Opičji kralj in magično orožje »takšen kot si«

Bile so zimske počitnice in stara sem bila mogoče 8 let, ko sem videla tole risanko, ki me je totalno očarala in ki jo z veseljem še pogledam danes. In tako danes posredujem to čudovito mojstrovino iz leta 1964.


Potovanje na Zahod je delo iz 16. stoletja, ki vsebuje štiri romane in velja za eno izmed temeljnih klasičnih kitajskih romanov. Govori o budističnem menihu Svan Dzangu, z duhovnim imenom Tripitaka, in njegovem potovanju v Indijo, kjer bi rad pridobil Budove zvitke, se odkupil za svoje pretekle grehe in doživel razsvetljenje. Na poti se spopada s številnimi preizkušnjami pri tem pa ga spremljajo trije učenci. Eden izmed njih je Opičji kralj oz Sun Vukong, ki ga je Buda spremenil v opico za kazen za upor proti nebu.

Opičji kralj1

Rojen je iz jajca na vrhu gore, iz kamna in ima nadnaravne moči. Je velik bojevnik, ki postane kralj plemena opic in se razglasi enakovrednega nebu. V kraljestvo Vodnega zmaja, ga privede iskanje njemu dovolj močnega orodja, kjer najde palico oz magično orožje z napisom »takšen kot si«. In tako se celotna zgodba Opičjega kralja prične.


Risanka: Opičji kralj


ALMIRACATOVIC.COM


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: