Plutonova moč transformacije


Najbolj oddaljen planet, ki je manjši kot naša luna, kateremu so leta 2006 odvzeli titulo planeta in ga postavili med pritlikave planete, predstavlja v astrologiji silo, ki omogoča velike spremembe. Odkrit je bil po naključju, leta 1930, v času, ko se je širil fašizem na eni strani in velike modrosti na drugi strani. Je simbol korenite obnove na novih temeljih, potem ko se zavrnejo škodljivi ali odvečni elementi. Njegov vpliv je odločno dobrodejen in govori o globokem občutku za pravičnost. Povezujejo ga z močjo, globino, atomskim svetom, osvajanjem vesolja ter srčno kirurgijo, preobrazbo, transformacijo, manipulacijo, magijo, raziskovanjem in priti stvarem do dna.

Pluton kot vladar teme je simbol globine naše notranje teme in najstarejše plasti Psihe. In ko nas Jung vabi na srečanje z našim zmajem, nas poziva, naj razvijamo zavest nevidnega in nam zagotavlja, da bomo prišli do zakopanih zakladov ter si tako utrli pot do skritega bogastva in razkrili najbolj skrite skrivnosti. Vsekakor tale po velikosti majhen planet, ki ima narisano veliko srce, nam pomaga, da se osvobodimo vsega odvečnega, vsega zastarelega ali okorelega, kar ne služi dušnemu razvoju in rasti. Na navidezen brutalen način nas osvobodi iluzij in manipulacij ter omogoči, da stopimo naprej na pot resnice, prenovljeni, obnovljeni in obogateni z novimi spoznanji.

***

Mitologija

Po zmagi Olimpa nad Titani so si svet razdelili trije bratje, sinovi Kronosa in Ree: Zevs je dobil Nebo, Pozejdon Morje, Hades pa Podzemlje. Had je predstavljen kot neusmiljen gospodar, ki spremlja ga več imen, nevidni, bogati (Pluton), gostoljubni in znameniti. Je mož Perzefone, ki jo je bil ugrabil materi Demetri. Upodobljen je s čelado, v rokah drži dvozobo ost, spremlja pa ga troglavi pes Kerber.

Podzemlje, poimenovano po njem, je razdeljeno na tri dele: Asfodelska raven (kraj slabih), Elizijske poljane (kraj junakov) in Tartar (kraj za kaznovanje slabih). Podzemlju je pripadalo pet rek, in sicer Aheron (ki je nadzemni del Stiksa) in predstavlja reko obžalovanja, Kokitus, reka objokovanja, Flegeton, reka ognja, Leta, reka pozabljenja, in Stiks, reka, ki je devetkrat ovita okoli podzemlja. Polbogove, ki so nanjo prisegli pa prisego prelomili, je Zevs prisilil piti iz nje in jim je tako za vedno vzelo glas. Pot v Had je vodila po reki Stiks, preminuli pa so morali plačati brodnino Haronu, da jih je peljal čez Stiks. Živim ni dovoljeno v Had, tako kot mrtvim ni dovoljeno iz Hada.

***

Astronomija

premer: 2380 km
leto: 248 zemeljskih let
dan: 153 ur
povprečna temperatura na površju: od -228 do -238 C
lune: Haron, Niks, Hidra, Kerber in Stiks
oddaljenost od Sonca: 5,8 milijarde km (39,5 AE)
datum odkritja: 18. februar 1930

Pluton je najbolj oddaljen planet od Sonca in najmanjši, saj je manjši od naše lune. Po naključju so ga odkrili leta 1930, istega leta, kot je Walt Disney narisal istoimenskega psa v družbi Mickey Mousa. Planet je odkril ameriški astronom Clyde William Tombaugh, imenovala pa ga je  11 letna Venetia Burney, ki je predlagala dedku, da planet poimenujejo po rimskem bogu podzemlja Plutonu (grško Had), ta pa je ime posredoval na Lowllov obsevatorij v Flagstaffu, Arizoni.

Vsi planeti našega osončja ležijo približno v isti ravnini (± stopinjo), le Pluton ne, saj je njegova orbita nagnjena za 17 stopinj, njegova oddaljenost od Sonca pa se spreminja od 4437000000 km do 7311000000 km. In kadar je bližje Soncu, takrat ni več najbolj oddaljen planet v našem osončju; rotira pa v nasprotni smeri od večine ostalih planetov. Plutonova orbita poteka tudi delno znotraj Neptunove orbite, saj je Pluton 3:2 v resonanci z Neptunom. Njegov premer je 2380 km in je 1/6 Zemlje. En dan na Plutonu traja 153 ur, leto pa je dolgo 248 Zemljinih let. Predvidevajo, da je temperatura na površju od -228 do -238 C.

Luna Haron

Pluton ima 5 lun:  Haron, Niks, Hidra, Kerber in Stiks. Največja luna Haron je velika za polovico Plutona in je največji satelit v razmerju do planeta v našem osončju. Pluton in Haron imenujejo tudi kot dvojni planet. Na luni Haron je 1600 kilometrov dolg kanjon, predvideva pa se, da je luna imela pod površjem ocean.

Posnetek Nasine sonde New Horizons leta 2015 je prinesla marsikatero presenečenje o tem oddaljenem planetu. Ena teh je atmosfera. Namreč posnetek sonde prikazuje sipine, pri čemer so posamezne sipine med seboj oddaljene do en kilometer, tvorijo pa jih kot zrno peska majhni delci zmrznjenega metana. Znanstvenike je ta podatek zmedel, saj so menili, da je Plutonova atmosfera preveč redka, da bi dovoljevala oblikovanje geoloških pojavov, ki so podobni sipinam v peščenih puščavah na Zemlji. Planet ima modrikasto dušikovo atmosfero; na površju pa so odkrili tako območja z dušikovim, metanovim kot vodnim ledom. Plutonova površina vsebuje do tri km visoke gore, doline, modro nebo, sneg rdeče barve ter do 260 km velike kraterje; okoli tisoč kilometrov široka ravnica Sputnik Planum v obliki srca, kjer ni kraterjev, pa naj bi bila stara okoli 10 milijonov let.

Je Pluton 9. planet ali ne?
Od odkritja do leta 2006 je Pluton veljal za najbolj zunanji, deveti planet od Sonca. Na srečanju Mednarodne astronomske zveze (IAU) v Pragi avgusta 2006 pa so sodelujoči sprejeli sklep, po katerem Pluton skupaj z nekaterimi podobnimi nebesnimi telesi sodi v ločeno družino in ga uvrstili v skupino pritlikavih planetov. Leta 2018 pa je ponovno prišla pobuda, s strani znanstvenikov Univerze Centralne Floride, da bi ga uvrstili nazaj med planete.

Planet je po definiciji masivno nebesno telo, ki kroži okrog zvezde v svoji tirnici, hkrati pa mora biti njegova gravitacijska sila znotraj njegove orbite dovolj velika, da ga lastna gravitacija oblikuje v kroglasto obliko ter da počisti drobir v območju svoje tirnice, kar pomeni, da njegova orbita mora biti čista. In ker na poti Plutona najdemo zamrznjene pline in druge objekte in ker njegovo orbito moti gravitacijska sila Neptuna, je bil Pluton premeščen med pritlikave planete. Če tega pogoja ne bi postavili, bi bil Pluton še vedno planet, hkrati pa bi še konkretno število drugih teles dobilo status planeta.

Vodja raziskave, ki se zavzema, da Pluton dobi svojo titulo 9. planeta, Philip Metzger pojasnjuje, da so pregledali več kot 200 let astronomske literature in da so le enkrat (v letu 1802) našli trditev, da je moral planet počistiti svojo okolico; ter pri tem daje za primerjavo Mars, ki je v primerjavi z Plutonom manj aktiven planet, medtem ko ima Pluton podzemni ocean, poln je organskih spojin ima večplastno atmosfero in več lun ter celo sledove starodavnih jezer. Po mnenju Philipa Metzgerja, je treba planet opredeliti glede na lastnosti, ki so bistvene, splošne in stalne, namesto dejavnikov, ki se lahko sčasoma spreminjajo. Ne glede na definicije Mednarodne astronomske zveze, Pluton še vedno gre svojo pot naprej in zame je 9. planet.

***

Astrologija

znamenje domicila: škorpijon
vladar osme hiše
barva: črna
dan: noben
kovina: plutonij

Pluton je bil odkrit v času, ko so se ljudje začeli jasneje zavedati polarizacije človečkih in naravnih sil, ko je človeku uspelo prodreti v svet atomskih sil, ko se je v Evropi širil fašizem in čigar posledice so pripeljale do 85 milijonov mrtvih. V tem istem obdobju pa so se pojavili veliki modreci, ki so se trudili za konstruktivno prenovo človeštva, kot npr. Mahatma Gandhi, Paramahasa Jogananda, Carl Gustav Jung, Jiddu Krishnamurti, Rudolf Steiner, Martin Kojc in še mnogi drugi. Je arhetipski osvoboditelj elementarnih sil, katerih učinek je izrazito dvosmeren. V eni smeri delujejo te sile skrajno uničevalno, v drugi izjemno konstruktivno. Razkriva nasilje in manipulacije; kar je nekoč bilo skrito, postaja vse bolj očitno, to pa je značilno za plutonski proces. Izziva nenehne duševne in telesne mutacije, ki nas peljejo bodisi proti smrti bodisi proti prerojenju. Je transformator, transmutator in transfigurator razpoložljivih energij in vsebin nezavednega v zavedne. V kolektivnih in socialnih sferah Pluton skupaj z Neptunom in Uranom predstavlja duhovno klimo dobe, bodisi prek znanstvenih odkritij bodisi prek navdahnjenih spiritualnih sporočil.

Pluton pospešuje razrešitev karme in vezanost na Zemljo, pri tem je nenavadno radikalen, na videz celo zelo krut. Njegovo blagodejnost lahko prepoznamo po tem, ko vidimo, česa vsega nas je rešil. Njegov pritisk lahko zaostruje vsakdanje trpljenje prav do neznosnosti, kar morda le tako izpustimo balast fiksnih idej in pripadnosti. Plutonski tranziti prinašajo v osebno življenje najpomembnejše preusmeritve, najgloblje odločitve, najvrednejše samoinicaiacije in zaradi brezkompromisnost privede človeka v občasna karmična prečiščenja, v katerih je treba vse preurediti po merilih najglobljih spoznanj. Se ne sprijazni z nekakšnimi kozmetičnimi popravki in delnimi rešitvami, ampak hoče kompletno preobrazbo in tako čisti, kako se čisti zlato v ognju, pri čemer neplemenite sestavine zgorijo, zato so plutonske energije pogosto vzbujene z resonanco precej čistih notranjih vzgibov.

Zdravilo za vse težave, bolezni in bolečine v zakladnici lastnega podzemlja in v samoiniciacijah vključuje nove in energijske vire, ki so bili prej le speče možnosti. Ob tem pa razblinja duhovno naivnost. Njegovi prenovitveni premiki vedno prinašajo tudi novo kakovost, ne obnavlja le prejšnjega stanja. Prinašajo višjo človečnost, globje čutenje, večjo neodvisnost, hkrati pa tudi kvalitetnejšo komunikacijo in povezanost. Plutonska kriza pripelje do jasnejšega videnja, katerega posledica je izločitev odnosov, vzorcev, navad, ki so odvečni za nadaljnje življenje. Pluton ima nalogo izpopolniti, dopolniti posamezne faze človekovega razvoja in ustvariti celostno, integrirano delovanje in nas najbolj neizprosno sooča z dualizmom našega pogleda v svet. Plutonski arhetip opisujemo s pojmom prerojenja, saj iz pepela namišljene podobe o sebi vstane bistvo in tako predstavlja našo moč preobrazbe, smrti in ponovnega rojstva.

Pluton se pri djotišu ne omenja.

***

Če želiš prejemati zanimive informacije, se lahko prijaviš na novičke s klikom na ikonico:

1a-blogmailing-in-roka

۞

P R E B E R I    Š E | Y O U   M I G H T   A L S O    B E   I N T E R E S T E D   I N

 

 

 

Kategorije:Little astro school [ Mala šola astrologijeOznake: , , , ,

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: