Slovenija si lahko oddahne, sodnico je ‘samo’ pretepel njen partner

Polovica Slovenije je skočila v zrak, ko je brutalno pretepeno D. R. našel v luži krvi njen partner. Napad na sodnico so obsojali vsi in v medije ter socialna omrežja dajali izjave o zgroženosti, o nevarnem Mariboru in kako pred kriminalci ni varen nihče. Tako se je na eni strani širil strah pred tem, da to dejanje nakazuje, da so zakon v svoje roke vzele kriminalne združbe, na drugi strani pa se je širilo mnenje, kako je ta napad povezan z nepravičnim delovanjem sodišč. In zdaj, ko se je izkazalo, da je za poskus uboja odgovoren njen partner, so si oddahnili vsi, saj gre ”le” za družinsko nasilje.

Kot se za klasičen primer prelaganja odgovornosti spodobi, verjetno se bodo tudi v tem primeru pojavili izgovori, kako je ona sama kriva, da jo je partner skoraj ubil in pri tem na nivoju tračev podajale raznorazne izjave od števila ljubimcev, pa do tega kako je oblečena in ob kateri uri se je vračala domov. Medtem pa so policisti na novinarski konferenci dejali, da naj bi bil motiv za napad dejstvo, da se je sodnica želela dokončno raziti s partnerjem.

»Nasilje v družini se pojavlja ne glede na družbenoekonomski položaj, spol, starost, etnično pripadnost ali druge osebne okoliščine. Pri nasilju gre za zlorabo družbene in ekonomske moči, potrebe po prevladi in nadzorovanju ene osebe nad drugo,« imajo zapisano na spletni strani Prepoznaj nasilje, kjer navajajo, da so fizično nasilje, spolno nasilje, psihično nasilje, ekonomsko nasilje in zalezovanje oblike nasilja, ki se dogajajo zunaj ali znotraj družine. Da se nasilje do žensk prenaša kot vzorec iz ene v drugo generacijo in dejstvo, da je nasilje močno prisotno v okolju, ima za posledico tudi to, da smo se družinskega nasilja nekako navadili. Kakor tudi dejstva, da se za napad krivi ženska, češ »saj je sama kriva«; pa naj gre brutalen pretep, posilstvo v spanju, ali psihično izživljanje. Vedno se za taka dejanja krivi ženska, samo zato, ker se je to zgodilo njej.

In ni malo primerov, kjer so žrtve nasilja iskale pravico na sodišču, pa so kazen razvrednotili zaradi izločitve dokazov ali zastarelih definicij, kot je bilo to v primeru koprskega višjega sodišča ali pa je primer zastarel zaradi zavlačevanja; da raje ne omenjam prenizkih kazni za tovrstno nasilje in za nasilje nad otroci in mladostniki ter neprimernega zasliševanja žrtev. Prav tako pa se pozablja na ključen element, s katerim se soočajo osebe, ki so preživele nasilje, in to je travma. Travma pusti vidne posledice in drastično spremeni tok življenja posameznice, ki je preživela obliko zlorabe. Nasilje ni nekaj, kaj se dogaja zunaj osebe, to se zgodi znotraj nje in je ena najbolj brutalnih oblik ponižanja človeškega dostojanstva. Druga oblika je revščina.

Glede nato, da se je to nasilje zgodilo sodnici, upam, da se bodo morebiti zaradi tega sprožili procesi, povezani s spreminjanjem zakonodaje glede nasilja nad ženskami. In za začetek tudi to, da se storilca več ne skriva za inicialkami, ampak da se v celoti objavi njegovo ime. In kakor so vsi politični in javni obrazi ostro obsodili napad na sodnico, pričakujem, da bodo tako ravnali tudi ob vsaki objavi črne kronike, kjer se za inicialkami storilca razkriva počena lobanja njegove partnerke.

 

ALMIRACATOVIC.COM


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: