Kaj nas učijo rastline

Izjemni učitelji, ki pojejo prelepo melodijo, vse dokler se zraven njih ne pojavi oseba, ki je polna negativnih emocij. Takrat rastline utihnejo.


Rastline, ki ne samo krasijo ta čudovit planet, ampak omogočajo življenje, nosijo v sebi zraven zdravilnih moči, tudi moč transformacije. Tako je rastlinsko kraljestvo simbol temeljne enotnosti življenja in simbol cikličnega značaja sleherne eksistence: rojstva, zrelosti, smrti in transformacije. Vsaka rastlina nosi moč naravne prvine elementov ter planetov in nam pomaga pri vzdrževanju in ohranjanju ravnovesja, preko tega, da se hranimo z njimi, ali pa s tem, ko jih imamo v prostoru. Z vonjem nas premaknejo, s hrano zdravijo, z obredi pokažejo sporočilo.

Rastline reagirajo na naše čustveno stanje in nas učijo, kako transformirati negativne vibracije. So veliki učitelji, ki nas med drugim učijo kako se priklopiti na sonce in se odpreti za sprejem sončne energije. Moč, ki jo rastline akumulirajo, se lahko uporabi po namenu, zato so zdravilne ali strupene. V vedskem izročilu imajo rastline zdravilne lastnosti zato, ker so same dar neba in korenine življenja ter se smatrajo kot božanstva.

Sprva so bile vode in rastline Neba:
Rastline, ki pripadajo vsem bogovom,
strašne rastline, ki dajejo ljudem življenje …
Naj me rastline z neštetimi listi
rešijo smrti in tesnobe!

Dokumentarec Secret life of Plants je nastal po istoimenski knjigi Peter Tompkinsa in Christopher Birda, kjer so podani zanimivi in nenavadni eksperimenti ter ugotovitve glede rastlin.

Ko je biolog Camaleonte Oleandro gostil v oddaji Na rubu znanosti, je pojasnil svoje več kot 20 letno raziskovanje rastlin, glede njihove občutljivosti in senzibilnosti. S pomočjo aparatur je pokazal kako rastlina reagira na okolico in dogodke. Če v bližini rastline kuhaš jajce, ubiješ žival ali drugo rastlino, to rastlina čuti in preneha oddajati signale, kakor da bi padla v nezavest. Rastline prepoznajo nasilni dogodek in na to reagirajo kot na šok.

Prav tako opisuje aparaturo, ki funkcionira s pomočjo dveh elektrod, kjer je ena pripeta na list rastline, druga za korenino, pri čemer se konstantno meri gibanje elektronskega potenciala rastline s čimer nastaja električni tok. V ta tok vstopa instrument, analogno digitalni transformator, ki prevaja električni impulz v glasbenega, ki je v računalniku, preko katerega se izbere kateri koli instrument na katerem želimo slišati, kako rastlina igra.

Zanimivo, da rastline prenehajo igrati, če se jim približajo osebe z zelo negativnimi emocijami, še posebej jezne osebe. Rade pa poslušajo klasično glasbo. Kadar se z rastlinami pogovarjamo ustvarjamo čustven odnos. Da rastline niso le dobri glasbeniki ampak tudi plesalci nam pokaže rastlina z imenom Telegraph Plant, ki jo imenujejo Plesoča rastlina, saj na glasbo reagira plesno. Kako, pa si lahko ogledaš na video posnetku. Kako se rastlina zaščiti, ko je napadena, pri čemer ene spustijo visoko dozo nikotina, druge pokličejo na pomoč ter kako to zgleda, je zanimivo prikazano v par minutnem prispevku Pflanzen können Fühlen.

Rastlina, ki pleše

Fraktali

Fascinira me oblika, ki jo rastline sprejme in namen, ki ga ima ter kako se ta v obliki fraktalov odraža. Fraktal je geometrijska oblika, ki je sama sebi podobna (simetrična) in neomejena glede mer, pri tem pa je oblika lahko deljena v delce in ti delci deljeni v manjše kopije originalne oblike. Te oblike vidimo povsod v naravi, v našem telesu, v vesolju. Temo na tej osnovi sem že objavila, zato če te zanimajo fraktali, si lahko ogledaš fotografije in dokumentaren film na: »FRAKTALI«.


Svete rastline

Ime »svete rastline« je nekako najbolj povezan s šamanizmom in asociira na južno Ameriko, kjer so imenovali rastline, ki so jim bile pomembne iz prehrambnega kot tudi iz zdravilnega vidika. Uporabljajo se v ritualih kot sredstvo za premik zavesti. Ajavaska, iboga, pejotl, meskalin, kanabis, koka, mak, mušnica so le ena izmed imen, ki se pojavljajo skozi zgodovino v različni civilizacijah v obrednih ritualih. Pri nas so rastline s takšnim namenom imenovali “čarovniške zeli”, kamor sodijo volčja češnja, črni zobnik in mandragora (podlišček)ter Navadni kristavec (datura).

Iz ljudske pripovedi so rastline po namenu razvrščali v štiri skupine; rastline za zaščito, ljubezen, denar in zdravje. Tako so brin, ajda, bezeg, čebula, česen, akacija, angelika, bambus, borovnica, breza tise rastline, ki nas ščitijo; medtem ko grah, češnja, ingver, jabolko, fižol, kostanj, jasmin, melisa, meta prinašajo ljubezen; kamilica, nageljeva žbica, lucerna, bazilika, hrast, javor, majaron, mak, riž, sezan prinašajo denar; kopriva, koriander, kumina, lovor, gardenija, cedra, bršljan, bor pa krepijo naše zdravlje.

Kako »svete rastline« komunicirajo s človekom in kako mu služijo zanimivo razloži Santiago Andrade Leon pripadnik Svetega Ognja Itzachilatlana, ki širi modrost in znanje svojih prednikov.


Rastline, ki čistijo prostor

Rastline filtrirajo strupene kemikalije in poskrbijo za boljšo kvaliteto zraka, in sicer preko listov absorbirajo ohlapne organske spojine v zraku, ki potujejo po steblu navzdol do korenin, kjer jih razgradijo na organske kisline, sladkor in aminokisline, ki jih uporabljajo za svojo rast in razvoj. Prav tako zatirajo viruse, bakterije, parazite. Rastline tako delujejo kot filtri, vlažilci in ionizator. Med snovmi, ki so lahko škodljive za naše zdravje (nekatere so tudi kancerogene), in s katerimi smo najpogosteje obkroženi v domovih so formaldehid, trikloroetilen, ksilen, toluen.

Formaldehid je eden pogostejših onesnaževalcev notranjega zraka stavb in lahko spodbudi dihalne in nevrološke težave. Prisoten je v gradbenih proizvodih (industrijska lepila, izolacija iz pene), v pohištvu, barvah, lakih in premazih, v sredstvih za razkuževanje in čiščenje (tekoča čistila, praški, mehčalci, osvežilcih zraka) ter sredstvih za osebno higieno. Vsebujejo ga tudi nekatere tkanine, preproge in celo oblačila za dojenčke.

Trikloroetilen je prisoten v zraku, vodi in zemlji, kot onesnaževalec iz proizvodnje in odpadkov, v živilih pa ga najdemo zaradi uporabe onesnažene vode, čiščenja opreme ali absorpcije iz zraka. Najdemo ga v nekaterih kemičnih pripomočkih za odstranjevanje barve, madežev in čiščenje preprog.

Ksilen se uporablja pri proizvodnji plastenk in poliestra, področja uporabe pa vključujejo še tiskanje ter gumarsko in usnjarsko industrijo. Najdemo ga tudi v cigaretnem dimu, lakih in v sredstvih za odstranjevanje barve ali rje. Pri občutljivejših lahko ksilen povzroči dermatitis, hlapi ksilena imajo v visokih koncentracijah narkotičen učinek, delujejo na živčni sistem in dražijo sluznice.

Toluen najdemo v plastenkah, laku za nohte, parfumih, barvah in cigaretnem dimu. Po vdihavanju ali stiku s kožo povzroči draženje, če je izpostavljenost dolgotrajnejša povzroča dermatitis in razmastitev kože.

Naslednje rastline so še posebej znane po tem, da filtrirajo strupene kemikalije in poskrbijo za boljšo kvaliteto zraka:

 • Zlati potos (Scindapsus aures)
 • Fikus (Ficus maeleilandii alii)
 • Pajkovka (Chlorophytum comosum)
 • Okrasna palma (Rhapis Excelsa)
 • Taščin jezik (Sansevieria trifasciata ‘Laurentii’)
 • Aloe vera
 • Orhideja (Phalaenopsis)
 • Pritlikava palma (Phoenix roebelenii)
 • Kitajski zimzelen (Aglaonema Crispum ‘Deborah’)
 • Krizantema (Chrysantheium morifolium)
 • Gerbera (Gerbera jamesonii)
 • Dracena ali zmajevka (Dracaena marginata in Dracaena deremensis ‘Warneckii’)
 • Jokajoča figa ali fikus benjamin (Ficus benjamina)
 • Navadni bršljan (Hedera helix)
 • Azaleja (Rhododendron simsii)
 • Filodendron (Philodendron oxycardium)
 • Praprot (Nephrolepis exaltata Bostoniensis)
 • Bambusova palma (Chamaedorea sefritzii)
 • Spatifil (Spathiphyllum)
 • Flamingo (Anthurium andraeanum)

Aloe vera je je odlična za dvig ravni kisika v domu, prav tako absorbira formaldehid, ogljikov dioksid in ogljikov monoksid. Je pa ena Aloja učinkovita za devet bioloških čistilnih naprav zraka. Poleg tega, da je rastlina dober čistilec zraka, pa je blagodejen tudi gel, ki je v njenih listih. Če samo prelomite list, boste v njem našli sestavino, ki pomaga pri zdravljenju ureznin in opeklin.

Bršljan je učinkovit v boju proti formaldehidu in samo v 6 urah učinkovito odstrani toksine v zraku, ki dražijo sluznico in so lahko vzrok za demartitis in pogoste glavobole. Bršljan, ki ga je zelo preprosto vzgajati, saj zahteva svetlo mesto, a ne neposrednega sonca, in redno zalivanje.

Pajkovka je sposobna narediti fotosintezo pod minimalno svetlobo in odlično absorbira strupe iz zraka. Ena rastlina učinkovito očisti zrak v prostoru, ki meri 200 kvadratnih metrov.

Taščin jezik, zelišče za dom, ki je skoraj neuničljivo, kar že ime pove.  Je zelo odporno in potrebuje zelo malo svetlobe za fotosintezo. Čeprav odstranjuje strupe, to je super za spalnico, ker proizvaja kisik ponoči.

Fikus je večnamenski rastlinski filter, ki iz zraka očisti prah, alergene, glivice in bakterije ter nevtralizira cigaretni dim. Je pa potrebna previdnost, če imate majhne otroke ali domače živali, saj so lahko listi fikusa strupeni.


Dokumentarec What plants talk about.

When we think about plants, we don’t often associate a term like “behavior” with them, but experimental plant ecologist JC Cahill wants to change that. The University of Alberta professor maintains that plants do behave and lead anything but solitary and sedentary lives. What Plants Talk About teaches us all that plants are smarter and much more interactive than we thought!

Tako nas ti tihi učitelji učijo velike modrosti, kot so prisotnost, kako kanalizirati dih, ter kako transformirati negativne vibracije in jih uporabiti za rast in razvoj, kako živeti od sonca ter biti v stanju enosti. Resnično veliki so tile tihi učitelji.


ALMIRACATOVIC.COM


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: