Menstruacija in blagoslavljanje ženskosti


Čeprav jih imenujejo Navajo Indijanci, je to umetno ime plemena, ki nosi ime Diné kar pomeni »Otroci svetih ljudi«. Njihovo čaščenje svetosti življenja zajema čaščenje lepote kot spiritualne poti, kar imenujejo »Pot lepote«, kjer je ta odraz balansa oz harmonije. Ko je pred leti do mene prišla njihova molitev »In beatuy I walk«, kar bi v prevodu pomenilo, Hodim v lepoti, me je ta ganila do solz. Pred kratim sem po naključju (kako všeč mi je ta beseda) srečala prispevek Morgan Freemana, ki je v ciklusu fantastičnih del pod imenom Story of God obiskal pleme Navajo in omenil ritual Kinaalda, kjer se slavi prva menstruacija in prehod dekleta v žensko, pri čemer se dekle inicira v prvo žensko plemena Navajo.

As I Walk with Beauty

As I walk, as I walk
The universe is walking with me
In beauty it walks before me
In beauty it walks behind me
In beauty it walks below me
In beauty it walks above me
Beauty is on every side
As I walk, I walk with Beauty.

V ”naši” civilizaciji, menstruacija, kakor da ne obstaja, kaj šele slavi, kjer se v reklamah za vložke in tampone uporablja modra barva krvi, češ da slučajno rdeča ne bi prestrašila gledalcev, in če pomislim, da se je na teh tleh razvila miselnost, da je menstruacija kazen, naložena ženski zaradi njene grešne narave, mi je toliko bolj všeč ta ritual. Verjetno bi marsikatero dekle bilo veselo, ko bi na »tisti dan« doživelo poseben običaj, kjer se slavi ne samo vstop v ženstvenost, ampak tudi blagoslavlja ženski svet.

***

Ritual Kinaalda

Ko dekle plemena Navajo vstopi v puberteto in dobi prvo menstruacijo se udeleži štiri dnevnega obreda imenovanega Kinaalda. Ta obed ponazarja transformacijo in z ritualom se deklico inicira v žensko, s čimer se slavi njena ženstvenost. Preko tega obreda se poveže s prvo žensko, ki rodila je pleme Navajo, zato vse deklice opravijo ta obred, da bodo postale močne ženske.

Mitologija govori o tem, kako sta »Prva Ženska« in »Prvi Moški« videla temen oblak na gori. Slišala sta jok otroka in našla sta deklico položeno v posteljico narejeno iz rož. Bila je hči noči in zore; »Sveti ljudje« so jima dali navodila, da naj otroka sprejmeta za svojo. Deklica je v dvanajstih dneh zrasla v žensko z imenom Estsanatlehi kar pomeni »Spreminjajoča ženska«. V času njene prve menstruacije so naredili poseben obred imenovan Kinaalda, obred čaščenja in blagoslovljenja ženstvenosti. Obred Spreminjajoče ženske se je pričel z umivanje las iz korenin rastline yucca, nato so jo okrasili z nakitom iz srebra in turkiza ter oblekli v posebna oblačila. Štiri krat je morala teči v smeri vzhajajočega sonca, pri čemer je bil vključen poseben obrat in ritual povezan s tekom. Prav tako je drobila koruzo iz katere moke je naredila veliko torto ter jo podarila Soncu, ki dobil je prvi kos, saj se je Sonce smatralo za najmočnejših od »Svetih ljudi«. Spreminjajoča ženska se je poročila s Soncem, ki vzelo jo je k sebi domov v zahodni ocean. Imela sta sinova dvojčka, enemu je bilo ime Uničevalec pošasti, drugemu pa Otrok rojen iz vode.

Walking In Beauty (Blessing)

Today I will walk out, today everything unnecessary will leave me,
I will be as I was before, I will have a cool breeze over my body.
I will have a light body, I will be happy forever,
nothing will hinder me.
I walk with beauty before me. I walk with beauty behind me.
I walk with beauty below me. I walk with beauty above me.
I walk with beauty around me. My words will be beautiful.

In beauty all day long may I walk.
Through the returning seasons, may I walk.
On the trail marked with pollen may I walk.
With dew about my feet, may I walk.

With beauty before me may I walk.
With beauty behind me may I walk.
With beauty below me may I walk.
With beauty above me may I walk.
With beauty all around me may I walk.

In old age wandering on a trail of beauty, lively, may I walk.
In old age wandering on a trail of beauty, living again, may I walk.
My words will be beautiful.

Spreminjajoča ženska je zrasla v močno nadnaravno bitje in postala je mati, ki dala je rojstvo plemenu Navajo ter jim omogočila nadaljevanje linije. Vsem dekletom Navajo plemena je podarila obred Kinaalda, da bodo tudi one spoštovane in blagoslovljene ženske kakor ona. Dekleta pri starosti 13 let in ob prvi menstruaciji vstopijo v štiridnevni ritual, kjer opravljajo naloge, ki opravila jih je Spreminjajoča ženska. Tako tudi one drobijo koruzo, tečejo, kjer dolžina teka odraža njeno moč, pri čemer ji pomagajo ostala dekleta tako, da tečejo z njo. Prav tako peče torto iz koruzne moke, in sicer v zemlji na poseben način, kjer torta se razdeli med družinske člane. Ritual se izvaja s pomočjo molitev in blagoslovov ter obrednega petja. Del obreda vključuje tudi otroke, kjer dvigne otroka do želene višine in mu s tem pomaga rasti. Najpomembnejši del rituala zajema oblikovanje telesa, kjer dekle leži na trebuhu in se ji na določene točke telesa pritiska, s čimer se poveča pretok energije telesa in kjer dekle postane podoba Spreminjajoče ženske. Tekom rituala se dekletu uredijo lasje, podarijo obredna oblačila ter s turkizi okrašen srebrn nakit. Na tak način pleme Navajo slavi in blagoslovi transformacijo dekleta v žensko in njen prispevek k družbi.

***

Lunin ciklus, ženska in menstruacija

luna

Ciklus ženske je povezan s ciklusom lune in tako kot gre luna skozi štiri glavne faze, gre ženska vsakih 28 dni skozi štiri fiziološke in psihološke faze, ki energetsko ustrezajo luninim menam; pri čemer je prvi lunin krajec povezan s časom od konca menstruacije do ovulacije in je čas novega začetka in občutka prerojenosti. Temu sledi polna luna kot druga faza in je času ovulacije, medtem ko tretja faza ustreza zadnjemu krajcu in je čas, ko se telo pripravlja na oploditev; v tem času se prebudi ustvarjalna energija, hkrati pa tudi pms. Četrta faza je povezana z mlajem in je čas menstruacije, kjer je ženski dano, da se vase poglobi in pri tem se lahko mesečno očisti vseh negativnih energij in ponovno rodi. Zato je ta čas izjemno dragocen in pomemben za žensko, ter da ima v tem obdobju mir, ki ga potrebuje.

***

Pleme Navajo

usmap

Pleme Navajo je največje ameriško staroselsko pleme, sestavlja pa ga več kot 300.000 pripadnikov in se nahaja med Arizono, Utah, New Mexicom in Coloradom v rezervoarju Navaho. Navajo pleme je tudi edino pleme avtohtonih staroselcev, ki je do sedaj dobilo odškodnino s strani ameriške vlade v znesku 554 milijonov dolarjev, saj so tožili vlado za slabo upravljanje z viri na ozemlju plemena. Kljub vsemu je to majhna tolažba za velik genocid in rop, s katerim so avtohtone prebivalce zaprli v rezervat, kar spominja na nekakšno človeško verzijo živalskega vrta. Ta ista vlada je potrebovala skoraj ”celo večnost” da se je zahvalila mladim iz tega plemena, ki so se pridružili vojski v času 2. svetovne vojne, pri čemer so bistveno vplivali za izid spopadov z Japonci. Namreč na osnovi jezika Navajo so razvili sistem kodiranih sporočil s pomočjo katerih so premagali nasprotnike. Ko je leta 2002 prišel na filmska platna film Windtalkers in uprizoril to zgodbo, je privedlo k temu, da je za časa predsednikovanja Georga Busha bila četverici posameznikov iz plemena Navajo podana zlata medalja za posebne dosežke in doprinos.

Doprinos tega plemena, ki še vedno časti sveto žensko in se zaveda pomena spoštovanja ciklusa, skozi katerega potuje ženska, je ogromnega pomena tako na individualnem kot kolektivnem nivoju ter nosi blagostanje vsem. In ravno takšni rituali pomagajo vsaki deklici, da postane ženska ter da ceni in spoštuje sebe, svojo ženstvenost, skozi katero se zaveda svoje (ustvarjalne) moči, ki jo nosi.

***

۞

P R E B E R I    Š E | Y O U   M I G H T   A L S O    B E   I N T E R E S T E D   I N

Kategorije:Good to know | Dobro je vedeti, Legends, myths and wisdom | Legende, miti in modrostiOznake: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: