Rumi in Darilo Ljubezni


Eden največjih pesnikov, čigar besede se dotaknejo srca, je svojo transformacijo doživel ob srečanju z dervišem Šams al-Din Tabrizija, ki postavil mu je vprašanje in ob prisotnosti katerega Rumi padel je v nezavest. Tako se je začelo ne le prijateljstvo, ampak tudi poglabljanje in učenje v svetove misticizma in ljubezni.

Moj duh je kot zrcalo,
ki mi skrivnosti kaže.
Ne smem razkrivati jih,
vendar ne morem reči,
da so mi neznane.
Bežim proč od telesa,
a duše, ki k njej sodim, ne poznam.
Če skrivnost želiš spoznati,
najprej moraš umreti v sebi.
Morda me vidiš, a ne misli,
da sem tu.
Obdarovan z Ljubeznijo,
sem z Ljubljenim se zlil.
Ukrivljen moj hrbet je lok,
besede pa so nezlomljive puščice k Resnici.

rumi

Mevlana Džalaludin Mohamed Balhi ali Rumi je bil rojen leta 1207 na vzhodnem delu antičnega perzijskega cesarstva blizu kraja Balkh na področju današnjega Afganistana. Ko mu je bilo pet let, je Rumijeva družina pred Mongoli prebegnila v Bagdad, pri osmih letih pa v Perzijo na področje današnje zahodne Turčije. Ko je bil star 19 let, se je prvič poročil in naselili so se v Konyi. Poročen je bil dva krat in imel štiri otroke. Postal je priljubljen sufijski učitelj, njegova duhovna predavanja je spremljalo tudi po več sto učencev. Meditiral je, pomagal revnim in živel aktivno življenje sufijskega modreca, vse dokler ni leta 1244 srečal Šams al-Din Tabrizija, potujočega derviša, v katerem je prepoznal uresničenega Človeka, Božjega sina. Rumi je postal njegov učenec ter se prelevil v perzijskega pesnika modrosti ter ljubezni in ustanovitelja plesočih dervišev.

Po treh letih je Šams izginil brez pojasnila. Obstaja več zgodb, povezanih z izginotjem Šamsa. Ena zgodba pravi, da je Šams izginil, saj je potujoč derviš in takšna je njegova narava. Druga zgodba pravi, da ga je ubil Rumijev najmlajši sin, saj je hotel maščevati uničenje očetovega ugleda. Tretja verzija govori o tem, kako je Rumi hotel pomiriti zadeve doma in da bi našel prostor za Šamsa, je tega 60 letnega derviša poročil s pastorko Keemia, ki takrat bila je stara 13 let in za katero Šamsa pravi, da je bil prvič v življenju zaljubljen. Deklica je po par mesecih umrla in to naj bi bil konec odnosa med Rumijem in Šamso. Spet druga zgodba govori, da se je Rumijev sin hotel maščevati za pol sestrino smrt ter je zato ubil Šamsa, medtem ko spet še ena verzija pravi, da so Šamsa ubili zaradi verskih razlogov. Ena od teorij pa Šamsa locira v Indijo. Kdo ve katera verzija je resnična, ve se le to, da ga je Rumi dve leti iskal in to brez uspeha.

Po trinajstih letih od ločitve od Šamsa je napisal znamenito delo Mansavi, ki mu pravijo tudi »Perzijski Koran« v katerem najdeš pravo zakladnico modrosti. Celotno besedilo si lahko prebereš na povezavi: MANSAVA. In v čisto drugem času, skoraj 800 let kasneje se Rumi še vedno v ljubezni vrti in širi svoj glas, ki v prostoru je prisoten ter šepeta resnico in modrosti, ki negujeta srce.

***

~~~

Če želiš prejemati zanimive informacije, se lahko prijaviš na novičke s klikom na ikonico:

blogmailing-in-roka

kode

۞

P R E B E R I    Š E | Y O U   M I G T H   A L S O   L I K E

1-11-21-31-41-51-61-71-81-9

 

Kategorije:Good to know | Dobro je vedeti, Legends, myths and wisdom | Legende, miti in modrosti, Quote of the day | Lepa misel za še lepši danOznake: , , , , , , ,

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: