Prijeten obisk tibetanskih menihov


Ko je Dalajlama prvič obiskal Maribor, takrat sem spoznala tudi tibetanske menihe, ki so v tem času izdelovali mandalo. In osem let kasneje smo se ponovno srečali v simpatični hiški, ki nosi naziv Selce 4, kjer te dni gostujejo trije menihi Thupten Sherab, Tashi Sang in Sangay Gyatso, ki izdelujejo peščeno mandalo. In ker se te dni v Selcah odvijajo Dnevi tibetanske kulture (od 12. do 30. junija), se jim lahko pridružiš pri molitvah, meditacijah, učenju muder itd. Prav tako posredujem program, kjer si lahko izbereš dan in doživetje, ki ti ustreza.

When the Dalai Lama first visited Maribor, I also met the Tibetan monks, who at that time made the mandala. Eight years later, we met again in a cute house called Selce 4, where three monks Thupten Sherab, Tashi Sang and Sangay Gyatso, are making a sand mandala. Since the Days of Tibetan Culture take place in Selca (June 12-30), you can join in prayer, meditation, learning mudras, etc. In the description below you can check timetable and choose the experience that suits you. 

***

P R O G R A M

PEŠČENA MANDALA

V času od 12. do 30. junija od 9. do 12. ure (razen v nedeljo) bodo naši gostje izdelovali peščeno Amitabha speech mandalo – Budo večne svetlobe in večnega življenja. Peščeno mandalo menihi posvečajo  vsem obiskovalcem za dolgo življenje. Mandala v starodavnem indijskem jeziku pomeni krog. Je simetrična podoba, ki ponazarja um, ki je očiščen vseh negativnih človekovih lastnosti. Je čista ljubezen, ki zaobjame vse, kar živi, in čista modrost, ki razume povezanosti vsega. Dobro je v vsakem izmed nas, le začasno to zakrivajo negativna čustva in misli, ki izhajajo iz sebičnosti. Sebičnost  se premaga z urjenjem v sočutju in dobroti do drugih. Vsak element v mandali ima svoj pomen. Stranice sredinskega kvadrata ponazarjajo ljubezen, sočutje do vsega in vsakogar. Menihi posipavajo mandalo z drobnim, obarvanim peskom; ko je končana, jo podrejo in stresejo v reko. To nas opomni na minljivost vsega, hkrati pa tudi na to, da je naše življenje smiselno, edinstveno in dragoceno. Mandala predstavlja mir v svetu in mir v posamezniku, saj zaradi dobrih misli, ki so vložene v njeno izdelavo ter zaradi oblik in barv, ki so skrbno izbrane, v simboličnem pomenu vzbujajo občutek miru, radosti in odprtosti. Vsako jutro od 9. do 9.30 bo potekala molitev.

Ostale prireditve in dogodki:

Torek, 12. junij: Ob 18. uri bo obred in molitev za dolgo življenje, za mir in blaginjo.

Sreda, 13. junij: Ob 18. uri obred in molitev GURU PUDŽA TSOK. Prosimo vas, da prinesete cvetje, sadje, pecivo, hrano… Po blagoslovu bomo podelili stvari, ki jih boste prinesli in imeli skupno večerjo.

Četrtek, 14. junij: Ob 18. uri obred in molitev za mir v svetu.

Petek, 15. junij:  Ob 18. uri: mudre – energijski položaji prstov in rok. Delavnica učenja muder, ki jo bodo izvajali naši tibetanski gostje. S seboj prosim prinesite podloge za sedenje. Mudre so simbolični in energijski položaji prstov in rok. Beseda mudra izhaja iz sanskrta in pomeni kretnja, gib ali položaj. Z njimi oblikujemo določeno pozicijo prstov in dlani, pa tudi obraznih kretenj ter položaja telesa. Delovanje muder: Z mudrami lahko vplivamo na razpoloženje, naravnanost ter zaznavanje in poglabljamo zavedanje in koncentracijo. Z njihovim izvajanjem vzpostavljamo povezavo med fizičnim, energetskim in mentalnim telesom.

Sobota, 16. junij: od 9. do 12. ure bodo naši gostje izdelovali Amitabha speech mandalo,od 9. do 9.30 bo potekala molitev.

Nedelja, 17. junij: od 9. do 12. ure si boste lahko ogledali mandalo. Od 9. do 9.30 bo potekala molitev.

Ponedeljek, 18. junij: Tridnevne meditacije ob molitvah in obredih. Dobimo se ob 9. uri, sledi molitev in nato začetna meditacija, popoldan meditacije in joga. Pričakujemo predhodne prijave zaradi omejenosti števila mest. Poskrbljeno bo za hrano in spanje. S seboj prosim prinesite podloge za sedenje. Prijave pošljite na e-pošto: dragan.potocnik@uni-mb.si

Torek, 19. junij: Meditacija ob molitvah, obredih in jogi.

Sreda, 20. junij: Meditacija ob molitvah, obredih in jogi.

Četrtek, 21. junij: Ob 18. uri obred in molitev za duše umrlih.

Petek, 22. junij: Ob 18.uri priprave na fire pudžo (izdelovanje fire mandale na prostem).

Sobota, 23. junij: PRIREDITEV KRESNA NOČ skupaj z založbo Pivec. Branje poezije ob kresu. Zvečer bodo naši gostje pripravili fire pudžo.

Nedelja, 24. junij: od 9. do 12. ure si boste lahko ogledali mandalo. Od 9. do 9.30 bo potekala molitev.

Od ponedeljka 25. junija do vključno srede 27. junija RETREAT (umik v samoto in tišino ob molitvah in obredih). Pričakujemo predhodne prijave zaradi omejenosti števila mest. Poskrbljeno bo za hrano in spanje. S seboj prosim prinesite podloge za sedenje. Prijave pošljite na e-pošto: dragan.potocnik@uni-mb.si

Četrtek, 28. junij: Ob 18. uri obred in molitev TANTRIC SECRET CHANTING

Petek, 29. junij: Ob 18.00 uri MEDITATIVNO ZVOČNO POTOVANJE Z MOJSTRI OBREDNEGA GRLENEGA PETJA. Nastopajo gyuto menihi Thupten Sherab, Sangay Gyatso in Tashi Sang. GRLENO PETJE: v tem načinu petja se prepletata dva poglavitna elementa, ki združujeta prastaro človekovo raziskovanje zvoka in posebno tehniko, s pomočjo katere izvajalec ustvarja iluzijo dvoglasnega petja. Tehnika vokalistu omogoča, da manipulira z resonanco, ustvarjeno med potjo zraka skozi pljuča, grlo in ustno votlino. Hkrati pa ta svojevrstna tehnika čudovito ponazarja, kako izjemen inštrument je lahko človeško telo. Pri Tibetancih je grleno petje namenjeno recitaciji budističnega kanona (svetih tekstov) in samostani kot na primer Gyuto so specializirani za učenje grlenega petja. V današnjem večeru nam bodo trije tibetanski menihi: Thupten Sherab, Tashi Sang, Sangay Gyatso iz Gyuto samostana v Dharamsali (severna Indija) predstavili to izjemno in osupljivo tehniko petja.

Sobota, 30. junij: ob 10. uri zaključni obred. Roža življenja, neminljiva lepota mandale, ki se bo končala z zaključnim obredom.

Vstopnine na prireditve in dogodke ni. 

***

F O T O

***

Če želiš prejemati zanimive informacije, se lahko prijaviš na novičke s klikom na ikonico:

1a-blogmailing-in-roka

۞

P R E B E R I    Š E | Y O U   M I G H T   A L S O    B E   I N T E R E S T E D  I N

Kategorije:[EVENTS | Zgodilo se je], [Good to know | Dobro je vedeti], [VIDEO]Oznake: , , , , , , , ,

4 comments

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: