Marija Snežna v Piranu


Almira Catovic _ Marija Snežna Piran (8)

V ozki ulici v srednjeveškem jedru mesta Pirana, nasproti Minoritskega samostana bi skoraj spregledala manjšo cerkvico, če pred njenimi vrati ne bi klečala nuna in molila. In tako je nastala fografija, kjer je ujet eden izmed meni ljubših momentov. Prizor je nastal pred leti, a prostor me je klical, da ga ponovno obiščem. Gre za cerkvico Marije Snežne iz leta 1404, ki je bila zgrajena kot zasebna kapela premožne piranske meščanke, okrašena z umetninami in prizori čudeža avgustovskega snega v Rimu, ki opominja na ime cerkve. V Rimu namreč stoji Papeška bazilika svete Marije Velike, ki je znana tudi pod imenom Marija Snežna, Liberijanska bazilika ali Marija pri jaslicah. Ta stoji na griču Eskvilinu, kjer je prej stalo svetišče rimske boginje Junone. Več o ženi Velikega Jupitra si lahko prebereš na »BOGINJA JUNO«.

Almira Catovic _ Marija Snežna Piran (9)***

Legenda Marije Snežne

Za vladanja papeža Liberija (352-366) je živel v Rimu plemenit in pobožen meščan Janez. Ker mu Bog ni dal otrok, sta s pobožno ženo vse bogastvo zaobljubila blaženi Devici. Prosila sta jo, naj jima razodene, za katero delo oz. namene naj bi obrnila svoje imetje. In res 5. avgusta, ko je v Rimu huda vročina, je Marija v sanjah naročila Janezu in njegovi ženi, naj njej na čast sezidata cerkev na tistem kraju, ki ga bo zjutraj pokrival sneg. In glej, ponoči je zapadel sneg na griču Eskvilinu.
Janez je sporočil Marijino naročilo papežu Liberiju. Ta pa je povedal Janezu, da je Marija prav isto željo razodela tudi njemu. V slovesnem sprevodu je šel papež na hrib, ki je bil zasnežen, in določil prostor za novo cerkev. Cerkev je bila posvečena leta 367 pod imenom Blažena Marija Snežna. Bleščeči beli sneg sredi najsilnejše vročine pa je v legendi simbol Marijine brezmadežne čistosti.

V tej cerkvi je bilo leta 431 razglašena verska resnica, da je Marija resnično »bogorodica« (= božja mati, gr. theotokos), v 7. stoletju pa je cerkev dokončno dobila ime Sveta Marija Velika. Naj samo omenim, da notranjost sestavljajo čudoviti mozaiki, posebnost pa je strop, ki se ves blesti v zlatu. Zlatu, ki so ga Kolumbovi sodelavci nakradli v ”novo odkriti” Ameriki. In kako lepo, da je španski dvor, odstopil del plena roparskega pohoda Rimu, da je ta lahko zgradil strop v prostoru, kjer se časi brezmadežna čistost.
Pa gremo raje naprej, k slovenski verziji Marije Snežne. Prostor napolnjen z mirom in prijetno toplino v srcu, me po svoji obliki spominja na glavo. Kakšno zgodbo pa nosi, si lahko prebereš na informacijski tabli, kjer piše slednje.

***

Cerkev Marije Snežne

Prvi podati o cerkvi so iz leta 1404, ko je bila zgrajena z zapuščino Engaldone de Vanto. Zasnova tega, še edinega ohranjenega gotskega objekta v Piranu, je vidna v ladji s krilnim obokom in slavoločno šilasto zaključeno steno. Prezbiterij in kupola sta bila predelana in dodana v baročnem času. Za enostavno in preprosto zunanjščino se skriva prava zakladnica slikarskih del.

Oltar je leta 1669 izdelal Antonio Trevisan po projektu Bonfanteja Zorzija, oltarno sliko Marija Snežna pa Ambrogio Bon (1705). Strop krasi iluzionistična poslikava (verjetno iz 19.stol). Vse stene krasijo oljne slike v pozlačenih lesenih okvirjih, ki jih je leta 1666 izdelal motovunski rezbar Battista Marangon. Na severni steni je cikel slik iz sredine 17.stoletja, ki ga pripisujejo Pirančanu Tommasu Gregolinu. Ostale slike so dela različnih avtorjev in prikazujejo svetopisemske motive. Dve sliki z južne stene so v devetdesetih letih prejšnjega stoletja ukradli (danes sta začasno na njihovem mestu reprodukciji amaterskega ukrajinskega slikarja).

Na slavoločni steni je bila v luneti slika vezana na čudež Marije Snežne, ki je sedaj nad vhodnimi vrati, ob loku pa Oznanjanje, ki je trenutno shranjeno v župnišču (obe iz 17.stol). Pod temi slikami so med restavriranjem (1969) odkrili dragocene slike v tehniki tempere na lesu: Križanje v zašiljenem gotskem oboku slavoloka (1450-1460, domenvno Nicola di Antonio de Pirano) in Oznanjenje ob loku slavoločne stene (beneški slikar okoli 1430). Gre za edini primer tovrstnega tabelnega slikarstva, ki se je iz obdobja gotike ohranil v Slovenski Istri.

Glede nato, da je v Piranu kar nekaj zanimivih cerkvic, ti vsekakor priporočam obisk te majhne, simpatične in ljubke Marije Snežne, še posebej na dan 5. avgusta, kadar je poseben dan  v spomin na posvetitev bazilike Marije Snežne in kdo ve, morebiti se ti iz stropa spusti vrtnica bela.

Almira Catovic _ Marija Snežna Piran (1) Almira Catovic _ Marija Snežna Piran (2) Almira Catovic _ Marija Snežna Piran (3) Almira Catovic _ Marija Snežna Piran (4) Almira Catovic _ Marija Snežna Piran (5)

***

Utrinki iz Pirana

Čudovito mestece Piran, ki me vedno znova fascinira in očara. Na povezavi si lahko ogledaš fotografije tega mesta, ki sem jih naredila prej in pa tudi kultni film, povezan s tem mestom: PIRAN IN POLETJE V ŠKOLJI. Tukaj pa posredujem par fotografij iz letošnjega obiska tega bisera ob morju.

Almira Catovic_Piran (1) Almira Catovic_Piran (2) Almira Catovic_Piran (3) Almira Catovic_Piran (4) Almira Catovic_Piran (5) Almira Catovic_Piran (6) Almira Catovic_Piran (7) Almira Catovic_Piran (8)

***

Če želiš prejemati zanimive informacije, se lahko prijaviš na novičke s klikom na ikonico:

blogmailing-in-roka

kode

۞

P R E B E R I    Š E | Y O U   M I G T H   A L S O   L I K E

12344-15689

Kategorije:Good to know | Dobro je vedeti, Reportage | ReportažeOznake: , , , , , , , , ,

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: