkus glede cirkusa

Italijanski cirkus Medrano velja za enega najstarejših evropskih cirkusov in v svojem repertoarju ponuja zraven domačih živalih nastop tudi eksotičnih; in ravno zaradi slednjih je direktorju tega cirkusa v Padovi bila izrečena zaporna kazen. Kljub temu da je omenjen cirkus v Maribor prišel v družbi psov in konjev, pa ostaja vprašanje etike, saj s tem, ko kupimo vstopnico podpremo organizacijo, ki je bila obsojena za mučenje in izživljanje nad živalmi. In če se nekdo kruto izživlja nad sloni, je majhna verjetnost, da bo kaj bolj prijazen do psičkov ali konjev: ZAKAJ TAKŠEN CIRKUS GLEDE CIRKUSA.

۞

Mojih pet minut

Glede nato, da imamo različno dojemanje časa, kratek video, kako včasih zgleda mojih pet minut.

۞

Parada učenja

Parada učenja je dogodek v sklopu Tedna vseživljenjskega učenja, promocijske kampanje na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. Projekt je usklajen z Andragoškim centrom Slovenije in je prirejen v sodelovanju s številnimi ustanovami, skupinami in posamezniki, s katerim se opozarja na pomembnost učenja v vseh življenjskih obdobjih. Letošnja Parada učenja pod sloganom “Slovenija učeča se dežela”, je potekala v štirinajstih krajih po Sloveniji, v Mariboru pa so predstavili pester program: PARADA UČENJA.

 

۞

Poezija malo drugače

Video je nastal v sodelovanju z Anko Vidmar, kjer sva pesniško okolje premaknile med malo drugačno publiko. Ideja je nastala kot odgovor na resno predstavljanje in videnje poezije, kakor je literarne dogodke doživljala Anka. In ko sem prvič obiskala njen dom v Ribnici na Pohorju ter zagledala sosedove ovce, se mi je porodila ideja, da naredima “literarni večer” malo drugače. Vsekakor hvala sosedu, ki privabil je ovce in hvala Anki, da je bila dovolj pogumna za realizacijo te ideje: POEZIJA MALO DRUGAČE.

۞

Gimnastični tek in nasveti kako najti dobrega tipa

Parodija v obliki video inštrukcij, kjer so podana navodila o tem, kako najti dobrega tipa. Tako nam Lolita razkrije Hollywoodsko skrivnost, kako v treh dneh in sedmih lekcijah, osvojiš ne samo idealno postavo, ampak tudi dobrega tipa! Fotografije dogodka: GIMNASTIČNI TEK.

۞

Parada učenja

V sklopu Andragoškega zavoda so potekale po Sloveniji prireditve, namenjene spodbujanju učenja in ozaveščanju javnosti o pomenu in vseprisotnosti izobraževanja in vseživljenjskega učenja. Tako so v mesecu maju potekale razne prireditve ena katerih je bila Parada učenja, ki se je v obdobju 2013–2015 razvijala v projektu Uresničevanje Evropskega programa za učenje odraslih ter zaživela na 13 prizoriščih po vsej Sloveniji. Na mestnih trgih in drugih javnih mestih so vabile stojnice in navduševali odrski nastopi, kako pa je bilo v Mariboru pa si lahko ogledaš s sprehodom skozi galerijo fotografij in z ogledom video filmčka: PARADA UČENJA.

۞

Mladi čelisti

Na Zasebni glasbeni šoli v samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju sem spoznala šest malih biserov, ki so me vsak na svoj način fascinirali. Ker je čelo zelo specifičen instrument, po svojem glasu in stasu, me je zanimalo, kaj je otroke pritegnilo k temu instrumentu, zato sem naredila kratek filmček in hkrati spomin za otroke: MLADI ČELISTI.

۞

Otroški parlament

Tema 25. regijskega otroškega parlamenta, ki je potekala v Mariboru, v četrtek, 12. marca, se je nanašala na izobraževanje in poklicno usmerjenost. Osnovnošolci so v sedmih skupinah diskutirali o različnih področjih, ki se nanašajo na odločitev glede prihodnosti: IZOBRAŽEVANJE IN POKLICNA USMERJENOST.

 ۞

FRAME ~ moj prvi kratek film

Namen  kratkega filma z naslovom Frame, je prikazati formo, v katero smo ujeli lastna prepričanja, verovanja, način življenja in delovanja. Ne glede za kateri svet gre, je osnova forme identična, saj omejuje in navidezno varuje posameznika in njemu podobno množico ljudi, s katero se posameznik identificira. Da bi lažje predstavili absurdnost okvirja, v katerem smo si ustvarili lasten svet, smo združili dva nasprotujoča si svetova, ki v svojih odtenkih skrajnosti izražata neverjetno podobnost. In vendar dojemamo svoj okvir bivanja ne samo kot edini, ampak kot edini pravilni. Snemanje se je zgodilo v istem dnevu, in sicer na Ptujski gori, kjer so potekale maše za Marijino vnebovzetje in pa v Ljutomerju, kjer smo se udeležili zombi povorke na Grossmannovem filmskem festivalu, premierno pa je bil predvajan v Kinu Udarnik, kjer si lahko ogledaš tudi fotografije s premiere: PREMIERA FILMA FRAME.

۞

%d bloggers like this: