Vabilo na razstavo: Ples, slavljenje Življenja

Vabimo vas na odprtje fotografske razstave Ples – slavljenje Življenja, umetnice Almire Ćatović, ki bo v Fotografskem muzeju Maribor (Koroška cesta 19) v četrtek, 19. avgusta 2021, ob 18. uri.


Vsak, ki pozna moč plesa, prebiva v Bogu.
― Rumi

Almira Ćatović je večkrat nagrajena umetnica, prejemnica nagrad na Slovenia Press Photo. Za seboj ima številne skupinske in samostojne razstave pri nas in v tujini. Od leta 2009 je članica Fotokluba Maribor.

V seriji fotografij Ples – slavljenje Življenja je umetnica združila zgodbe plesnih zvrsti, ki so nastale v obdobju sedmih let. Ples je proslavljanje, ples je govorica. Govorica onstran besede. Lasten je vsem ljudem po svetu v celotni zgodovini, kjer je od posnemanja bojnih in živalskih plesov, prešlo v obliko ritualov uporabljenih v obredne namene kot posvečeno dejanje, kot del verskega obreda in oblike komunikacije, kjer sta umetnik in njegova umetnina neločljivo povezana v eno.

Danes je ples sredstvo zabave, sproščanja, prav tako pomaga tudi pri izražanju intenzivnih čustev, negovanju ženske energije, in je lahko del procesa zdravljenja. Preko plesa lahko vstopamo v druga stanja zavesti, omogoča pa tudi to, da telo postane glasbeni instrument. Vse od prazgodovine, od časa antične Grčije in njenih misterijev, Afrike, do sibirskega ali ameriškega šamanizma in vse do najbolj sodobnih plesov našega časa, povsod človek s plesom izraža isto potrebo po osvoboditvi, po izražanju radosti in slavljenju Življenja.

Razstava je na ogled od 19. avgusta do 17. sptembra 2021. Dogodek poteka skladno s smernicami Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Vljudno vabljeni!


ALMIRACATOVIC.COM


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: