Poslednji Samorog


Risanka, ki popelje v čas otroštva in v zgodbo o čarobnosti tega in “drugega” sveta, je nastala v obliki knjige, ki jo je napisal Peter S. Beagle in leta 1968 objavil. Zgodba govori o samorogu, mističnemu bitju, ki živi onkraj časa in globoko v gozdu, ljudem pa se prikazuje kot privid v njihovih sanjah. Vprašanje, ali je poslednje bitje svoje vrste, privede samoroga do tega, da se odpravi v svet in med ljudi. Priča smo potovanju polno dogodivščin in nevarnosti; in ena teh nevarnosti je čarovnica, ki samoroga zapre v potujoči cirkus. In ne glede kakšna slepila čarovnica uporablja, samorog vidi resnico. Kljub temu, da obiskovalci cirkusa ne prepoznajo pravega samoroga in ne vidijo resnice, so izjeme seveda otroci in pa zmeden čarovnik Šmendrik, ki pomaga samorogu, da pobegne in prispe v deželo temačnega kralja Jagobila. Nekje vmes se samorog spremeni in skoraj pozabi, kdo je, seveda se tudi zaljubi in na koncu, se na dvorcu z bojem z rdečim bikom, zgodba konča. Ne glede koliko krat gledam tole risanko, se me ta vedno dotakne na istem mestu.

Always be yourself.
Unless you can be a unicorn, then always be a unicorn.

Samorog mitološka žival, upodobljena kot konj z enim samim, v spiralo oblikovanim rogom na čelu, iz tega tudi izvira angleško poimenovanje »unicorn«, vzeto iz latinskih besed za eden »unus« in rog »cornus«, je simbolno povezana s tretjim očesom in Enostjo ter potjo do notranje preobrazbe in čistosti. Samorog ali enorožec je simbol moči, ki jo izraža rog, pa tudi razkošja in čistosti. Te kreposti je najti tudi v stari Kitajski, kjer je enorožec kraljevski emblem in simbolizira kraljevske vrline. Enorožec z enim samim rogom na sredi čela simbolizira tudi ostroumnost, sončni žarek, božji meč, božje razodetje, prodor božanskega v ustvarjeno bitje.

Obstoj samorogov, mit ali resničnost?

Ali je samorog le mitološko bitje ali bitje, ki je bilo resnično in je sedaj le spomin, ki se je spremenil v mit? V knjigi Historiae Animalium iz leta 1620 so opisana vsa živa bitja na Zemlju, med njimi je omenjen tudi samorog, medtem ko v hribovitem predelu Vietnama in Laosa živi skoraj izumrlo govedo, ki ima ime »azijski enorog«. Prav tako ne smemo pozabiti na slovenskega samoroga srnjaka, izjemno redkost, ki pa so ga pri nas raje ubili. Celotno knjigo iz leta 1620 si lahko ogledaš z klikom na »Historiae Animalium«.

unicorn_16

 Zgodba o slovenskem Samorogu

Verjetno je vsem znana zgodba o slovenskem samorogu in novici, ki je obkrožila svet, potem ko so slike prišle v National Geographic. Zgodba pravi, da so lovci ustrelili srnjaka, za katerega se je šele potem pokazala njegova posebnost, en rog. V tem kratkem intervjuju pa je zgodba drugačna, saj lovec pove, da so tega srnjaka opazovali dlje časa in da ga je lovec, ki ga je prvi opazil, ”podaril” drugemu lovcu, da ga je ta ubil. Torej namesto, da bi zaščitili tega srnjaka in njegovo posebnost, so ga raje ubili in iz njega naredili trofejo, pri tem pa si oprali roke, češ da imajo z ministrstva določeno kvoto za odstrel, ki jo morajo izpolniti. Neumnost brez meja!

Ozvezdje Samorog

Ozvezdje samoroga oz Monoceros je leta 1612 odkril Nizozemec  Petrus Plancius, zato spada med nova ozvezdja in je brez mitološke zgodbe. Na našem nebu je najbolje vidno v zimskem času. Ozvezdje leži na nebesnem ekvatorju, najsvetlejša zdveza Beta sije z 3,7 magnitudo in je sestavljena iz treh, tesno povezanih modro belih zvezd. Ozvezdje Samorog zapolnjuje prostor znotraj trikotnika, ki ga tvorijo Betelgeza, Sirij in Prokijon. (desno: Nabula V838)

Monoceros_outline_SMALLgoodnabulav838

V samorogu najdemo eno najbolj nenavadnih dvozvedij na nebu, to je Ros 614. Zvezdi sta eni najmanjših, kar jih poznamo. Sta rdeči pritlikavki s skupnim sijajem 11,1 magnitude. Od nas sta oddaljeni 13,1 svetlobnega leta in sta tako 26. po oddaljenosti od Sonca. Večja zvezda ima 0,14 mase Sonca, manjša pa le 0,08 mase sonca. Najbolj zanimiv objekt v ozvezdju je razsuta kopica NGC 2244 okoli zvezde 12 Samoroga. Kopica leži nekoliko lepvo od Epsilona. Okoli kopice leži znana meglica Rozeta, ki je ena od najbolj živahno obarvanih in razgibanih meglic. Astronomi so prepričani, da je meglica mesto, kjer se rojevajo nove zvezde. Leta 2009 so v tem ozvezdju odkrili dva planeta COROT-7b in COROT-7c, za katera imajo trenutno kopico domnev.

Ozvezdje Samoroga si lahko ogledaš na nebu, ko je pri nas zima, sicer pa si lahko ogledaš risani film.

***

Če želiš prejemati zanimive informacije, se lahko prijaviš na novičke s klikom na ikonico:

blogmailing-in-roka

kode

۞

P R E B E R I    Š E | Y O U   M I G T H   A L S O   L I K E

1-11-21-31-41-51-61-71-81-9

Kategorije:Legends, myths and wisdom | Legende, miti in modrosti, Little astro school | Mala šola astrologije, Movie of the week | Film tednaOznake: , , , , , , ,

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: