Selfi in obsedenost s samopodobo

Bizarnost in s tem povezana tekma za potrditev, ki se odraža po številu všečkov in lažnega občutka pomembnosti.


Ko je to poletje prišla novica, da je ob obisku Plitviških jezer, turist iz Kanade padel v 70 metrov globok prepad, zato ker je hotel narediti boljši selfi, in da to ni edin primer, ki ga tam beležijo, namreč iz istega mesta je padla slovaška turistka, ki je prekoračila varnostne omejitve in zaradi selfija umrla, se vprašaš kaj ljudem dogaja. In če smo takšna narcisoidna obnašanja prej pripisovali najstnikom, naj omenim, da je slovaška turistka bila stara 54, par ki se je prav tako zaradi selfija ubil pa je na Plitvicah praznoval 40 obletnico poroke.

selfi1

Stanje narcisizma in obsedenosti s selfijem je vrsta odvisnosti, po čemer je postal prepoznaven najstnik Danny Bowman, ko je leta 2014 prišel v številne časopise zaradi samomora po neuspelem selfiju. Namreč Danny je bil obseden z iskanjem pravega selfija in da je našel pravo sliko, je porabil tudi 10 ur dnevno, pri čemer je naredil tudi do 200 posnetkov sebe. Odvisnost do selfijev ga je izolirala od življenja in posledično je pustil tudi šolo. Samomor je hvala bogu preživel in danes predava o svoji izkušnji in iskanju popolnosti.

O tovrstnem absurdu govorijo dejanja Kim Kardashian, ki je leta 2015 izdala knjigo s selfiji, je pa med drugim razkrila, da je med štiridnevnim oddihom v Mehiki naredila 6.000 selfijev, kar na dan znese 1.500 fotografij nje in ne fotografij okolja, narave, dogajanja, arhitekture, umetnosti, hrane ali sončnih vzhodov, zahodov, nič od tega, ampak samo fotografij nje.

Za večjo prepoznavnost, potrditev ali tisto kar potrebujejo, so ljudje očitno pripravljeni na široko odpreti vrata svojega življenja. Koliko je to življenje, ki ga promovirajo na socialnih omrežjih realno, je pa druga pesem. Naj samo omenim, da se je tudi dogajalo, da sem se med koncertom morala menjati lokacijo, saj so punce, ki so bile v moji bližini imele vročo debato, zakaj ena drugi ni lajkala profilne slike, naj omenim, da so punce bile 35+ in pri tej pereči temi preglasile glasbeno skupino, ki je nastopala v živo!

In če se eni kregajo za število lajkov, jih drugi imajo v velikosti kontinenta, tako je vodilna kraljica Instagrama Selena Gomez, pevka, katero sledi 103 milijone ljudi. Res ne vem, kaj si naj mislim ob tej številki. Sem pa našla zanimiv dokumentarec z naslovom The rich kids of Instagram, ki da zanimiv vpogled v svet fantazije, poziranja in šobljenja ustnic in hkrati postavi pod vprašaj, koliko fame je resnične in čemu tovrstna potreba po izpostavljanju in seveda pretvarjanju.


ALMIRACATOVIC.COM


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: