Nevarnost CETA sporazuma

Ko je decembra 2013 v javnost prišla novica o TTIP in skrivnih pogajanjih med ZDA in EU, ki jo je objavil WikiLeaks in so se začele pojavljati kratice TISA, TTIP, CETA, je prišla na dan tudi vsebina sporazumov, pri čemer se je izpostavilo, da t.i. sporazumi ogrožajo bistvene socialne standarde, okoljske predpise, delavske pravice, prehransko varnost in javne dobrine. Pred kratkim pa je novica preplavila splet, da bo Francoska vlada v septembru Evropsko komisijo pozvala k ustavitvi pogajanj med EU in ZDA o trgovinskem sporazumu (TTIP), ob čemer se sprašujem, kaj bo zgodilo s sporazumom CETA, ki naj bi ga podpisali 27. oktobra in je enako škodljiv kot TTIP.

V tem času je bilo zanimivo opazovati politike, ki so sprva prepričevali prebivalstvo, da gre za trgovske sporazume, ki bodo krepili in širili posel, nekje vmes med pogajani, pa so vsaj nekateri spoznali, v čigavo korist se bo tehtnica prevesila, pri čemer verjetno ni potrebno posebej izpostavljati, za čigave koristi in interese gre. Tako me niti ne čudi izjava državnega sekretarja na francoskem ministrstvu za trgovino Matthias Fekla, ki je pred kratkim izjavil, da Američani ne dajo nič ali le drobtinice. S korporacijami in njihovimi zastopniki se enostavno ne more sklepati kompromisa in pogajati, to sem omenila v temi s fiaskom Velike Britanije, saj je namen korporacij pridobivanje še več moči; pri čemer gre za nekakšno pošast, ki je večno in vedno lačna. In ne moreš biti z njimi malo pazljiv in hkrati okrepiti gospodarsko sodelovanje, kakor je menila naša vlada, da bo na tak način sodelovala, saj se to dvoje izključuje, ker korporacija ne pozna besede sodelovanja, poznajo le jemanje, ali je to na račun okolja, zdravja, hrane ni bitno; vse v imenu dobička in moči.

Comprehensive Economic and Trade Agreement (Celoviten ekonomski in trgovinski sporazum, krajšano CETA) v bistvu sploh ni sporazum, ampak le odprta vhodna vrata korporacijam iz ZDA, da preko Kanade stegnejo svoje lovke do EU, pri čemer želijo državam znižati standarde in pravice državljanom ter vsem korporacijam omogočiti še bolj brutalno in agresivno delovanje. T.i. sporazum vpliva na vsa področja življenja, pri čemer pa lahko korporacija toži državo, če ima ta zakone, predpise zaradi katerih korporacija smatra, da se ji je zaradi tega zmanjšal dobiček (kot npr razni varnostni, zdravstveni razlogi itd.). V primeru tožbe se proces odvije na posebnih trgovinskih sodiščih, kjer določajo trije arbitri in se na odločitev sodišč ni možno pritožiti, obsojenemu (beri državi) se naloži odškodnina in odredba, da odstrani zakone. Ni pa možno obratno, torej če bi skupina ljudi hotela skupinsko tožiti korporacijo. Torej, korporacije bodo svoje dosegle na tak ali drugačen način in v primeru tožbe, bo to stalo državo (beri državljane), ki bo spet zategovala pasove, kar bo seveda najbolj vplivalo na področja, ki so že zdaj v razsulu, kot je npr. zdravstvo. Če smo mislili, da so direktive, ki prihajajo iz EU poslabšale stanje v državi in znižale kvaliteto bivanja, potem s takšnim ”sporazumom” in prihodom korporacij prihaja še hujša zgodba, saj preko CETA ima korporacija kontrolo in nadzor nad državljani, prinaša cenzuro, omogoča privatizacijo javnih storitev in nikakor ne prinaša gospodarske rasti. Pogajanja o CETA sporazumu se bližajo sprejetju (ratifikaciji) in se čudim, da se države članice zavzemajo za sprejetje sporazuma.

Glede nato, s kakšno strastjo ter gorečnostjo, so se mediji in ljudje odzvali na begunce, upam samo, da se bodo vsaj s polovico te energije odzvali tudi na ta ”sporazum”, ki je dejansko pogodba o suženjstvu, ki zasužnjuje celotno državo ter njene prebivalce in še naslednje generacije!

[Osebno sem za dokončno zavrnitev tovrstnih sporazumov, ki imajo tako škodljive vsebine in s tem namenom delim povezavo do peticije, ki se zavzema za zaustavitev pogajanj in prekinitev ratifikacije CETA sporazuma: PETICIJA.]

Na kak način so se ameriške korporacije lotile kanadskega gospodarstva in kaj se lahko naučimo iz njihove izkušnje, ki je dobesedno svarilo, si lahko ogledaš v kratki animaciji pod imenom »CETA: Lessons from Canada.«

Za podrobnešje informacije priporočam ogled strani STOP TTIP.

ALMIRACATOVIC.COM


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: