Mačke na Balkanu

Projekt »MAČKE NA BALKANU« je nastal kot izraz ljubezni do teh izjemnih bitij. Gre za on-going projekt, kjer so dokumentirane mačke iz različnih mest in držav Balkana.


Mačke, fascinantna bitja, ki očarajo s svojo igrivostjo in spretnostjo, imajo skoraj v vsaki kulturi posebno mesto in legendo povezano z mističnostjo. V starem Egiptu so častili boginjo Bastet v mačji podobi, ki je veljala za dobrodelko in zaščitnico ljudi. Prikazujejo jo številne umetnine, kako z nožem v šapi seka glavo kači Apofisu, Zmaju teme, ki pooseblja sovražnike Sonca in ki skuša prevrniti sveto barko med plovbo po podzemskem svetu. Mačka v tem primeru simbolizira moč in spretnost, ki jo zaščitniška boginja daje v službo človeku, da bi mu pomagala premagati skrite sovražnike. V keltskem izročilu je simbolika mačke neugodna in so na mačko gledali z nezaupanjem. V Plovbi Mael-Duina mistična mačka kaznuje enega izmed Mael-Duinovih mlečnih bratov, ker se je med veseljačenjem druščine na opuščenem gradu hotel polastiti zlatega kroga. Tat se spremeni v pepel, potem ko mačka pošlje vanj ognjen pogled. Žival se nato vrne k igri. Vratar pri kralju Nuadu v Tari je imel mačje oko, kar mu je nagajalo, če je hotel spati, kajti ponoči se je oko odprlo.

»I have lived with several Zen masters, all of them cats.«
Eckhart Tolle

V Indiji je najti kipe asketskih mačk, ki predstavljajo blaženost živalskega sveta, toda mačka je tudi jezdna žival in vidik yogini Vidali. V stari Kitajski je mačka veljala za dobrodejno žival in v poljedelskih plesih so oponašali njeno vedenje. Na Japonskem mačka ne napoveduje nič dobrega, saj lahko ubije žensko in prevzame njeno obliko. V budističnem svetu pa očitajo mački, da je bila poleg kače edina žival, ki je ni ganila Budova smrt, kar bi po drugi strani lahko imeli tudi za znamenje višje modrosti. V Kambodži še dandanes nosijo mačko v kletki od hiše do hiše in medtem prepevajo, saj upajo, da bodo tako deležni dežja. Vsak vaščan zalije mačko in njeno mijavkanje baje gane Indro, razdeljevalca plodnih voda. V muslimanskem izročilu je mačka ugodna žival, razen črne. Legenda pravi, da so podgane nadlegovale potnike na Noetovi barki. Noe je šel z roko čez čelo leva, ta je kihnil in izvrgel mačji par. Zato je mačka podobna levu in ima vedno srečo. Čisto črna mačka pa ima čarobne lastnosti. Pri severnoameriških Indijancih Pawnee je divja mačka simbol spretnosti, premišljenosti, domiselnosti, je opazovalka, je prebrisana in preudarna in vedno doseže, kar hoče, zato je veljala za sveto žival.

V današnjem času pa je iz ZDA prišel praznik posvečen mačkam, in sicer National Cat Day, ki je nastal 29. oktobra leta 2005, s katerim sta Colleen Paige in Adam Olis, javnost želela ozavestiti o problemu številnih mačk, ki jih je potrebno rešiti, hkrati pa je ta dan tudi nekakšna spodbuda za vse ljubitelje mačk, da na ta dan praznujejo brezpogojno ljubezen, ki nam jo mačke dajejo. Mačkam sta namenjena tudi 8. avgust, ki je razglašen za Mednarodni dan mačk in pa 17. februar, Svetovni dan mačk, ki pa se v Rusiji praznuje 1. marca. Zame so ta igriva, radovedna, prelepa in mistična bitja izjemni, veliki učitelji, katerim sem namenila ta projekt, ki se dopolnjuje skozi čas.


(Slovenian above | English below)

»BALKAN CATS« is an ongoing project documenting cats from different counties and cities in Balkan.

Almost every culture has some kind of myth or story to tell about cats and some cultures villainize them, other cultures worship them. A mystical creature that is also known as a symbol of independence, is famed for agility for having nine lives. It has appeared in folklore as a symbol of good and bad luck and has been revered as a sacred animal, god, and at times despised as an agent of evil.
In ancient Egypt, cats represent a powerful animal totem and a feminine principle. They were sacred and were even depicted on the head of their lunar goddess, Bastet which was worshipped by the ancient Egyptians. In Ancient Rome the cat was sacred to Diana, the moon goddess, where the cat was also considered a guardian of homes and a symbol of domestic goodness. A cat is a symbol of spiritual power, freedom, love of liberty, and bad luck in Japan.
On the contrary, the black cat is linked to evil cunning in the Celtic world and with harmful djins in the Islamic world. As an ancient symbolic Celtic animal, the cat represents the guardian of the Otherworld or Underworld. Stoic, silent, and mysterious, cats fit the bill of Otherworld guardians quite well. They keep the secrets of the Otherworld eternally to themselves, as they gaze with guile upon a world that does not see or understand the depth of their knowledge. However, black cats in Celtic lore were feared. In the Western tradition, black cats have been associated with witchcraft and the occult, but in Thailand, the ‘Siamese’ cat was the sacred temple cat. In Norse legend, the fertility goddess, Freyja rides a chariot pulled by two cats.

At this time, we have National Cat Day, which takes place on October 29, every year in the United States. It was founded by animal welfare advocates Colleen Paige and Adam Olis in 2005, to help galvanize the public to recognize the number of cats that need to be rescued each year and also to encourage cat lovers to celebrate the cats in their life for the unconditional love and companionship they bestow upon us. To cats are also dedicated an International Cat Day, August 8th, and World Cat Day that is celebrated on 17 February, in much of Europe and on 1 March, in Russia. For me, these playful, curious, beautiful, and mysterious creatures are really one of the greatest teachers.


ALMIRACATOVIC.COM


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: