Razstava Portreti dreves


Vabim te na otvoritev razstave Skrivnosti življenja, ki bo 31. 10. 2018 ob 19. uri v Fotogaleriji STOLP v Mariboru, v sklopu katere razstavljam zgodbo PORTRETI DREVES.

Starodavne civilizacije so bile močno povezane z drevesi, kot na primer Kelti s hrastom, na orientu je bila oljka sveto drevo, pri nas pa je seveda lipa bila tista, ki je zavzemala osrednjo vlogo v vaseh, pod katero so se ljudje zbirali, praznovali in reševali spore. S pojavo monoteističnih religij je tudi tam drevo imelo pomembno simboliko, navsezadnje se zgodba o človeštvu prične z izbiro med drevesom spoznanja in drevesom življenja. V delu starega vedskega besedila, Upanišadah, kjer je podana filozofska in duhovna bit ter najvišja spoznanja o Bogu, duši in svetu, piše, da je svet obrnjeno drevo, katerega korenine silijo v nebo, veje pa se raztezajo čez vso zemljo; v budizmu pa govori zgodba o tem, kako je pod drevesom svetega figovca Siddharta postal prebujen, Buddha. V šamanizmu drevo predstavlja idejo obnovljivega kozmosa, ki povezuje tri ravni: podzemlje, ker njegove korenine preiskujejo globine, v katere prodirajo; površino zemlje z deblom in spodnjimi vejami; višave z zgornjimi vejami in vrhom, ki jih privlači svetloba neba. Drevo tako nosi eno najbogatejših in raznolikih simbolik, je simbol življenja, ki se nenehno razvija in dviga proti nebu in hkrati simbolizira ciklični značaj kozmičnega razvoja, smrt in preporod. Danes z razvojem tehnologije lahko izmerimo blagodejne učinke dreves, katere so naši predniki intuitivno zaznavali in se tako učimo pomembnosti in povezanosti z enimi največjih učiteljev, ki velja tudi za simbol razmerja med zemljo in nebom.

Zame, so drevesa največji učitelji in veliki modreci, ki nas med drugim učijo miru, prisotnosti in transformacije in s katerimi smo zelo povezani, saj njihov izdih je naš vdih, naš izdih je njihov vdih.

***

Če želiš prejemati zanimive informacije, se lahko prijaviš na novičke s klikom na ikonico:

1a-blogmailing-in-roka

۞

P R E B E R I    Š E | Y O U   M I G H T   A L S O    B E   I N T E R E S T E D   I N

Kategorije:Invitation | Vabim teOznake: , , , , , ,

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: