Stand Up Fest LENT


Naslovnica

V sklopu Festivala Lent se je vsak večer od 5. do 10. julija odvijala stand-up komedija. Program je povezoval Tin Vodopivec, ki je zagrel občinstvo in med povezovanjem pokazal svoj talent. Ogledala sem si pet večerov in se pri tem enim iz srca nasmejala, drugim se čudila, da so se pojavili na odru, tretje pa skoraj poslala na psihoterapijo, saj so ves svoj osebni gnev izločili na odru in ga servirali kot komedijo. Očitno je stand up lahko tudi nekakšna terapija, pa še plačano dobiš. V glavnem, celotno zadevo si lahko pogledaš tudi na fb strani STAND UP, na blogu pa si lahko prebereš dogajanje po dnevih, si ogledaš fotografije in video posnetke. Uživaj :)

1.DAN in OTVORITEV STAND UP ODRA

Boris Kobal, Vid Valič in Klemen Mauhler so odprli festival in dobro vzdušje. Klemen Mauhler mi je ostal v spominu kot izjemen vokalist in da bi lahko naredil kak bend, medtem ko se nastopa toliko niti ne spomnim. Boris Kobalu se v očeh vidi nežnost in plemenitost, ampak je videti, da so ga srednja leta čisto zmedla in kakor da je ponovno v puberteti, kjer je nekje vmes, ne tu in ne tam in išče svoje mesto v tem prehodnem obdobju. Presenečenje večera pa je zame bil Vid Valič, ki ne samo, da je smešen in da ima fascinantno povezavo z občinstvom, ampak je tudi karizmatičen! Totalno presenečenje glede nato, da sem mislila, da je pač en beden model brez smisla za humor. Mnenje, ki sem ga prej imela o njem, se je izoblikovalo na osnovi tv in kar je še bolj bizarno, tv gledam zelo redko. Od kod potem tako mnenje, ne vem. In ko sem se pogovarjala s prijatelji, ki so ljubitelji stand up humorja, so mi vsi rekli isto, »A si ga vidla v živo? V živo je ful smešen.« V glavnem Vidu kamera in tv res ne delata usluge.

Prvi slovenski roast:

In nastop iz leta 2008

~ Dogajanje prvega večera ~

۞

2.DAN in ANGLEŠKI STAND UP

Daniel-Ryan Spaulding (CAN), Francesco De Carlo (ITA), Gašper Bergant so začinili program v angleščini in prvi je prebil led Gašper Bregant, ki je dokazal, da se enih šal pač ne da prevajat. Medtem, ko se je trudil in v angleščini razlagal, zakaj je hotel ubiti punco, je v ozadju manjkal samo še zvok čričkov, ki bi napolnili tišino in začudene obraze publike. Zanimivo, da ko je to zgodbo razlagal v slovenščini, dva dni kasneje, je izpadel smešen, mogoče tudi zato, ker je takrat bil na udaru črni humor. Kdo ve. Naslednji, ki mu je publiko dejansko uspelo nasmejati, je Francesco De Carlo, ki je na odru uporabil material iz političnega dogajanja v Italiji. Diva večera pa je vsekakor Daniel-Ryan Spaulding, ki je ne samo začinil večer s poezijo namenjeno Vidu Valiču in na oder potegnil fanta, ki mu je bil všeč, ampak me je nasmejal do solz z izvirnostjo kar se tiče stereotipov, homoseksualnosti in nacionalnosti. Z eno besedo, genialec.

Video, ki je preplavil splet, kjer Daniel razloži kako biti gay ~ How to be Gay in Croatian:

~ Dogajanje drugega večera ~

۞

3. DAN in STAND UP MLADE NADE

Za prestižno nagrado, otroški šampanjec, se je potegovalo 8 kandidatov, in sicer: Jan Kreuzer, Eva Virc, Anton Pevc, Aleš Trelc, Sašo Avramović, Rok Škrlep, Nejc Debevec, Aljoša Vizovišek. Vsak je imel na razpolago 7 minut, na kar je publika z glasnostjo aplavza izbrala dva, ki sta se še enkrat pomerila v humorju. Zvezda večera je tako postala Eva Virc, ki je pometla z dečki in s fantastičnim občutkom za čas in seveda izvirnimi zgodbami ter pri tem dobila ne samo otroškega šampanjca ampak tudi par nastopov ob Tinu Vodopivcu. Vsekakor, tale zvezdica ima pred seboj čudovito pot.

~ Dogajanje tretjega večera ~

۞

4. DAN in ČRNI STAND UP

Aleksandar Perišić (SRB), Gašper Bergant, Andrej Težak-Tešky, Aleš Sečnik so obrazi črnega humorja, pri čemer je sodelovalo tudi vreme; namreč točno ob 22h, ko bi se naj celotna zadeva začela, se je vlilo. In radarska slika je pokazala en mali in očitno poln oblak nad Mariborom, medtem ko je ostala Slovenija imela zvezdnato nebo. Očitno ima tudi narava smisel za humor. V glavnem, celotno dogajanje se je preselilo v zaprti prostor, ki ima vibracijo naravnano bolj za kakšna predavanja, saj se mi je zdelo, kakor da se so se šale odbijale in pri tem ne dosegle publike. Če so oči ogledalo duše, potem je v očeh Andreja Težaka videti neko prijaznost, ki nikakor ne paše na oder črnega humorja in tak je bil tudi njegov nastop; prijazen. Nasprotje Andreju je bil Gašper Bergant, kjer nisem vedela, al naj se mu smejim, al naj mu predlagam psihoterapijo in poiščem dobrega terapevta. Kaj je dober črni humor, je pokazal Aleksandar Perišić, ki ima tak humor enostavno v genih. In če zaslediš njegov nastop, totalno priporočam, da si ga pogledaš. Tip je zakon! Zvezda večera je zame Aleš Sečnik. Ko sem ga spoznala, sem si mislila, pač prijazen tip, ki je trenutno na berglah in da se je očitno par dni pred nastopom nekje skeglal. Dokler ni prišel na oder in začel šale o svoji invalidnosti. Takrat sem ostala brez besed.

Del njegove zgodbe je povezan z dogodkom izpred 15 let, ko je doživel smučarsko nesrečo in postal tetraplegik. Od vratu dol je bil nepokreten, vendar se z močno voljo tudi to počasi spreminja. Je član slovenske plavalne paraolimpijske reprezentance, radio, študij in stand up, ga spremljajo in njegov nastop razbije strah pred nepokretnostjo. Ko sva se pogovarjala in mi je omenil, da je ta dogodek, ki mu je tako spremenil življenje, njegova druga možnost. Spomnil me je, kako imamo za samoumevne resnično pomembne zadeve v življenju in kako veliko pozornosti dajemo totalno nebitnim in nepomembnim rečem. In edino kar je pomembno je ljubezen in skozi njo razvijajoča se zavest ter da pri tem uživaš, kreiraš, se zabavaš in radostiš. Kako preprosto.

Nastop Aleksandra:

~ Dogajanje četrtega dne ~

۞

5. DAN IN YUGO STAND UP

Nesha Bridges (SRB), Marko Puljiz (BiH), Tin Sedlar in Tihomir Paravina (CRO) so zadnji dan prinesli Yugo vibro, pri čemer imajo Bosanci in Srbi neulovljivo prednost. Je nekaj, kar imajo v govoru samo Bosanci in če bi na odru brali recept, kako se naredi burek ali pita sa sirom, bi verjetno umirala od smeha. In tak je bil tudi Marko Puljiz, ki je fantastično uprizoril dobo selfijev in pri tem naredil nekaj jogijskih položajev. Iz Hrvaške prihajata Tin Sedlar in Tihomir Paravina, ki sta kakor jin in jang, medtem ko je eden na odru skrajno aktiven, je nastop drugega popolnoma pasiven, medtem ko se je prvi preveč trudil, je drugi večkrat stal v položaju s prstom na vratu, kjer je zgledalo, kot da si meri impulz oz če ta je še sploh tam, in medtem ko je bil en smešen, je drug bil njegovo nasprotje. Kaj češ, se zgodi. Verjetno se je tudi sam tega zavedal, saj je občinstvo vprašal, ali ne razume hrvaščine ali pa morebiti ne dojame šale. Kot da sta samo ti dve opciji. In pri tem se je zavrtel film, kjer sem se postavila na njegovo mesto in z odra opazovala publiko, in pri tem videla sebe, kako sedim s fotoaparatom v prvi vrsti, ki je skoraj edina vrsta, ki je osvetljena tako, da jo lahko tisti z odra vidi in pri tem imam tisti brezizrazen obraz z resnim pogledom, ki odkimava z glavo v smislu, nisi smešen. No, to je edina situacija, ki je bila v tej zgodbi smešna. Mogoče ni bil njegov dan, mogoče se je moral soočiti s svojimi najglobljimi strahovi, kdo ve.

Zvezda večera je bil Nesha Bridges in zabavne zgodbe o njegovi punci, zaradi katere je postal moški v pravem pomenu besede in pri tem par krat skoraj zgubil glavo. In kakor se je Stand Up Fest LENT začel, tako se je tudi končal, namreč z glasbenim talentom nastopajočih, tako je tudi Neša v tej luči pokazal glasbene sposobnosti in če mu stand up kariera ne bi tako cvetela, bi komot lahko šel med narodnjake.

Neša razloži dogajanje ob plesanju kola :D

Nešin pevski hit Aj Riki Martine

~ Dogajanje petega večera ~

~~~

~~~

Če želiš prejemati zanimive informacije, se lahko prijaviš na novičke s klikom na ikonico:

blogmailing-in-roka

kode

۞

P R E B E R I    Š E | Y O U   M I G T H   A L S O   L I K E

1-11-21-31-41-51-61-71-81-9

Kategorije:[EVENTS | Zgodilo se je], [Reportaže|NATIONAL GEOGRAPHIC]Oznake: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 comments

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: