Vrhunski umetnik Sergei Polunin


Glede nato, da je danes Valentinovo, dan zaljubljenih, posredujem zgodbo vrhunskega umetnika, izjemnega plesalca, Sergei Polunina v katerega sem se totalno zaljubila. In ko se uloviš, da po spletu iščeš informacije, koliko je tale dečko visok, potem veš, da je platonska zaljubljenost prešla na čisto drug nivo.

Given then, that today is Valentine’s Day, it’s a perfect time for sharing a story about the great artist, Sergei Polunin, extraordinary dancer, that I have a huge crush on. And when you catch yourself searching information on the web about his height, then you know that crush has moved on a different level.

[Slovenian above | English below]


Video, s katerim je zaslovel tudi izven sveta baleta, je zaokrožil po spletu dve leti nazaj, ko me je fasciniral s plesom. Te dni pa sem čisto po naključju srečala dokumentaren film pod imenom Dancer, kjer je predstavljena njegova zgodba in ozadje tega videa.
Gre za zgodbo dečka iz Ukrajine, ki mama ga je vpisala k baletu in mu s tem želela omogočiti boljše življenje in izhod iz revščine. Celotna družina se je razselila po svetu zaradi dela in namena, da bi dečka podprla pri teh ciljih in razvijanju njegovega plesnega talenta. Tako ga je pot pripeljala v London, kjer je med več tisočimi prijavljenimi otroki za šolo baleta bila izbrana le pešica, med katerimi je bil tudi Sergei. V film so vključeni tudi stari video posnetki, ki jih je naredil Sergei in eden teh me je posebej fasciniral; namreč prikazuje otroke, kako stojijo v vrsti in istočasno delajo piruete, nakar vidiš, kako eden po eden odnehajo, samo Sergei se še vrti, dokler ne pride čisto do konca vadbenega prostora. Deček, ki je sam odraščal v Londonu pod okriljem baletne šole in imel družino razkropljeno po celem svetu, je mislil, da bo z baletom združil svojo družino, zato pravi, je treniral dva krat več kot vsi ostali. Posledično je preskočil tri razrede in bil razglašen kot najmlajši glavni plesalec v zgodovini angleškega kraljevega baleta. Predstave, v katerih je nastopal, so bile dve leti vnaprej razprodane. In s tem, ko se je njegova karierna pot odprla, je družina razpadla, starša sta se ločila in motivacija, ki ga je kot otroka gnala naprej, je bila izgubljena. Iskal je svoj smisel in pomoč iskal tudi pri baletni šoli, kjer kar hitro spoznal, kakšni so interesi institucij. V njemu se je prebudil upornik, pojavil se je kokain in tetovaže in šele, ko je rekel, da izstopi iz Royale ballet London, so medji neutrudno začeli s širjenjem informacij v obliki senzacij, kjer so ga označili za ”bad boya” in podobne neumnosti.

Glede nato, da sem pregledala skoraj vse možne intervjuje, ki se najdejo na spletu, mi deluje izjemno iskrena oseba, in tudi ni prikrival, da je v nekaterih predstavah plesal pod vplivom kokaina in pri plesu bolj užival kot sicer, saj pravi, da tako ni čutil bolečine. To informacijo so seveda takrat mediji uporabili kot neizpodbiten dokaz o njegovem ”slabem” karakterju. Resnično me zanima, kakšni bi bili rezultati, če bi naredili nekakšen dopinški test na droge in alkohol v svetu drame, opere in baleta; ali še huje med poslanci v parlamentu. Samo toliko, za statistično primerjavo.
In huje kot kokain so v svetu baleta očitno tetovaže. Groza vseh groz. Sicer nisem neka privrženka tetoviranja, drugo so plemenske zadeve, ki jih imajo čist drug pomen in namen, mi pa je všeč ta krog, ki ga ima narisanega na trebuhu. V glavnem zgodba se nadaljuje z zaključkom v Angliji in njegovo željo, da bi kariero nadaljeval v ZDA, vendar pa so mu zaradi blatenja imena, bile vse poti v ZDA zaprte. Nihče ga ni sprejel misleč, da je problematičen in nekakšna baletna verzija Lindsay Lohan.

Pot ga je peljala v Moskvo in na novo je začel svojo zgodbo, pri čemer je le ena oseba videla izven okvirjev baletnega sveta in tako je dobil pomoč pri razvoju kariere. Ironično, tudi tu je prišel do iste točke glede plesa in vprašanja smisla. Odločil se je končati svojo plesno pot in tako je nastal video, s katerim se je hotel posloviti od plesa in v katerem je strnjena celotna njegova življenjska zgodba, izkušnje, razočaranja, emocije. V devetih urah, koliko je trajalo snemanje, se je vedno znova vračal v emotivno stanje in jok, preko česar je prišel v stanje praznine in totalne jasnosti in takrat se mu je ponovno razotkril njegov namen. Ironično, ples s katerim naj bi se od sveta plesa poslovil, predstavlja točko njegove transformacije preko katere oživel je strast in ponovno našel svoj namen. Ko je videl, kako je video zaokrožil po spletu in svetu in kako so starši snemali svoje otroke, ki so ob tem videu plesali in koliko otrok je s tem insipiral, da bi postali plesalci, je dobil dodatno voljo in motivacijo ter naslednje tri mesece plesal povsod in to zastonj. Odkril je namreč, da je ples resnično tisto, kar želi početi in da ne gre le za željo njegove mame. Sedaj nastopa po celem svetu in navdihuje ter navdušuje občinstvo, tako kot plesalec kot par z izjemno baletno plesalko Natalio Osipovo. Njegova zgodba me spominja na proces transformacije, ko se iz kokona po mukah in naporu razvije čudovit metulj, in tako je se Sergei iz plesalca prelevil v vrhunskega umetnika, ki izraža bistvo skozi ples.

Celoten film si lahko ogledaš s klikom na DANECER.

***

[English]

A video, which is famous even outside the world of ballet circulated around two years ago, and I was fascinated by his dancing. And purely by coincidence, a few days ago I have seen the documentary film called Dancer, where the story about Sergei Polunin was presented and also the background of this video.
It is the story of a boy from Ukraine, whose mom saw ballet as an option for a better life and escape from poverty. His whole family supported the boy’s talent in dance, so in order for him to achieve it, they moved to different parts of the world in order to find work and money. The first big opportunity came when applying in Royal Ballet in London, where among thousands of children only a few were selected and among them was Sergei. In the documentary was also clips from Sergei old camera, video footage where you can see glimpses of that sweet boy’s life and I was particularly fascinated with one sequence where children were standing in line and at the same time were doing pirouettes, and one by one were quitting, except Sergei, he was rotating until reaching the end of the training room. I can only imagine how hard it must be for any child to grow up without a family, but to believe that through dance he will bring a family together must be really big pressure and also powerful motivation. And so it was, he worked twice as much and as a result, he skipped forward and so he becomes the youngest principal dancer in the history of the English Royal Ballet.
Performances in which he performed were sold out two years in advance. And when his career opened, the family broke up, the parents got divorced, so motivation and purpose were lost. In searching for help, he turned to ballet school and luckily for him, he quite quickly realized the interests of the institution. When his rebellion side awakens, drugs appeared and also tattoos, and when he declared that he is leaving Royale Ballet of London, media took that and turn into sensation story where they declare him as ”bad boy” and similar nonsense.

I reviewed almost all possible interviews and I got an impression that he is a very honest and truthful person, and in fact, he didn’t hide that in some performances he was under the influence of cocaine, where he had more enjoyable dance than usual because he didn’t felt pain. Of course, this information was preserved from media as irrefutable evidence of his ” bad ” character. Honestly, I wonder what would results be if there was a kind of doping test for drugs and alcohol in the world of drama, opera and ballet; or worse among politicians in parliament.
And although I am not from the world of ballet it looks likes that in that world the worse crime that cocaine is having a tattoo. The horror of horrors. So, his story in England ended and his desire to continue a career in the US was closed, due to reputation and damage created by media where he became a ballet version of Lindsay Lohan.

The path led him to Moscow and beginning from scratch, where he got help from only one person who saw outside the box. Here, too, he comes to the same point about the purpose and meaning of the dance. He decided to end his dance career and this video is sort of goodbye from dance. After knowing this, the whole video got a different meaning. It wasn’t only a beautiful dance, fulfilled with emotions, frustrations, and a story that life has brought him, it’s the point of transformation from dancer to an artist. During 9 hours of shooting the video, he explained how he was going through emotions and crying, and then a state of emptiness came with clarity. Ironically, the dance that was supposed to be farewell dance, revived his passion and brought back his purpose. And also seeing children dancing on his video must be a big motivation to continue the paths of dance, that was chosen for him. After that, he was dancing for three months for free revitalizing his passion. And now he is dancing worldwide, fascinating audience and inspire so many people, as a solo dancer, principal dancer and as a pair of beautiful Natalia Osipova. His story reminds me of the power of transformation wherefrom the cocoon with so much effort and straight beautiful butterfly develops, and that is how I see him, as a sensitive person who was able to transform himself from being a dancer into the great artist who expresses through dance.

The movie is available here: DANCER.

***

۞

P R E B E R I    Š E | Y O U   M I G H T   A L S O    B E   I N T E R E S T E D   I N

Kategorije:Articles | Članki, Movie of the week | Film tednaOznake: , , , , , , , ,

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: