Film tedna: Atonement

Na vsake toliko se v nekaj zaljubim in tokrat je to v svet, ki ga prikazuje Joe Wright. Režiser, ki me fascinira z občutkom za estetiko, gibanjem, njegovim potovanjem skozi slike in načinom, kako pove zgodbo ter izborom melodije, ki je popotnica zgodbi. Zelo všečen mi je tudi njegov način delovanja, saj ima svojo izbrano ekipo igralcev, ki jih vključuje v svoje filme; na nek način me tak odnos spominja na potujoča gledališča iz časa trubadurjev.

V glavnem, avgusta bo dopolnil 43 let, za seboj pa ima filme Pride & Prejudice, Atonement, The Soloist, Hanna, Anna Karenina, ki so dobili številne nagrade. Konec junija pa bi naj prišel njegov film o Petru Panu, ki ga resnično komaj čakam. 

968full-pride-and-prejudice-screenshot

Izpostavila pa bi dva filma, ki ju totalno priporočam. Prvi je Pride & Prejudice ali v prevodu Prevzetnost in pristranost, kjer je združena romantična plat pisateljice Jane Austin z njegovim občutkom za estetiko. Prizori v tem filmu so resnično čista poezija, ki nahrani dušo. Tako lepa scenografija, da lahko samo vzdihneš in z tistim ah, napolnjen z nostalgijo, izdihneš. Celoten film si lahko ogledaš s klikom na  »Pride & Prejudice«.

atonement1

Film Atonement, ki sem ga izpostavila za film tedna, pa bazira na istoimenski knjigi pisatelja Ian McEwan-a, kjer je zgodba postavljena v čas pred in med drugo svetovno vojno in govori o paru in njuni ločitvi, do katere pride zaradi lažnega pričevanja deklice. Kakšno škodo naredi lažno pričevanje, je kruto pokazano v tej zgodbi, ki so jo naši prevedli v Pokoro. Film je prejel številne nagrade in to zasluženo; ena izmed nagrad pripada Dariu Marianelli, skladatelju, ki je za ta glasbeno podlago v tem filmu leta 2008 dobil Oskarja, in sicer v kategoriji Best Original Score. Zaradi tega filma me je pritegnila seveda tudi knjiga na osnovi katere je film nastal; in resnično ne morem prehvaliti fantastično zgradbo zgodbe, obrate in presenečanja, ki se zgodijo ob pravem času in zaradi česar film pusti tisto sled, ki se ti shrani v spomin kot zelo dober film. Vsekakor priporočam ogled in če te zanima, si ga lahko ogledaš s klikom na »ATONEMENT«. 

ALMIRACATOVIC.COM


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: