Ko po čemažu zadiši

Čemaž se zaradi svojih zdravilnih moči največkrat povezuje z izločanjem težkih kovin iz telesa; zelo dobro vpliva na ožilje in znižuje raven holesterola, prav tako pa razstruplja jetra in ledvice. Pa vendar previdno pri nabiranju čemaža, da ga ne zamenjamo z njemu podobnimi, a strupenimi rastlinami.


Zaradi svojih zdravilnih in prečiščevalnih moči, ni čudno, da je čemaž tista rastlina, ki jo išče medved, ko se zbudi iz zimskega spanja. Po njem ima tudi latinsko ime, Allium ursinum, kar bi v prevodu pomenilo »medvedji česen.« Medvedi imajo radi predvsem njegove gomolje, ki jih izkopavajo iz zemlje. Vonj po česnu pa lahko pripišemo spojinam sulfidom, ki jih vonjamo že od daleč, še toliko bolj pa vonj postane izrazit, če liste podrgnemo med prsti. Čemaž so poznali že stari Rimljani in so mu celo dajali prednost pred česnom.


Botanika rastline

Do 25 centimetrov visoko trajno zelišče, ima v zemlji podolgovato čebulico, s prosojnimi in tankimi, belimi luskolisti. Spomladi poženeta iz čebulice le dva dolga, dolgopecljata, suličasta lista, med njima pa se proti nebu vzpne suhljato stebelce, ki nosi bele zvezdnate cvetove, ki cvetijo v maju in juniju. Čemaž se razmnožuje s čebulami, ki nastajajo v zemlji, in s črnim semenom, ki ga raznašajo mravlje. 

Rastlina močno diši po česnu in po tem vonju jo najlažje spoznamo. Raste po vlažnih listnatih gozdovih, od marca do junija, cveti pa od aprila do maja. Čemaž ni samotarska rastlina in ga najdemo v obsežnih kolonijah.


Zdravilne lastnosti čemaža

Zdravilne učinkovine čemaža ugodno vplivajo na prebavo, saj pospešujejo in spodbujajo delovanje žolčnika, jeter, želodca in črevesja. V domačem zdravilstvu uporabljamo čemaž pri zdravljenju želodčnih in črevesnih motenj, oslabelosti organizma in za spodbujanje teka. Čemaž velja tudi za uspešno sredstvo proti arteriosklerozi, znižuje tudi krvni tlak.

Nobeno zelišče na svetu ni tako učinkovito za čiščenje želodca, črevesja in krvi kot je čemaž. Ljudje, ki neprenehoma bolehajo, ki imajo lišaje, gnojne čire in izpuščaje, škrofulozni in bledični morajo ceniti čemaž kot suho zlato. Mladi ljudje bi se razcvetli kot rože in se razvijali kakor smreka na soncu.

Johann Künzle, duhovnik in zeliščar, ki je zagovarjal naravno življenje in naravno zdravljenje kot alternativo medicinskim posegom. Švicarski zeliščni čaji izhajajo iz njegovih originalnih receptov, ki jih je objavil leta 1911.

Čemaž ima učinke, podobne česnu, le da so še močnejši. Tako kot česen deluje antiseptično, antibiotično in proti parazitom, zato so ga že pred stoletji uporabljali kot sredstvo proti glistam in proti infekcijam. Zelo dobro vpliva na ožilje in znižuje raven holesterola, prav tako pa razstruplja jetra in ledvice. Uporablja se za odlično zdravilo proti zvišanemu krvnemu tlaku, poapnenju žil in jetrnim boleznim. Deluje blago diuretično, zato je koristen pri težavah z zastajanjem vode ali težavah z mehurjem. Uporabljati pa ga je potrebno zmerno.


Pa vendar previdno pri nabiranju čemaža

Ko se lotimo nabiranja čemaža moramo biti previdni, da ga ne zamenjamo z njemu podobnimi rastlinami, ki so strupene. Bela čmerika, šmarnica in jesenski podlesek so pogosta zamenjava. Nobena od teh rastlin ne diši po česnu.

Jesenski podlesek, bela čmerika in šmarnica se največkrat zamenjujejo za čemaž.

Jesenski podlesek

Čemaž in podlesek, njegov najbolj strupen dvojnik, se lahko ločita tudi po rastišču. Čemaž namreč praviloma raste v gozdni podrasti, jesenski podlesek pa načeloma na travnikih in gozdnih robovih. Razlike med čemažem in jesenskim podleskom opazimo tudi pri listih, saj so mladi listi čemaža svetlo zelene barve, pri jesenskem podlesku pa so temnejše zelene barve. Na otip ima čemaž tanke, svilnate liste, podlesek pa debelejše; prav tako ima vsak list čemaža svoje dobro vidno stebelce, listi podleska nimajo svojega stebla.

Jesenski podlesek vsebuje spojino kolhicin, ki je močan strup in povzroča odpoved vseh pomembnejših telesnih organov ter v končni fazi smrt. Zastrupitev poteka v več fazah. Od dve uri do 12 ur po zastrupitvi bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko krvava. Od 24 do 72 ur po zastrupitvi se pojavijo okvare srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Pri bolnikih, ki preživijo prvi fazi zastrupitve, se po od štirih do petih dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga zniža število belih krvnih celic in število ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve. Po od dveh do treh tednih bolnikom izpadejo še lasje.  Če med čemaž pomešamo liste ene ali dveh rastlin jesenskega podleska, je lahko izid smrten.

Šmarnica

Zastrupitev s šmarnico povzroča izgubo zavesti, motnje zaznave, slabost, hude bolečine v prebavilih in zahteva hospitalizacijo. Šmarnica cveti precej drugače od čemaža, listi pa so skoraj identični, vendar ima šmarnica malo trše liste, ki pa nimajo značilnega česnovega vonja.

Bela čmerika

Čemaž lahko zamenjamo tudi z belo čmeriko, ki večinoma raste na bolj vlažnih travnikih, vendar se posamezna rastlina lahko znajde tudi tam, kjer raste čemaž. Zastrupitev z belo čmeriko spremljajo slabost, bruhanje, driska, glavobol, meglen in skakajoč vid, mravljinčenje, oslabelost, počasen srčni utrip, nizek krvni tlak in prehodno izguba zavesti. Zastrupitev traja 12 ur.


Čemaž v prehrani

Čemaž omogoča, da z nekaj domišljije ustvarimo neskončno paleto jedi, saj je uporaben povsod, ni pa pametno pretiravati s količino. Med najpogostejše recepte sodijo čemaževa juha, pesto in namaz.  

Za čemaževo juho najprej na olju prepražimo čebulo, nato pa dodamo olupljen in na koščke narezan krompir. Prelijemo z vodo ali jušno osnovo, solimo in popramo. Na koncu dodamo liste čemaža in kuhamo še nekaj minut, kuhano juho pa pretlačimo s paličnim mešalnikom.

Za čemažev pesto uporabimo enak recept kot za pesto z baziliko, le da baziliko nadomestimo z listi čemaža. Popraženim pinjolam v mešalniku dodamo nariban parmezan in liste čemaža, začinimo pa s soljo, poprom in olivnim oljem. Drobno sesekljano maso spravimo v steklene kozarčke in jo lahko uporabimo kot namaz na kruhu ali pri narezkih, kot dodatek k omakam, za testenine, juhe, solate itd.

Za čemažev namaz potrebujemo nekaj mladih čemažev listov, par žlic puste skute in navadni jogurt. Skuto najprej dobro vmešamo skupaj z jogurtom, nato primešamo na drobno sesekljane čemaževe liste.


ALMIRACATOVIC.COM


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: