Prijeten obisk tibetanskih menihov


Ko je Dalajlama prvič obiskal Maribor, takrat sem spoznala tudi tibetanske menihe, ki so v tem času izdelovali mandalo. In osem let kasneje smo se ponovno srečali v simpatični hiški, ki nosi naziv Selce 4, kjer te dni gostujejo trije menihi Thupten Sherab, Tashi Sang in Sangay Gyatso, ki izdelujejo peščeno mandalo. In ker se te dni v Selcah odvijajo Dnevi tibetanske kulture (od 12. do 30. junija), se jim lahko pridružiš pri molitvah, meditacijah, učenju muder itd. Prav tako posredujem program, kjer si lahko izbereš dan in doživetje, ki ti ustreza.

When the Dalai Lama first visited Maribor, I also met the Tibetan monks, who at that time made the mandala. Eight years later, we met again in a cute house called Selce 4, where three monks Thupten Sherab, Tashi Sang and Sangay Gyatso, are making a sand mandala. Since the Days of Tibetan Culture take place in Selca (June 12-30), you can join in prayer, meditation, learning mudras, etc. In the description below you can check timetable and choose the experience that suits you. 

***

V naše kraje so na povabilo prof. Dragana Potočnika po treh letih ponovno prišli tibetanski menihi Thupten Sherab, Tashi Sang in Sangay Gyatso, ki izdelujejo peščeno Amitabha speech mandalo, posvečeno vem obiskovalcem za dolgo življenje. Menihi prihajajo iz Gyutro Tanric samostana, ki je prvotno nastal leta 1474 na Tibetu, a se je zaradi kitajske invazije leta 1959 preselil v Dharamsalo v Indijo, kjer stoji še danes in je specializiran za učenje grlenega petja, saj je pri Tibetancih grleno petje  namenjeno recitaciji budističnega kanona (svetih tekstov). To izjemno in osupljivo tehniko gostujoči menihi predstavljajo v sklopu Dnevov tibetanske kulture, ki poteka od 12. do 30. junija, na naslovu Selce 4 v občini Lenart, kjer se odvijajo zanimivi dogodki, kot so koncert grlenega petja, molitve, meditacije, delavnico učenja muder, vaje joge in umik v tišino in meditacijo ter branje poezije ob kresu in nam tako pričarajo tibetansko vzdušje v domačem okolju.

Kaj pomeni izdelovanje mandale
Mandala dobesedno pomeni krog. V tibetanskem izročilu je mandala namišljeni in začasni vodnik meditacije. S pisano kombinacijo krogov in kvadratov predstavlja tako duhovni in snovni svet kot dinamiko razmerij, ki ta svetova združujejo na trojni ravni – v kozmični, antropološki in božanski. V obredju deluje mandala kot podpora božanstva, katerega kozmični simbol je. Je vidna projekcija božjega sveta, v središču katerega kraljuje izvoljeno božanstvo. C. G. Jung s podobo mandale opisuje simbolično predstavitev psihe, katere bistvo nam je neznano. Tako on kot njegovi učenci poudarjajo, da se te podobe uporabljajo za utrjevanje notranjega bitja ali za spodbujanje poglobljene meditacije. Menihi posipavajo mandalo z drobnim, obarvanim peskom; ko je končana, jo podrejo in stresejo v reko, s čimer reka nosi naprej blagoslovljeno mandalo, hkrati pa nas obred podiranja mandale spomni na minljivost vsega.

 V I D E O

***

F O T O

***

۞

P R E B E R I    Š E | Y O U   M I G H T   A L S O    B E   I N T E R E S T E D   I N

Kategorije:Articles | Članki, Events | Dogodki, Photostory | Fotozgodba, Reportage | Reportaže, V I D E OOznake: , , , , , , , , ,

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: