Rudolf Steiner in njegova številna darila


So dušice, ki so obiskale ta planet in pustile za seboj ogromno zapuščino in za katere lahko samo rečem, hvala Stvarstvu za takšne mistike. In eden takšnih je Rudolf Steiner, ki me na nek način spominja na Nikolo Teslo. Za seboj je pustil znanje in modrost ter odprl pot naslednjim generacijam. Rudolf Steiner se je leta 1861 rodil na Hrvaškem, svojo pot pa končal leta 1925 v Švici. Bil je avstrijski filozof, pesnik, pisatelj, prevajalec ter utemeljitelj Goethejevega inštituta in začetnik Antropozofije – znanosti o ljudski modrosti, antropozofske medicine, euritmije- ozaveščeno gibanje telesa, biodinamičnega poljedelstva, Waldorfske šole. Napisal je 28 knjig in imel preko 6.000 predavanj. Poročen je bil dva krat, s prvo ženo Anna Eunicke je bil do njene smrti 1911; druga žena Marie Steiner-von Sivers je bila tudi njegova sodelavka.

Rudolf Steiner

Študiral je na Dunaju, kjer se je leta 1879 vpisal na Tehnično visoko šolo ter med drugim študiral biologijo, kemijo in fiziko. Profesor in prijatelj, Karl Julius Schröer, je Steinerju prvi približal Goetheja kot človeka in pesnika, sam pa ga je spoznal v svojem prostem času še kot znanstvenega raziskovalca, ki se je ukvarjal z optiko, botaniko in anatomijo. Steiner je opazil, da Goethe v svojih raziskavah razmišlja drugače kot običajni znanstveniki. Z nalogo urejanja Goethejevih znanstvenih del se je seznanil z njegovim celostnim pogledom na svet. Doktoriral je iz filozofije z disertacijo »Resnica in znanost«.

Kot ena prvih izkušenj komuniciranja o duhovnem svetu, se omenja dogodek, ko mu je bilo 18 let ter je srečal zeliščarja, s katerim sta se ujela in si izmenjala nadčutne izkušnje. Steiner je o njem zapisal: “Z njim si se lahko pogovarjal o duhovnem svetu kot z nekom, ki ima s tem izkušnje.”  S pomočjo izkušenj, ki jih je opisoval kot spiritualne, je začel povezovati uradno znanost z duhovnostjo. Na prelomu 19. in 20. stoletja je začel rednejšo predavateljsko pot, sprva so bila predavanja o duhovnem za teozofe, saj je bil član teozofskega društva, katere je zapustil, saj niso našli skupnega jezika. Leta 1912 je ustanovil antropozofsko društvo. Antropozofija pomeni »znanje, pridobljeno skozi višji jaz človeka« (anthropos – človek; sofia – modrost). Leta 1913 ustanovi Goetheanum, šolo duhovne znanosti, v Dornachu v Švici. Leta 1919 je v Stuttgartu ustanovil prvo waldorfsko šolo.

»Vzgojitelj mora delovati tako, da resnico, dobroto in lepoto ne le zgolj prikaže otroku, temveč da to živi. To kar on je, preide na otroka, ne pa tisto, kar ga uči. Bistveno je, da vsako učenje predstavimo otroku s svojim zgledom. Poučevanje samo mora biti umetnost; ne zgolj teoretična snov.«

Waldorfska šola je zaživela jeseni leta 1919 v Stuttgartu, na pobudo Emila Molta. In kljub temu, da ime nosi po tovarni Waldorf-Astoria, kjer so bili zaposleni starši prve generacije otrok, je po tem Steiner ostal najbolj prepoznaven. S to šolo je bil povezan vse do svoje smrti leta 1925. Osnova te šole temelji na vzgoji otroka z vidika duhovne znanosti. Steiner je vzgajal učitelje v tem, kako naj vidijo v vsakem otroku posebno vprašanje, božansko uganko, ki jo mora vzgojitelj z ljubeznijo in s pridobljenim znanjem rešiti tako, da mladi človek najde samega sebe.

Biodinamično kmetovanje temelji na znanju, ki pravi, da ko živi organizem odmre, se njegovi elementi vračajo zemlji (trdnim snovem), vodi (tekočinam), zraku (plinom) in ognju (plazmi, materiji ki je na meji med materialnim in eteričnim nivojem); hkrati pa se razgradi tudi eterično telo in se njegovi sestavni deli vračajo eterični masi. Iz razumevanja teh procesov je Steiner razvil preparate, ki se v homeopatskih razredčenjih dodajajo zemlji, gnojilom, humusu, in s kreativnimi oživljajočimi silami spodbujajo rast in razvoj pridelkov v skladu s kozmičnimi zakoni. Pri tem se upoštevajo tudi vplivi sonca, meseca in ostalih planetov osončja.

Leta 1924 je organiziral Poljedelski tečaj za velike kmetovalce v Nemčiji, na katerem je opozoril na resne posledice uporabljanja kemičnih sredstev, umetnih gnojil in škropiv v poljedelstvu ter nespoštovanje naravnih ciklov v kmetijstvu, ki se je vse bolj industrializiralo. Trdil je, da »nadsončni« planeti, Mars, Jupiter in Saturn sevajo svoje sile – energijo globoko v zemljo, od koder jih kremenčaste kamenine sevajo nazaj v prst, v kateri rastlina korenini. Rastlina ima te sile na razpolago od »nadsončnih« planetov in jih vgradi v svoje plodove kot sile vitalnosti. Prav tako drugi »podsončni« planeti, Luna, Merkur in Venera, sevajo drugo vrsto energije, katero privlači nase apnenec v tleh. Rastline, ki sprejemajo to energijo, pridobijo z njo sposobnost tvorbe semen, ki dobro kalijo. Energije podsončnih planetov posredujejo sposobnost dobre reprodukcije ali »sile reprodukcije«. Delovanje so izmerili ob sončnih mrkih. Rudolf Steiner je predpostavljal, da imajo tako kot človek in živali tudi rastline neko svojo “osebnost” – posebnost. Na omenjenem poljedelskem tečaju je izjavil: »Konec tega stoletja bodo naša živila tako prazna, da za človekovo prehrano ne bodo več uporabna, polnila bodo le njegov želodec, a resnično prehranjevati človeka ne bodo več mogla«. Leto 1924 je tako začetek drugačnega poljedelstva, ki se imenuje Biološko-dinamično poljedelstvo in ga je s t. i. setvenimi koledarji nadgradila Maria Thun.

Steiner je učil, da je duhovni svet dosegljiv ustrezno razvitemu umu, vendar je ta zaradi prevelikega posvečanja materializmu dolgo časa zatrt, lahko pa ga zbudimo s pomočjo meditacije in koncentracije. Duhovna znanost antropozofije se dotika praktično vseh vidikov človekovega življenja, najbolj pa se je udejanjila skozi gibanje preko 100 waldorfskih šol v Evropi in ZDA, v antropozofski pedagogiki za zdravljenje duševno prizadetih, kot tudi preko biodinamičnega ekološkega kmetijstva, ki je danes razširjeno po celem svetu. Steiner je vztrajal, da moramo tudi duhovne vidike realnosti sistematično in znanstveno preučevati, seveda pa pri tem uporabljati tudi notranji uvid. Med drugim je govoril tudi o antimateriji, ki jo je uradna znanost potrdila kakih 50 let kasneje.

Umrl je leta 1925; tisti, ki so mu bili blizu pravijo, da so ga izželi in pokopali sebični interesi nekaterih ljudi. Prah njegovega telesa je postal del zemlje ob Goetheanumu.

Dokumentarec: The challenge of Rudolf Steiner

***

۞

P R E B E R I    Š E | Y O U   M I G H T   A L S O    B E   I N T E R E S T E D   I N

Kategorije:Articles | Članki, Good to know | Dobro je vedetiOznake: , , , ,

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: