Razstava: Mi vsi smo mesto

Vabim te na otvoritev razstave o samoorganizaciji prebivalcev Mestne občine Maribor, v sklopu katere razstavljam fotografije povezane s posekom lip na Cesti zmage. Otvoritev razstave bo 22.6. ob 18h na Rotovškem trgu; razstava pa bo na ogled od 22. do 30. junija. Pet let namreč mineva odkar so se na zborih pričele srečevati samoorganizirane skupnosti po Mariboru. V Novi vasi, na Studencih, pa skupaj v MČ Center in Ivan Cankar, v Radvanju, v Magdaleni, na Taboru in Pobrežju, v Koroških vratih, pa v Kamnici in Pekrah je bilo skupaj izvedenih že okoli 900 skupnostnih zborov, ki jih moderirajo prostovoljke in prostovoljci Iniciative mestni zbor, ki gradijo zavedanje, da imamo pravico odločati o mestu, odločati o tem, kako se gradi naš skupen življenjski prostor.

Celotno zgodbo o poseku, si lahko ogledaš na: Zgodba posekanih lip na Cesti zmage.

Samoorganizirane četrtne in krajevne skupnosti Maribora, Iniciativa mestni zbor, Živo meso in Festival Lent vabijo na spremljevalne dogodke v času razstave:
Petek, 22. 6. 2018, 18.00: Otvoritev razstave
Sobota, 23. 6. 2018, 18.00: Pravica do mesta! (okrogla miza)
Ponedeljek, 25. 6. 2018 ob 18.00: Odločaj o mestu! (okrogla miza)
Sreda, 27. 6. 2018 ob 18.00: Mesto na robu živčnega zloma (Impro skupnostni večer z Bando ferdamano)
Sobota, 30. 6. 2018 ob 16.00: Piknik sredi mesta!

»Drevesa so pesmi, ki jih zemlja piše nebu.« Kahlil Gibran
Lipov drevored na Cesti zmage. 2017.

Ko je v javnost prišla informacija, da se ob prenovi ulice namerava posekati drevored, je civilna iniciativa obvestila javnost in pozvala krajane na miren protestni shod med lipami.

»Bodite tiho, bo stroka zdaj povedala!« je bilo slišati v  polni učilnici OŠ Angela Besednjaka, ko je dan pred predvidenim začetkom del potekal zbor krajanov, ki so tako prvič bili seznanjeni s projektno dokumentacijo o prenovi ceste, ki ni bila javno objavljena.

Da so drevesa bolna, stara in nevarna so bili podani kot razlogi za posek, kljub temu, da je arboristična ocena pokazala, da je več kot 60 odstotkov dreves (bilo) zdravih.

Prebivalce Ceste zmage so na osnovi pol resnic in dezinformacij med seboj pokregali ter jih prepričali, če drevesa ne odstranijo, do prenove ulice ne bo prišlo. In tako je razdeljena ulica dobila novo podobo.

Lipa je od nekdaj veljala za simbol prijateljstva.
Za slovenski narod ima simbolni pomen in velja za središče družbenega življenja. V mnogih slovenskih vaških skupnostih pa je bil običaj, da so na kamnitih sedežih vaščani obravnavali manjše medsebojne spore, sprejemali odločitve o medsebojni pomoči pri tekočih opravilih, volili, pod lipo pa so se tudi zbirali na praznovanjih, veselicah in plesih. Tako je lipa pomenila središče skupnosti.

ALMIRACATOVIC.COM


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: