Retrogradnih 5

V tem letu je kar nekaj zanimivih fenomenov na nebu in tokrat je v igri »fantastičnih 5«. Gre za pet planetov, ki se v tem obdobju srečujejo v svoji retrogradni fazi. Pa poglejmo, kaj nas učijo.

Retrogradna obdobja
Merkur: 28. april – 22. maj (v biku)
Mars: 17. april – 29. junij (v strelcu in škorpijonu)
Jupiter: 7. januar – 9. maj (v devici)
Saturn: 24. marec – 12. avgust (v strelcu)
Pluton: 18. April – 27. September (v kozorogu)

PLUTON

Pluton je rimski bog podzemlja, grški bog Had. Ime Pluton pomeni »bogat« in prihaja od grške besede ploutos, kar pomeni bogastvo, ki prihaja iz zemlje, žita, rudnina, rastline. Ko je Jupiter postal kralj, je vladal nebu, Neptun je dobil morje, Pluton pa podzemlje. K njemu prihajajo duše mrtvih. Spremlja ga troglavi pes Kerber, običajno pa je prikazan s čelado nevidnosti. Venera, boginja lepote in ljubezni, je želela najti ljubezen za Plutona, zato je poslala svojega sina Amora, da izstreli čarobno puščico proti Plutonu, ki je Plutona zadela in ta se je zaljubil v Perzefono. Ta je bila na Siciliji, ko je iz vulkana Etna prišel Pluton in jo odpeljal v podzemlje. Demetra je povsod iskala svojo hčer in ko jo je našla, je Pluton ni hotel izpustiti. Na koncu je napravljen kompromis, kjer je Perzefona šest mesecev bivala z njim v podzemlju in šest mesecev pri mami, kjer se za nekaj časa vrne na zemljo in s seboj prinese poletje in pomlad.

Plutona povezujejo z destrukcijo in uničevanje, v bistvu pa odkrije in osvetli vse tisto, kar je skrito, bolno in nezdravo ter transformira in nadomesti z novim, zdravim. Deluje vedno takrat, ko se nam zdi, da smo presegli nemogoče ekstremne situacije. Po začetnih bolečinah Pluton, poskrbi za popolno preobrazbo, na različnih področjih; kot je sistem vrednosti, življenjski slog, razmišljanje, ravnanje z denarjem, boleznimi.

Od 18. aprila do 27. septembra je Pluton spremenil smer in je v retrogradnem obdobju v znamenju kozoroga. Gre za močan in intenzivno prodornost v podzavestno in na dan prihaja vse tisto, kar smo pometali pod preprogo. Gre za ozaveščanje pozabljenih emocij, gneva, besa, strahov in želja po kontroli. Uči nas kako se soočiti s pozabljenimi osebnimi resursi in pokazati zavestno ali nezavedno svojo moč v transformiranju problemov. Pod drobnogledom bodo skriti motivi partnerja, okolice, poslovnih sodelavcev. V tem obdobju retrogradnosti, se je najlažje soočiti z lastno destruktivnostjo in skrito podosebnostjo. Če se v tem obdobju prekinejo stare navade, nezdravi odnosi in zapustimo situacije, ki nas bremenijo, je pravi čas ravno zdaj, saj se v tem obdobju zapušča tisto, kar smo prerasli in ni dobro za nas. V kolikor tega ne storimo z lastno voljo, bo Pluton poskrbel in »vzel s silo«.

SATURN

V rimski mitologiji je Saturn bog vrhovnega boga, bog denarja in poljedelstva. V grški mitologiji se imenuje Kronos, bog časa. Po mitologiji je vrgel s prestola svojega očeta Urana in ga kastriral. Poročen je s svojo sestro Reo, s katero je imel mnogo otrok. Med njimi so Hestija, Demetra, Hera, Hades, Pozejdon in Zevs; olimpski bogovi. Ker mu je bilo prerokovano, da ga bo s prestola vrgel eden od njegovih potomcev, je vse, razen Zevsa, požrl. Rea je na skrivaj rodila Zeusa na Kreti, Kronusu pa dala kamen zavit v plenico, znan tudi pod imenom Omphalos (popek sveta), ki ga je v trenutku požrl, misleč da je njegov sin. Ko Zeus odraste, osvobodi svoje brate in sestre ter vrže očeta s prestola.

Saturn v astrologiji predstavlja resnost, doslednost in natančnost. Pripoveduje o zavesti materialne stvarnosti in kako dobro se bo nekdo osredotočil na cilje. Ravno Saturn je tisti, ki daje stvarnost, objektivnost in kaže praktičen odnos do življenja. Simbolizira pa vztrajanje, čas, disciplino, a tudi frustracije in omejitve. Imenovan tudi kot »hudičev planet« in »črno sonce« nam ta planet velika spoznanja, ruši iluzije, in pokaže resnico. Uči pa nas na podlagi konkretnih izkušenj, takrat nas pritiska in nas sili, da se nekaj naučimo. Saturn je tudi planet meja, tako fizičnih kot psihičnih, povezujejo pa ga tudi s pravom in pravico ter karmo. Uči nas skozi ponavljajočo bolečino in trpljenje in nam tako kaže način, kako izstopiti iz drame in kolesa karme. Ni ravno prijeten učitelj, je pa izjemno učinkovit, vse tisto, kar temelji na laži, prevari in manipulaciji razruši in nam pokaže resnico. V retrogradni fazi, kakor da gre nazaj pogledat, če imamo vse pospravljeno in na »svojem mestu«.

JUPITER

V sanskrtu se Jupiter imenuje Guru, duhovni učitelj ali vodnik. Označuje dharmo, zakon naše notranje narave, ki je zakon ustvarjalne evolucije in samorealizacije. Kaže naše principe v življenju, našo luč resnice, ki nas vodi. To je planet, ki poleg modrosti prinaša upanje, pozitivizem, srečo, rast, rodovitnost, plodnost, družino, otroke, zakone in pravni red, dobroto, veselje, blagostanje, potovanja, poučevanje, učenje, znanje, duhovnost. Je učitelj vseh učiteljev in modrec vseh modrecev. O tem planetu, ki mi je zelo všeč, sem že pisala, zato posredujem povezavo MOGOČEN JUPITER. Retrogradni Jupiter govori o nedokončanih računih z ljudmi, poslovanjem, denarjem, kjer je treba vrniti, kar je bilo vzeto.

MARS

V grški mitologiji je bog vojne označen kot demon krvoželjnega klanja in simbolizira surovo silo, ki je omamljena od svoje postave, teže, hitrosti, hrupnosti, klavske sposobnosti in ki se norčuje iz pravičnosti, zmernosti in človečnosti; v rimski mitologiji pa dobi bog vojne malo drugačno pozicijo, in sicer kot eden od pomembnejših božanstev, ki je ne samo Rimu naklonjen in ga varuje, ampak ga je tudi ustanovil. In tako se bog vojne iz nadležnega boga spremeni v izjemno božanstvo, po rimskih načelih. Torej, v grški mitologiji je bog vojne Ares, sin Zevsa in Here; po očetovih besedah najbolj zoprn med vsemi nesmrtniki, po materinih besedah pa norec, ki ne pozna zakonov. Atena ga je imela za podobo besnega zla, na Olimpu pa ni bil ravno priljubljen, pa vendar je bil najbolj znan Afroditin ljubimec, s katero ima med drugim tudi hči Harmonijo in sina Erosa. Več o tem si lahko prebereš na MARS-RDEČ PLANET. V retrogradni fazi so tako ponovno pod drobnogledom čustva in bojevitost, kjer gremo nazaj pogledat, če so še ostali kakšni elementi neizraženih emocij in ulovljene energije, ki se na zven kaže kot blokada. V tej fazi imamo seveda na razpolago ali da ponovimo občutenje bolečine ali pa to navlako odpustimo iz sebe.

MERKUR

Merkur v rimski in Hermes v grški mitologiji, mi deluje kot eden najbolj zabavnih likov, kjer je enkrat opisan kot prinašalec sreče in vodnih ter varuh, drugič kot izurjen goljuf in mojster vseh trikov, prevarant, ki ukani druge bogove za lastno zadovoljstvo ali zaradi človeštva. Z njim verjetno nikoli ni dolgčas. Je olimpski bog sin Zevsa in Plejade Maje, božji sel in spremljevalec duš ter predstavnik trgovine, obrti in blagovnega prometa. Je bog prehodov in meja. Opisan je kot hiter in prebrisan, ki se prosto giblje med svetovoma smrtnikov in bogov. Predstavljen je tudi kot odposlanec in glasnik bogov: priprošnjik med smrtniki in bogovi in spremljevalec duše v posmrtno življenje. Razumljen je bil kot zaščitnik in pokrovitelj pastirjev, tatov, govorništva in duhovitosti, literature in poezije, športnikov in športa, izumov in trgovine, cest, mej in popotnikov. Njegovi atributi in simboli so petelin, želva, denarnica ali torbica, krilate sandale in krilati klobuk; njegov glavni simbol je grški kerikej z dvema kačama, ovitima okoli palice in s krili na vrhu.

V obdobju, ko je Merkur retrograden, prihaja do komunikacijskih šumov, nerazumevanja in sindroma »gluhi telefon«, prav tako se srečujemo s čustvi, ki smo jih skrivali, stvari pridejo na površje in so tudi izražene. V tem obdobju ni priporočljivo podpisovati pogodb ali nakupovati tehnične stvari ter dobro premisliti preden se podvržemo skušnjavi takojšnjega reagiranja. Je pa to idealen čas za popravke, čiščenje vseh vrst nereda, reorganizacijo in dokončanje. Prav tako je v tem obdobju na nebu fenomen, saj Merkur potuje preko Sonca. To se bo zgodilo v ponedeljek, 9. maja. V srednji Evropi bo prehod potekal med 13:12 in 20:40 (pri nas bo zašlo nekaj minut pred koncem prehoda). Ta prehod je bil nazadnje viden leta 2003.

Torej »fantastičnih 5«, ki mi delujejo kot nekakšna verzija boy benda, ima zanimivo srečanje v tem obdobju; Pluton, ki nas potegne v lastno podzemlje; Mars, ki se bojevito odloči, da je dovolj; Saturn, ki raztrešči iluzijo; Merkur, ki nam pomaga, da pospravimo za nazaj in Jupiter, ki poskrbi da se nam vrne tisto, kar nam je bilo odvzeto. Vsekakor zanimivo obdobje, kjer kakor da se preteklost in stari vzorci dokončno razrešujejo ter pripravlja teren za prihodnost in spremembo, po kateri se kliče.


ALMIRACATOVIC.COM


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: